skład / składniki
metoda gotowania
na pewno przynajmniej raz próbowałeś zrobić sałatkę Mimoza z saurą w puszkach, różowym łososiem lub sardynką. Chcę zasugerować, abyś spróbował powtórzyć ten przepis ze szprotami, niedrogą i bardzo udaną opcją.
na świąteczny stół sałatkę Mimoza ze szprotami można ułożyć porcjami w małych filiżankach lub miseczkach, aby wszystkie warstwy sałatki były widoczne. Aby złożyć sałatkę, możesz również użyć dzielonej Formy do ciasta lub złożyć naczynie w salaterce.
zaczynamy przygotowywać sałatkę Mimoza ze szprotami od przygotowania składników: wcześniej gotujemy jajka, ziemniaki i marchewkę. Chłodzimy je i czyścimy.
obieramy marchewki i ziemniaki na grubej tarce.
jajka na twardo dzielimy na białka i żółtka.
obierz cebulę, drobno posiekaj. Aby cebula nie była gorzka, należy ją zalać wrzącą wodą. Cebulę można również marynować, dodając do wrzącej wody kilka łyżek 6% octu, pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru (w tym przypadku cebulę pozostawić do marynowania na 15 minut).
przystępujemy do montażu. Warstwy sałatki pokryjemy majonezem, ale nie wszystkie, ponieważ szproty są dość tłustą i pożywną rybą.
rozłóż sałatkę mimozy ze szprotami warstwami w następującej kolejności:
1. Gotowane ziemniaki, starte na grubej tarce.
2. Szproty rozdrobnione widelcem z odrobiną oleju ze szprotów.
3. Drobno posiekana cebula (opcjonalnie marynowana w occie).
4. Warstwa majonezu.
5. Gotowane marchewki, starte na grubej tarce.
6. Białka jaj, starte na grubej tarce.
7. Warstwa majonezu.
8. Udekoruj sałatkę ziołami i żółtkami jajek startymi na drobnej tarce.
udekoruj sałatkę do woli, tak szybko, jak pozwala na to twoja wyobraźnia. W klasycznej wersji z zielonej cebuli i kopru układane są łodygi i liście kwiatu mimozy. Następnie w małych stosach układamy żółtko starte na drobnej tarce, tworząc kwiatostany mimozy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g