Sałatka zodiakalna z kurczakiem i grzybami

prosta w przygotowaniu i bardzo oryginalna sałatka. Nieoczekiwanie ciekawe i bardzo smaczne połączenie dostępnych produktów. Sałatka może zarówno rozjaśnić każdą codzienną rodzinną kolację, jak i zaskoczyć gości przy świątecznym stole. Ta sałatka zawiera wszystkie moje ulubione składniki i gotuję ją bardzo często.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 25 % 5 g
112 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zaczniemy przygotowywać sałatkę ZODIAC od przygotowania mięsa z kurczaka. Jedną pierś z kurczaka gotujemy wcześniej w osolonej wodzie. W razie potrzeby podczas gotowania możesz dodać przyprawy i liść laurowy do wody. Gotowaną pierś z kurczaka pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia bezpośrednio w wodzie, w której została ugotowana. W ten sposób mięso z kurczaka pozostanie soczyste.

Schłodzone mięso z kurczaka kroimy w kostkę lub rozkładamy na włókna.

pieczarki pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć. Przecinamy każdy grzyb na pół, a następnie każdą połowę-płytki. Zaczynamy smażyć grzyby na oleju roślinnym. Najpierw grzyby uwalniają sok. Gdy sok odparuje, dodaj drobno posiekaną cebulę do grzybów. Smażyć na złoty kolor. Dzięki tak niezbyt przebiegłej technice cebula z grzybami jest smażona i bardzo smaczna. Jeśli najpierw zaczniesz smażyć cebulę, będzie ona gotowana w soku grzybowym, a nie smażona.

pod koniec smażenia solimy grzyby. Pozostaw grzyby do ostygnięcia.

dwa małe świeże ogórki umyć i pokroić w kostkę.

gotuj jajka, obierz je, a także pokrój w małą kostkę.

otwórz puszkę kukurydzy w puszkach, spuść płyn.

w głębokiej salaterce mieszamy wszystkie przygotowane składniki: 2/3 puszki kukurydzy, mięso z kurczaka, świeży ogórek, pieczarki smażone z cebulą, jajka na twardo. Sól i pieprz do smaku. Dopraw odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj sałatkę.

Udekoruj gotową sałatkę podczas serwowania ziołami (gałązką koperku). W razie potrzeby do sałatki Zodiak można dodać więcej zielonej cebuli.

Sałatka Zodiak okazuje się bardzo kolorowa, jasna, a co najważniejsze bardzo smaczna. Taka sałatka ozdobi każdy stół. Wszystkie składniki potrawy idealnie ze sobą współgrają: ogórek przynosi soczystość i świeżość, smażone grzyby - aromat, gotowane jaja kurze i filety dają sytość, a kukurydza w puszkach - kolor i lekką słodycz.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy