makaron gryczany z wołowiną i warzywami

kolorowa azjatycka uczta w Twoim domu. Makaron gryczany nie ma wyraźnego smaku i aromatu gryki, ale zachowane są w nim cenne właściwości. Wołowina jest jednym z najzdrowszych mięs. W połączeniu z warzywami daje zdrowe, smaczne i zbilansowane danie.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 45 % 18 g
179 kcal
IG: 39 / 61 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron gryczany z wołowiną i warzywami? Przygotuj składniki. Kupując makaron, zwróć uwagę na opakowanie. Jeśli nie wskazuje czasu gotowania w języku, który rozumiesz, skontaktuj się ze sprzedawcą. Marchew i papryka weź średnie. Wybierz wołowinę z górnej części tuszy, która nadaje się do smażenia. Wokół mięsa nie powinno być nadmiaru płynu, nieprzyjemnego zapachu i wielu żył. Weź olej roślinny bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij żyły i filmy, jeśli takie istnieją. Pokrój na wydłużone kawałki o grubości około 1 cm, takie cięcie jest uważane za klasyczne dla takiego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź naczynia odpowiednie do marynowania. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Idealne są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Napełnij mięso sosem sojowym, dodaj majeranek i bazylię. Nie musisz solić mięsa, wystarczy sól w sosie sojowym. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w paski o długości 4-5 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Brokuły opłucz, podziel na różyczki i pokrój wzdłuż w paski. Opłucz zieloną fasolę, Usuń twarde łodygi i pokrój na kawałki o długości 4-5 cm. Warzywa pokrojone w ten sposób będą harmonijnie połączone z resztą składników. Jeśli masz mrożone warzywa-wyjmij je z zamrażarki na 30-40 minut przed gotowaniem, aby rozpoczęły proces rozmrażania i miały czas na gotowanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz paprykę, Usuń szypułkę i nasiona i pokrój w paski, podobnie jak marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź patelnię o wysokich ścianach. Dobrze, jeśli masz specjalną patelnię Wok do potraw azjatyckich. Wygodniej jest na nim gotować i uzyskuje się bogatszy smak gotowego dania. Połóż marynowaną wołowinę na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, smaż przez 5 minut z obu stron na dużym ogniu. Sprawdź gotowość mięsa, przekłuwając widelcem. Jeśli łatwo się przekłuwa, wybrałeś dobrą wołowinę i odpowiednio ją usmażyłeś.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekaną marchewkę do mięsa, smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty, pamiętając o zamieszaniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Makaron gryczany należy ugotować. Aby to zrobić, zanurz makaron we wrzącej osolonej wodzie. Gdy całkowicie zanurzy się w wodzie, wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu tak długo, jak wskazano na opakowaniu. Zwykle jest to 3-5 minut. Ugotowany makaron włożyć do durszlaka, aby cała woda była szklana. Jeśli rozgotujesz makaron, może się skleić i zrujnujesz smak potrawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj fasolę i brokuły, przykryj i gotuj przez kolejne 3 minuty na małym ogniu, aby warzywa się nie przypaliły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj pozostały sos sojowy z koncentratem pomidorowym i słodkim sosem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś makaron na patelnię, dodaj sos i wszystko dobrze wymieszaj. Makaron gryczany z wołowiną i warzywami jest gotowy.

gotowy makaron na talerzu można ozdobić sezamem.
soba to narodowy japoński makaron szarobrązowy z mąki gryczanej. Teraz produkty do gotowania potraw azjatyckich można kupić w naszych sklepach i przygotować je samodzielnie.
makaron gryczany z wołowiną i warzywami spodoba się miłośnikom makaronu. Smak potrawy można zmieniać, zmieniając proporcje sosu sojowego i sosu chili w zależności od upodobań. Ktoś lubi ostrzej, ktoś bardziej Ambasadorski.
na talerzu to danie wygląda wspaniale ze względu na zawartość jasnych warzyw i piękne krojenie.
wybór dobrej wołowiny jest trudny dla niedoświadczonego kucharza. Dlatego jeśli mięso po upieczeniu okazało się" gumowe", można dodać trochę ciepłej wody i ugasić, a warzywa dodać później.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Makaron gryczany - 348   kcal/100g

Podobne przepisy