skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę z cukinii ze śmietaną? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni jest każdy bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Marchewki wstępnie umyte w wodzie ze szczotką obierz, pokrój losowo, ale nie za grubo. Obierz i pokrój cebulę. Forma krojenia warzyw w tym przypadku nie ma znaczenia, ponieważ podczas gotowania zostaną posiekane.
Krok 3:
Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami. Cukinię pokrój na małe plasterki.
Krok 4:
Na patelni z oliwą z oliwek posyp posiekaną marchewkę i cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.
Krok 5:
Umieść przygotowaną cukinię na patelni, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Dusić warzywa na średnim ogniu, mieszając, aż do połowy ugotowane.
Krok 6:
Umieść warzywa na odpowiedniej wielkości patelni. Napełnij gorącą wodą, aby tylko lekko przykryła warzywa. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
Krok 7:
Wyjmij patelnię z pieca. Zmiel gorącą masę warzywną za pomocą blendera zanurzeniowego, aż stanie się puree. Zrób to ostrożnie, aby się nie poparzyć.
Krok 8:
Na małym ogniu zagotuj puree warzywne. Sól, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Krok 9:
Wlej śmietanę, wymieszaj.
Krok 10:
Zagotuj zupę puree, zdejmij z ognia.
Krok 11:
Zupa z cukinii ze śmietaną jest gotowa. Smacznego!
zupa z przecieru warzywnego lepiej gotować na raz. Po ponownym podgrzaniu i przechowywaniu traci większość składników odżywczych. Dlatego, aby uzyskać maksymalne korzyści z przygotowanego pierwszego dania, nie gotuj go w dużych ilościach.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g