Sałatka z krewetkami mango awokado i rukolą

bardzo smaczne, piękne, jasne, zdrowe, w pośpiechu! Sałatka z krewetkami, mango, awokado i rukolą doda energii i dobrego nastroju na cały dzień! A wspaniały sos słodko-kwaśny doskonale go uzupełnia. Ugotujesz go w 20 minut!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 33 % 10 g
186 kcal
IG: 20 / 40 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami, mango, awokado i rukolą? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. I lepiej zacząć od przygotowania sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, płynny miód, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij widelcem. Jeśli miód jest już kandyzowany, można go stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i schłodzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj podstawowe składniki sałatki. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mango i awokado. Mango powinno być nie twarde, ale też niezbyt miękkie. Lekko sprężynuj po naciśnięciu. Dojrzałe owoce wydzielają dość wyczuwalny aromat. Awokado również nie powinno być zbyt miękkie, skórka nie spadnie po naciśnięciu, ale powinna się sprężynować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj krewetki we wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 minuty. W składnikach waga krewetek jest podawana w postaci obranej, więc kupuj je z marginesem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ostudź i obierz skorupę. Możesz wybrać dowolne krewetki do smaku - duże lub małe. Mam krewetki królewskie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i osusz rukolę. Zamiast rukoli możesz użyć gotowej mieszanki liści sałaty, takiej jak Toskania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie radzę dokładnie spłukać (nakłada się na nie chemikalia, aby były dłużej przechowywane), a następnie kalcynować na suchej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mango obrać, przeciąć na pół, usunąć pestkę. Pokrój miąższ na plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Pokrój miąższ na małe plasterki. Natychmiast skrop awokado sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. Młode awokado nie ciemnieją tak szybko, jak te, które leżą od dłuższego czasu. Dlatego awokado najlepiej pokroić na końcu po przygotowaniu wszystkich innych składników, aby natychmiast dodać je do sałatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na półmisku ułóż rukolę, krewetki, plasterki awokado i mango oraz orzechy włoskie. Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal / 100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy