skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetkami, mango, awokado i rukolą? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. I lepiej zacząć od przygotowania sosu.
Krok 2:
W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, płynny miód, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij widelcem. Jeśli miód jest już kandyzowany, można go stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i schłodzić.
Krok 3:
Teraz przygotuj podstawowe składniki sałatki. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mango i awokado. Mango powinno być nie twarde, ale też niezbyt miękkie. Lekko sprężynuj po naciśnięciu. Dojrzałe owoce wydzielają dość wyczuwalny aromat. Awokado również nie powinno być zbyt miękkie, skórka nie spadnie po naciśnięciu, ale powinna się sprężynować.
Krok 4:
Gotuj krewetki we wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 minuty. W składnikach waga krewetek jest podawana w postaci obranej, więc kupuj je z marginesem.
Krok 5:
Następnie ostudź i obierz skorupę. Możesz wybrać dowolne krewetki do smaku - duże lub małe. Mam krewetki królewskie.
Krok 6:
Umyj i osusz rukolę. Zamiast rukoli możesz użyć gotowej mieszanki liści sałaty, takiej jak Toskania.
Krok 7:
Orzechy włoskie radzę dokładnie spłukać (nakłada się na nie chemikalia, aby były dłużej przechowywane), a następnie kalcynować na suchej patelni.
Krok 8:
Mango obrać, przeciąć na pół, usunąć pestkę. Pokrój miąższ na plasterki.
Krok 9:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Pokrój miąższ na małe plasterki. Natychmiast skrop awokado sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. Młode awokado nie ciemnieją tak szybko, jak te, które leżą od dłuższego czasu. Dlatego awokado najlepiej pokroić na końcu po przygotowaniu wszystkich innych składników, aby natychmiast dodać je do sałatki.
Krok 10:
Na półmisku ułóż rukolę, krewetki, plasterki awokado i mango oraz orzechy włoskie. Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal / 100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g