kompot z cukinii na zimę o smaku ananasa

Piękny, apetyczny, ze zwykłych produktów, najsmaczniejszy! Kompot z cukinii na zimę można przygotować tak, aby był o smaku ananasa. A jednocześnie same ananasy nie będą potrzebne. Wystarczy, że dostępna jest cukinia i sok ananasowy. A za miesiąc możesz zafundować wszystkim pyszny napój.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
33 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot z cukinii na zimę o smaku ananasa? Przygotuj składniki. Kompot robi się dość szybko, a wstępne przygotowanie pomoże przyspieszyć ten proces. Osobno chcę powiedzieć o cukinii. Do kompotu najlepiej nadają się młode cukinie, które mają delikatny, ale gęsty miąższ i nie szorstką skórkę. W przeciwnym razie cukinia okaże się nie tak smaczna i będzie trochę przypominać prawdziwe ananasy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj słoiki. Do tej ilości potrzebujesz jednego słoika 0,7 mililitra. Dokładnie umyj go sodą oczyszczoną i dokładnie spłucz. Następnie wysterylizuj słoik i pokrywkę w dowolny sposób. Przeczytaj o tym, jakie są i wiele innych przydatnych wskazówek dotyczących półfabrykatów, klikając link na dole przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię dokładnie umyj i obierz. Najwygodniej jest to zrobić specjalnym nożem do warzyw-nadmiar miąższu nie jest szybko usuwany. Ponadto skórka nie powinna wykazywać oznak zepsucia i zadrapań. Może to wpłynąć na okres przydatności do spożycia gotowego kompotu. Następnie pokrój cukinię w pierścienie o tej samej grubości, około 1,5 centymetra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz usuń środek z nasionami, aby nadać krążkom cukinii wygląd pierścieni ananasa. Najłatwiej to zrobić za pomocą szklanki o odpowiednim rozmiarze, a dla małych kółek możesz wziąć urządzenie do usuwania rdzenia jabłek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż pierścienie cukinii do rondla i przykryj wodą. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj cukinię na małym ogniu przez 5 minut. Nie rób dużego ognia, ponieważ mogą się rozgotować i stać się jak owsianka, a my tego nie potrzebujemy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij patelnię z ognia i delikatnie odcedź bulion, aby nie zgnieść cukinii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast włóż cukinię do gorących słoików. Nie próbuj wkładać ich dużo do słoika, powinny swobodnie unosić się w soku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wanilinę i kwas cytrynowy do słoika. Wystarczy wziąć bardzo mało, na czubku noża. Wanilina w dużych ilościach zaczyna gorzko, a duża ilość kwasu cytrynowego sprawi, że kompot będzie zbyt kwaśny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier. Możesz wziąć dowolny cukier, ale cukier trzcinowy nada pierścieniom również karmelową nutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sok ananasowy do rondla i zagotuj. Napełnij cukinię aż do góry. Natychmiast zwiń słoik pokrywką i odwróć do góry nogami. Jeśli na dnie pozostanie cukier, powoli chodź, aż się rozpuści. Zrób to tylko bardzo ostrożnie, ponieważ w środku jest zwiększone ciśnienie, a pokrywa może odlecieć, a Ty zostaniesz poparzony lub ranny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść odwrócony słoik na ręczniku lub drewnianej desce i zawiń go w coś ciepłego, aż kompot całkowicie ostygnie. To dodatkowo sterylizuje pokrywę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie przenieś nasz kompot z cukinii o smaku ananasa na zimę do chłodnego miejsca na co najmniej miesiąc, aby cukinia nabrała smaku ananasa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g

Podobne przepisy