sos Barszczowy na zimę burak marchewka

kompetentna gospodyni powinna być zawsze przygotowana! SOS barszczowy na zimę z buraków, marchwi, pomidorów i cebuli to sposób na przyspieszenie barszczu o pół godziny, a nawet całą godzinę. Wszystkie divy zostaną podane, gdy lekkim ruchem ręki i podasz im ekspresowy barszcz z uśmiechem, a nawet jaki pyszny!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 53 % 9 g
104 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos barszczowy na zimę z buraków, marchwi, pomidorów i cebuli? Myjemy i myjemy warzywa. Waga warzyw jest wskazana w stanie obranym. Usuń miejsce mocowania ogona z pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą tarki lub kombajnu posiekaj buraki, marchew i cebulę. Jeśli nie ma kombajnu, pokrój cebulę w cienkie paski lub małą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż posiekane warzywa na patelni. Do tej objętości potrzebujesz patelni o pojemności 16 litrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej i jedną trzecią octu. Lekko wymieszaj, aby olej dotarł do dna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod pokrywką na małym ogniu przez 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą blendera posiekaj pomidory. Jeśli nie ma blendera, bierzemy tarkę, sito i inne improwizowane środki. Możesz po prostu pokroić pomidory w kostkę. W razie potrzeby możesz usunąć skórę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni do buraków przenieś przecier pomidorowy i dodaj pozostały ocet.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodajemy również sól i cukier, pieprz i liść laurowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą gotowe. Całkowity czas gaszenia z pierwszym etapem wynosi około 1 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkład kładziemy do góry w wysterylizowanych słoikach, zamykamy pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć, zawiń i pozwól ostygnąć.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

pyszny barszcz i smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy