zupa z cukinii ze śmietaną

lekki, dietetyczny, delikatny, warzywny! Zupa z cukinii ze śmietaną dzięki swojej konsystencji puree jest lekkostrawna bez obciążania układu pokarmowego. To idealny lunch na stół dietetyczny i menu lecznicze. Przygotuj taki i uzyskaj wspaniałe korzyści zdrowotne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 21-27 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 40 % 4 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę z cukinii ze śmietaną? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni jest każdy bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki wstępnie umyte w wodzie ze szczotką obierz, pokrój losowo, ale nie za grubo. Obierz i pokrój cebulę. Forma krojenia warzyw w tym przypadku nie ma znaczenia, ponieważ podczas gotowania zostaną posiekane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami. Cukinię pokrój na małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z oliwą z oliwek posyp posiekaną marchewkę i cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść przygotowaną cukinię na patelni, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Dusić warzywa na średnim ogniu, mieszając, aż do połowy ugotowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść warzywa na odpowiedniej wielkości patelni. Napełnij gorącą wodą, aby tylko lekko przykryła warzywa. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij patelnię z pieca. Zmiel gorącą masę warzywną za pomocą blendera zanurzeniowego, aż stanie się puree. Zrób to ostrożnie, aby się nie poparzyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na małym ogniu zagotuj puree warzywne. Sól, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj zupę puree, zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zupa z cukinii ze śmietaną jest gotowa. Smacznego!

zupa z przecieru warzywnego lepiej gotować na raz. Po ponownym podgrzaniu i przechowywaniu traci większość składników odżywczych. Dlatego, aby uzyskać maksymalne korzyści z przygotowanego pierwszego dania, nie gotuj go w dużych ilościach.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy