skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone ziemniaki z mięsem i warzywami? Przygotuj składniki. Zrobimy z wołowiny, z reguły to mięso jest pobierane z kością, ale możesz użyć tylko miazgi. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki, umyj je ponownie.
Krok 2:
Obierz cebulę. Pokrój go nożem w kostkę. Obierz marchewki, pokrój je również w kostkę lub paski.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem lub do kotła. Podpal, gdy olej się rozgrzeje, połóż na nim cebulę. Smaż, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 4:
Wyślij ugotowane mięso do cebuli. Smaż na dużym ogniu, aż mięso będzie białe, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aby mięso nie przypaliło się do dna patelni. Smażenie na dużym ogniu sprawi, że mięso będzie soczyste i miękkie.
Krok 5:
Dodaj trochę soli, liść laurowy, ziarna pieprzu. Wlej niewielką ilość wody.
Krok 6:
Wyślij marchewki na patelnię z mięsem, wymieszaj i gotuj razem przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodaj wodę.
Krok 7:
W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę lub paski.
Krok 8:
Jeśli jest korzeń selera, możesz go użyć do przygotowania tego dania, obierając i krojąc w małe kostki. Nada szczególny smak.
Krok 9:
Umyj paprykę, usuń łodygę z strąkiem nasion, pokrój w paski. Umyj pomidory i pokrój w kostkę, wycinając miejsce mocowania łodygi.
Krok 10:
Umieść wszystkie warzywa na patelni, dodaj wodę. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu. Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do patelni. Do smaku dodaj sól i mały kawałek ostrej czerwonej papryki. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, jeśli to konieczne, możesz dodać trochę wody.
Krok 11:
Wyłącz ogień, pozostaw gulasz na pół godziny pod pokrywką, aby dobrze się zaparzył. Podawaj gulasz do stołu. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g