Sałatka Mimoza ze szprotami

najsmaczniejsza sałatka budżetowa o Smaku wędzonej ryby. Ta sałatka może zająć honorowe miejsce na każdym świątecznym stole. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycący i pyszny. Oferuję ciekawą odmianę słynnego przepisu na sałatkę Mimoza z czasów radzieckich.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 21 % 7 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

na pewno przynajmniej raz próbowałeś zrobić sałatkę Mimoza z saurą w puszkach, różowym łososiem lub sardynką. Chcę zasugerować, abyś spróbował powtórzyć ten przepis ze szprotami, niedrogą i bardzo udaną opcją.

na świąteczny stół sałatkę Mimoza ze szprotami można ułożyć porcjami w małych filiżankach lub miseczkach, aby wszystkie warstwy sałatki były widoczne. Aby złożyć sałatkę, możesz również użyć dzielonej Formy do ciasta lub złożyć naczynie w salaterce.

zaczynamy przygotowywać sałatkę Mimoza ze szprotami od przygotowania składników: wcześniej gotujemy jajka, ziemniaki i marchewkę. Chłodzimy je i czyścimy.

obieramy marchewki i ziemniaki na grubej tarce.

jajka na twardo dzielimy na białka i żółtka.

obierz cebulę, drobno posiekaj. Aby cebula nie była gorzka, należy ją zalać wrzącą wodą. Cebulę można również marynować, dodając do wrzącej wody kilka łyżek 6% octu, pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru (w tym przypadku cebulę pozostawić do marynowania na 15 minut).

przystępujemy do montażu. Warstwy sałatki pokryjemy majonezem, ale nie wszystkie, ponieważ szproty są dość tłustą i pożywną rybą.

rozłóż sałatkę mimozy ze szprotami warstwami w następującej kolejności:

1. Gotowane ziemniaki, starte na grubej tarce.
2. Szproty rozdrobnione widelcem z odrobiną oleju ze szprotów.
3. Drobno posiekana cebula (opcjonalnie marynowana w occie).
4. Warstwa majonezu.
5. Gotowane marchewki, starte na grubej tarce.
6. Białka jaj, starte na grubej tarce.
7. Warstwa majonezu.
8. Udekoruj sałatkę ziołami i żółtkami jajek startymi na drobnej tarce.

udekoruj sałatkę do woli, tak szybko, jak pozwala na to twoja wyobraźnia. W klasycznej wersji z zielonej cebuli i kopru układane są łodygi i liście kwiatu mimozy. Następnie w małych stosach układamy żółtko starte na drobnej tarce, tworząc kwiatostany mimozy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy