skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować dietetyczną zupę z cukinii, potrzebujemy: wody pitnej lub gotowanego bulionu warzywnego (z cebuli i marchwi z dodatkiem selera), cukinii, ziemniaków, ziół, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Cukinię umyć, odciąć z warzywa pokroić kilka kółek. Będą potrzebne do dekoracji gotowego dania.
Krok 3:
Pokrój resztę cukinii w półkola.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 5:
Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 6:
W rondlu rozgrzej olej roślinny. Smażyć, mieszając, cebulę i czosnek przez około 3 minuty.
Krok 7:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 8:
Cukinia pokrojona w półkola Dodaj do garnka do cebuli. Smażyć razem, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
Krok 9:
Dodaj ziemniaki, wymieszaj. Smaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 10:
Wlej gorący bulion warzywny lub wodę do warzyw. Sól, pieprz. Wymieszać.
Krok 11:
Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 12:
Odstawione krążki cukinii posolić i smażyć na patelni na oleju roślinnym, aż pojawi się lekka złota skorupa. W razie potrzeby możesz posypać cukinię mielonymi ziołami i solą.
Krok 13:
Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj warzywa na puree.
Krok 14:
Wlej gorącą zupę do misek. Na każdym talerzu umieść 2-3 kubki cukinii. Smacznego!
odpowiednio ugotowana cukinia przyczynia się do eliminacji niepotrzebnych płynów, toksyn z organizmu, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Witaminy i minerały zawarte w warzywach zwiększają odporność i pomagają usunąć nadmiar soli z organizmu.
z cukinii można przygotować wiele ciekawych i smacznych potraw, ale sposób ich przetwarzania odgrywa kluczową rolę w stosowaniu ich w diecie. Cukinia gotowana, duszona lub pieczona w piekarniku jest mile widziana. A zupy gotowane na wodzie z dodatkiem cukinii jako głównego warzywa to najszybszy sposób nie tylko na poprawę wagi, ale także na poprawę zdrowia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g