skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos barszczowy na zimę z buraków, marchwi, pomidorów i cebuli? Myjemy i myjemy warzywa. Waga warzyw jest wskazana w stanie obranym. Usuń miejsce mocowania ogona z pomidorów.
Krok 2:
Za pomocą tarki lub kombajnu posiekaj buraki, marchew i cebulę. Jeśli nie ma kombajnu, pokrój cebulę w cienkie paski lub małą kostkę.
Krok 3:
Rozłóż posiekane warzywa na patelni. Do tej objętości potrzebujesz patelni o pojemności 16 litrów.
Krok 4:
Dodaj olej i jedną trzecią octu. Lekko wymieszaj, aby olej dotarł do dna.
Krok 5:
Dodaj wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod pokrywką na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 6:
Za pomocą blendera posiekaj pomidory. Jeśli nie ma blendera, bierzemy tarkę, sito i inne improwizowane środki. Możesz po prostu pokroić pomidory w kostkę. W razie potrzeby możesz usunąć skórę.
Krok 7:
Na patelni do buraków przenieś przecier pomidorowy i dodaj pozostały ocet.
Krok 8:
Dodajemy również sól i cukier, pieprz i liść laurowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą gotowe. Całkowity czas gaszenia z pierwszym etapem wynosi około 1 godziny.
Krok 9:
Wkład kładziemy do góry w wysterylizowanych słoikach, zamykamy pokrywkami.
Krok 10:
Odwróć, zawiń i pozwól ostygnąć.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
pyszny barszcz i smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g