grzybowa juszka

proste danie z grzybami, pyszne do jedzenia i proste do gotowania! Yushka grzybowa może być podawana na lunch i kolację, danie jest niskokaloryczne, ale bardzo smaczne. Grzyby można stosować dowolne: świeże lub suche, leśne lub sklepowe. Yushka jest zwykle podawana ze śmietaną lub krakersami, w razie potrzeby można również doprawić dodatkowymi przyprawami.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 50 % 3 g
węglowodany 33 % 2 g
38 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia.

2. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju słonecznikowym do miękkości.

3. Umyj pieczarki, pokrój na talerze, rozłóż na cebuli, soli i pieprzu, smaż do miękkości.

4. Gdy wilgoć odparuje, a grzyby lekko się zrumienią, wlej mąkę, wymieszaj, smaż przez kolejne 3 minuty.

5. Następnie przenosimy grzyby z cebulą do wrzącej wody, w razie potrzeby smakujemy solą i pieprzem.

6. Pietruszkę myjemy i siekamy nożem, wkładamy do Juszki, trzymamy w ogniu przez minutę i usuwamy z pieca.

podawaj yushkę na gorąco, bardzo smaczną z krakersami żytnimi.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy