płatki owsiane z dyni

jasne, słoneczne danie na poprawę nastroju! Płatki owsiane z dynią to smaczne i zdrowe rozwiązanie problemu tego, co ugotować na śniadanie dla swojej rodziny. Taka owsianka zapewni duży ładunek wigoru i energii na cały następny dzień, ponieważ jest bardzo satysfakcjonująca i pożywna. A jej jasny pomarańczowy kolor z pewnością rozweseli!
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 74 % 20 g
117 kcal
IG: 10 / 55 / 35

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Połóż dojrzałą dynię na dnie i pokrój ją na pół dla wygody, a następnie usuń wewnętrzne błony i usuń wszystkie nasiona dyni. Obierz owoce, odcinając skórkę dyni, spłucz zimną wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Wytnij niezbędny kawałek dyni do danego dania, a następnie pokrój go w drobną kostkę. Pozostałą dynię można wykorzystać do przygotowania innego dania lub owinąć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i włożyć do lodówki.

2. Umieść kostki dyni w podwójnym bojlerze i gotuj do miękkości przez około 20 minut. W przypadku braku podwójnego kotła możesz ugotować dynię w multwarku, używając trybu "na parze" lub w zwykłym rondlu, zalewając wodą. Głównym warunkiem jest ugotowanie dyni do miękkości i łatwe przekształcenie jej w puree ziemniaczane. Po ugotowaniu dyni zmiel ją w misce blendera lub robota kuchennego, aż stanie się puree. Możesz również posiekać dynię, po prostu ugniatając ją trzepaczką lub widelcem.

3. Wlej płatki owsiane do rondla o odpowiedniej wielkości i przenieś puree z dyni. Wlej mleko i wodę pitną do rondla i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj cukier i sól, aby uzyskać zrównoważony smak. Umieść patelnię na kuchence i ugotuj owsiankę dyniowo-owsianą o płynnej konsystencji na małym ogniu. Okresowo mieszaj owsiankę, aby spaliła się na dnie patelni.

gotowe płatki owsiane z dynią są spożywane na ciepło lub na gorąco. Aby uzyskać więcej słodyczy, możesz dodać trochę miodu i kawałek masła. Więc owsianka będzie jeszcze delikatniejsza w smaku! Po rozłożeniu owsianki na porcje, dekorujemy ją według własnego gustu. Na przykład możesz to zrobić za pomocą orzechów, świeżych jagód i kawałków owoców. Możesz po prostu posypać owsiankę odrobiną cynamonu, który doskonale harmonizuje z dynią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy