Zupa serowa z kurczakiem i ziemniakami, topionym serem i ryżem

delikatny i sycący, na bulionie z kurczaka dla dzieci i dorosłych. W zupie serowej z kurczakiem, ziemniakami i ryżem używam różnych rodzajów serów topionych z dodatkami, ten przepis można wielokrotnie interpretować. Ale nadal bardziej podoba mi się klasyczna wersja tej zupy, którą podzielę się z Tobą.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 40 % 6 g
74 kcal
IG: 43 / 29 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę serową z kurczakiem i ziemniakami z serem i ryżem. Przygotuj wszystkie składniki. Filet z kurczaka można zastąpić udkami z kurczaka lub udkami, ale wtedy lepiej jest wziąć ich więcej, ponieważ jest w nich mniej mięsa niż w czystym filecie. Lepiej wybrać ryż długoziarnisty. Lepiej jest wziąć ziemniaki oznaczone jako "do gotowania", aby bardzo szybko ugotowały się w bulionie. Lepiej jest wziąć ser w wannie, a nie w brykietach. Jest łatwiejszy w obsłudze i lepiej rozpuszcza się we wrzącej zupie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż opłukany filet z kurczaka do rondla, zalej bieżącą wodą i umieść na dużym ogniu. Jeśli lubisz gęstszą zupę, lepiej zmniejszyć ilość wody do 1,5 litra. Doprowadź wodę do wrzenia, trochę soli, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj filety przez 30 minut. Po upływie czasu wyjmij ugotowane mięso z patelni, odcedź bulion i wlej do nowej czystej patelni lub umytej starej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż spłucz pod bieżącą wodą co najmniej 4 razy, woda powinna być czysta i czysta. Po ponownym zagotowaniu odcedzonego bulionu wlej umyty ryż do garnka. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. 10-15 minut po rozpoczęciu gotowania ryżu zanurz kostki ziemniaków w rondlu. Gotuj przez kolejne 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj smażenie. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać pod wodą. Pokrój cebulę, jak w przypadku wielu zup, w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Ugotowane warzywa smażyć na średnim ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój schłodzony filet z kurczaka na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnym krokiem jest rozpoczęcie dodawania roztopionego sera do zupy, topiąc go we wrzącym bulionie. W zupie nie powinna pozostać grudka sera, powinna się całkowicie rozpuścić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania dodaj kawałki fileta z kurczaka i smaż do zupy, wymieszaj i pozwól zupie trochę się zagotować. Następnie zdejmij zupę z ognia i pozwól jej trochę zaparzyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje tylko zrobić grzanki. Pokrój plastry Bochenka w kostkę i usmaż na patelni, dodając olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotową zupę wlać do talerzy i posypać grzankami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy