grzybowa juszka
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia.
2. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju słonecznikowym do miękkości.
3. Umyj pieczarki, pokrój na talerze, rozłóż na cebuli, soli i pieprzu, smaż do miękkości.
4. Gdy wilgoć odparuje, a grzyby lekko się zrumienią, wlej mąkę, wymieszaj, smaż przez kolejne 3 minuty.
5. Następnie przenosimy grzyby z cebulą do wrzącej wody, w razie potrzeby smakujemy solą i pieprzem.
6. Pietruszkę myjemy i siekamy nożem, wkładamy do Juszki, trzymamy w ogniu przez minutę i usuwamy z pieca.
podawaj yushkę na gorąco, bardzo smaczną z krakersami żytnimi.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g