skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Będzie to potrzebne trochę później.
dokładnie opłucz filet z kurczaka, wytrzyj ręcznikiem papierowym i oddziel folie i kości (jeśli są dostępne). Wlej czystą wodę do średniej wielkości rondla, włóż do niego filet z kurczaka i gotuj do miękkości. Następnie odcedź bulion, a filety podziel na włókna i drobno posiekaj. W osobnej misce posolić i pieprzyć mięso.
paprykę opłucz, osusz i obierz. Wyjmij z niego rdzeń z nasionami. Następnie umieść obraną paprykę w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia, posmaruj powierzchnię warzyw oliwą z oliwek za pomocą pędzla kuchennego i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut (w zależności od wielkości papryki).
następnie ostudź upieczoną paprykę, a następnie pokrój w cienkie paski.
oliwki bez pestek (możesz wziąć konserwy) drobno posiekane.
czosnek obrać, umyć i przepuścić przez prasę.
odcedź solankę z fety i rozgnieć ser widelcem, aż będzie gładki. Dodaj do niego posiekany czosnek i dobrze wymieszaj.
następnie musisz złożyć naczynie. Na środku dużego płaskiego talerza umieść szklankę, wokół której ułóż wszystkie składniki sałatki. Połóż posiekany gotowany filet z kurczaka pierwszą warstwą i dokładnie posmaruj majonezem. Połóż paprykę pokrojoną w paski drugą warstwą, a także zalej majonezem. Trzecia warstwa to drobno posiekane oliwki, na wierzch Dodaj również majonez. Ostatnią warstwą ułożyć masę fety i czosnku. Na koniec dodaj również majonez do smaku.
ponieważ wieniec świąteczny jest świątecznym daniem, należy go odpowiednio ozdobić. Opłucz i wysusz koperek. Ułóż gałązki kopru włoskiego na całej powierzchni sałatki w okrągłym kierunku, naśladując świąteczny wieniec z choinki. Połóż żurawinę na koperku. Można go zastąpić inną czerwoną jagodą, na przykład czerwoną porzeczką lub ziarnami granatu. Czerwony z Zielonym to idealne noworoczne połączenie kolorów. Wyjmij szklankę ze środka naczynia i możesz podać sałatkę! Z pewnością rozweseli Twoich gości i zapewni świąteczną atmosferę!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g