Sałatka wieniec świąteczny

Spróbuj zrobić niesamowitą sałatkę noworoczną! Sałatka świąteczna wieniec to pyszne i niezwykle udekorowane danie noworoczne, za którego smak odpowiada korzystne dla wszystkich połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z warzywami. A jego niesamowicie piękna prezentacja z pewnością doda świątecznego nastroju!
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 13 % 2 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Będzie to potrzebne trochę później.

dokładnie opłucz filet z kurczaka, wytrzyj ręcznikiem papierowym i oddziel folie i kości (jeśli są dostępne). Wlej czystą wodę do średniej wielkości rondla, włóż do niego filet z kurczaka i gotuj do miękkości. Następnie odcedź bulion, a filety podziel na włókna i drobno posiekaj. W osobnej misce posolić i pieprzyć mięso.

paprykę opłucz, osusz i obierz. Wyjmij z niego rdzeń z nasionami. Następnie umieść obraną paprykę w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia, posmaruj powierzchnię warzyw oliwą z oliwek za pomocą pędzla kuchennego i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut (w zależności od wielkości papryki).

następnie ostudź upieczoną paprykę, a następnie pokrój w cienkie paski.

oliwki bez pestek (możesz wziąć konserwy) drobno posiekane.

czosnek obrać, umyć i przepuścić przez prasę.

odcedź solankę z fety i rozgnieć ser widelcem, aż będzie gładki. Dodaj do niego posiekany czosnek i dobrze wymieszaj.

następnie musisz złożyć naczynie. Na środku dużego płaskiego talerza umieść szklankę, wokół której ułóż wszystkie składniki sałatki. Połóż posiekany gotowany filet z kurczaka pierwszą warstwą i dokładnie posmaruj majonezem. Połóż paprykę pokrojoną w paski drugą warstwą, a także zalej majonezem. Trzecia warstwa to drobno posiekane oliwki, na wierzch Dodaj również majonez. Ostatnią warstwą ułożyć masę fety i czosnku. Na koniec dodaj również majonez do smaku.

ponieważ wieniec świąteczny jest świątecznym daniem, należy go odpowiednio ozdobić. Opłucz i wysusz koperek. Ułóż gałązki kopru włoskiego na całej powierzchni sałatki w okrągłym kierunku, naśladując świąteczny wieniec z choinki. Połóż żurawinę na koperku. Można go zastąpić inną czerwoną jagodą, na przykład czerwoną porzeczką lub ziarnami granatu. Czerwony z Zielonym to idealne noworoczne połączenie kolorów. Wyjmij szklankę ze środka naczynia i możesz podać sałatkę! Z pewnością rozweseli Twoich gości i zapewni świąteczną atmosferę!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy