zupa dietetyczna z cukinii

cukinia to jedne z najbardziej dietetycznych i zdrowych warzyw. Cukinia jest niedrogim, witaminowym, a co najważniejsze - niskokalorycznym warzywem. Cukinia jest bardzo często używana do przygotowywania różnych potraw dietetycznych. Ponieważ cukinia praktycznie nie ma przeciwwskazań. Może być spożywany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować dietetyczną zupę z cukinii, potrzebujemy: wody pitnej lub gotowanego bulionu warzywnego (z cebuli i marchwi z dodatkiem selera), cukinii, ziemniaków, ziół, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, odciąć z warzywa pokroić kilka kółek. Będą potrzebne do dekoracji gotowego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój resztę cukinii w półkola.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu rozgrzej olej roślinny. Smażyć, mieszając, cebulę i czosnek przez około 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinia pokrojona w półkola Dodaj do garnka do cebuli. Smażyć razem, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ziemniaki, wymieszaj. Smaż przez kolejne 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorący bulion warzywny lub wodę do warzyw. Sól, pieprz. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odstawione krążki cukinii posolić i smażyć na patelni na oleju roślinnym, aż pojawi się lekka złota skorupa. W razie potrzeby możesz posypać cukinię mielonymi ziołami i solą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj warzywa na puree.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej gorącą zupę do misek. Na każdym talerzu umieść 2-3 kubki cukinii. Smacznego!

odpowiednio ugotowana cukinia przyczynia się do eliminacji niepotrzebnych płynów, toksyn z organizmu, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Witaminy i minerały zawarte w warzywach zwiększają odporność i pomagają usunąć nadmiar soli z organizmu.

z cukinii można przygotować wiele ciekawych i smacznych potraw, ale sposób ich przetwarzania odgrywa kluczową rolę w stosowaniu ich w diecie. Cukinia gotowana, duszona lub pieczona w piekarniku jest mile widziana. A zupy gotowane na wodzie z dodatkiem cukinii jako głównego warzywa to najszybszy sposób nie tylko na poprawę wagi, ale także na poprawę zdrowia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy