skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy przygotowywać sałatkę ZODIAC od przygotowania mięsa z kurczaka. Jedną pierś z kurczaka gotujemy wcześniej w osolonej wodzie. W razie potrzeby podczas gotowania możesz dodać przyprawy i liść laurowy do wody. Gotowaną pierś z kurczaka pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia bezpośrednio w wodzie, w której została ugotowana. W ten sposób mięso z kurczaka pozostanie soczyste.
Schłodzone mięso z kurczaka kroimy w kostkę lub rozkładamy na włókna.
pieczarki pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć. Przecinamy każdy grzyb na pół, a następnie każdą połowę-płytki. Zaczynamy smażyć grzyby na oleju roślinnym. Najpierw grzyby uwalniają sok. Gdy sok odparuje, dodaj drobno posiekaną cebulę do grzybów. Smażyć na złoty kolor. Dzięki tak niezbyt przebiegłej technice cebula z grzybami jest smażona i bardzo smaczna. Jeśli najpierw zaczniesz smażyć cebulę, będzie ona gotowana w soku grzybowym, a nie smażona.
pod koniec smażenia solimy grzyby. Pozostaw grzyby do ostygnięcia.
dwa małe świeże ogórki umyć i pokroić w kostkę.
gotuj jajka, obierz je, a także pokrój w małą kostkę.
otwórz puszkę kukurydzy w puszkach, spuść płyn.
w głębokiej salaterce mieszamy wszystkie przygotowane składniki: 2/3 puszki kukurydzy, mięso z kurczaka, świeży ogórek, pieczarki smażone z cebulą, jajka na twardo. Sól i pieprz do smaku. Dopraw odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj sałatkę.
Udekoruj gotową sałatkę podczas serwowania ziołami (gałązką koperku). W razie potrzeby do sałatki Zodiak można dodać więcej zielonej cebuli.
Sałatka Zodiak okazuje się bardzo kolorowa, jasna, a co najważniejsze bardzo smaczna. Taka sałatka ozdobi każdy stół. Wszystkie składniki potrawy idealnie ze sobą współgrają: ogórek przynosi soczystość i świeżość, smażone grzyby - aromat, gotowane jaja kurze i filety dają sytość, a kukurydza w puszkach - kolor i lekką słodycz.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g