skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron gryczany z wołowiną i warzywami? Przygotuj składniki. Kupując makaron, zwróć uwagę na opakowanie. Jeśli nie wskazuje czasu gotowania w języku, który rozumiesz, skontaktuj się ze sprzedawcą. Marchew i papryka weź średnie. Wybierz wołowinę z górnej części tuszy, która nadaje się do smażenia. Wokół mięsa nie powinno być nadmiaru płynu, nieprzyjemnego zapachu i wielu żył. Weź olej roślinny bez zapachu.
Krok 2:
Dobrze opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij żyły i filmy, jeśli takie istnieją. Pokrój na wydłużone kawałki o grubości około 1 cm, takie cięcie jest uważane za klasyczne dla takiego dania.
Krok 3:
Weź naczynia odpowiednie do marynowania. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Idealne są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Napełnij mięso sosem sojowym, dodaj majeranek i bazylię. Nie musisz solić mięsa, wystarczy sól w sosie sojowym. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30-40 minut.
Krok 4:
Marchewki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w paski o długości 4-5 cm.
Krok 5:
Brokuły opłucz, podziel na różyczki i pokrój wzdłuż w paski. Opłucz zieloną fasolę, Usuń twarde łodygi i pokrój na kawałki o długości 4-5 cm. Warzywa pokrojone w ten sposób będą harmonijnie połączone z resztą składników. Jeśli masz mrożone warzywa-wyjmij je z zamrażarki na 30-40 minut przed gotowaniem, aby rozpoczęły proces rozmrażania i miały czas na gotowanie.
Krok 6:
Opłucz paprykę, Usuń szypułkę i nasiona i pokrój w paski, podobnie jak marchewki.
Krok 7:
Weź patelnię o wysokich ścianach. Dobrze, jeśli masz specjalną patelnię Wok do potraw azjatyckich. Wygodniej jest na nim gotować i uzyskuje się bogatszy smak gotowego dania. Połóż marynowaną wołowinę na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, smaż przez 5 minut z obu stron na dużym ogniu. Sprawdź gotowość mięsa, przekłuwając widelcem. Jeśli łatwo się przekłuwa, wybrałeś dobrą wołowinę i odpowiednio ją usmażyłeś.
Krok 8:
Dodaj posiekaną marchewkę do mięsa, smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 9:
Dodaj posiekaną paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty, pamiętając o zamieszaniu.
Krok 10:
Makaron gryczany należy ugotować. Aby to zrobić, zanurz makaron we wrzącej osolonej wodzie. Gdy całkowicie zanurzy się w wodzie, wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu tak długo, jak wskazano na opakowaniu. Zwykle jest to 3-5 minut. Ugotowany makaron włożyć do durszlaka, aby cała woda była szklana. Jeśli rozgotujesz makaron, może się skleić i zrujnujesz smak potrawy.
Krok 11:
Dodaj fasolę i brokuły, przykryj i gotuj przez kolejne 3 minuty na małym ogniu, aby warzywa się nie przypaliły.
Krok 12:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj pozostały sos sojowy z koncentratem pomidorowym i słodkim sosem.
Krok 13:
Przenieś makaron na patelnię, dodaj sos i wszystko dobrze wymieszaj. Makaron gryczany z wołowiną i warzywami jest gotowy.
gotowy makaron na talerzu można ozdobić sezamem.
soba to narodowy japoński makaron szarobrązowy z mąki gryczanej. Teraz produkty do gotowania potraw azjatyckich można kupić w naszych sklepach i przygotować je samodzielnie.
makaron gryczany z wołowiną i warzywami spodoba się miłośnikom makaronu. Smak potrawy można zmieniać, zmieniając proporcje sosu sojowego i sosu chili w zależności od upodobań. Ktoś lubi ostrzej, ktoś bardziej Ambasadorski.
na talerzu to danie wygląda wspaniale ze względu na zawartość jasnych warzyw i piękne krojenie.
wybór dobrej wołowiny jest trudny dla niedoświadczonego kucharza. Dlatego jeśli mięso po upieczeniu okazało się" gumowe", można dodać trochę ciepłej wody i ugasić, a warzywa dodać później.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Makaron gryczany - 348 kcal/100g