skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kompot z cukinii na zimę o smaku ananasa? Przygotuj składniki. Kompot robi się dość szybko, a wstępne przygotowanie pomoże przyspieszyć ten proces. Osobno chcę powiedzieć o cukinii. Do kompotu najlepiej nadają się młode cukinie, które mają delikatny, ale gęsty miąższ i nie szorstką skórkę. W przeciwnym razie cukinia okaże się nie tak smaczna i będzie trochę przypominać prawdziwe ananasy.
Krok 2:
Najpierw przygotuj słoiki. Do tej ilości potrzebujesz jednego słoika 0,7 mililitra. Dokładnie umyj go sodą oczyszczoną i dokładnie spłucz. Następnie wysterylizuj słoik i pokrywkę w dowolny sposób. Przeczytaj o tym, jakie są i wiele innych przydatnych wskazówek dotyczących półfabrykatów, klikając link na dole przepisu.
Krok 3:
Cukinię dokładnie umyj i obierz. Najwygodniej jest to zrobić specjalnym nożem do warzyw-nadmiar miąższu nie jest szybko usuwany. Ponadto skórka nie powinna wykazywać oznak zepsucia i zadrapań. Może to wpłynąć na okres przydatności do spożycia gotowego kompotu. Następnie pokrój cukinię w pierścienie o tej samej grubości, około 1,5 centymetra.
Krok 4:
Teraz usuń środek z nasionami, aby nadać krążkom cukinii wygląd pierścieni ananasa. Najłatwiej to zrobić za pomocą szklanki o odpowiednim rozmiarze, a dla małych kółek możesz wziąć urządzenie do usuwania rdzenia jabłek.
Krok 5:
Włóż pierścienie cukinii do rondla i przykryj wodą. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj cukinię na małym ogniu przez 5 minut. Nie rób dużego ognia, ponieważ mogą się rozgotować i stać się jak owsianka, a my tego nie potrzebujemy.
Krok 6:
Zdejmij patelnię z ognia i delikatnie odcedź bulion, aby nie zgnieść cukinii.
Krok 7:
Natychmiast włóż cukinię do gorących słoików. Nie próbuj wkładać ich dużo do słoika, powinny swobodnie unosić się w soku.
Krok 8:
Wlej wanilinę i kwas cytrynowy do słoika. Wystarczy wziąć bardzo mało, na czubku noża. Wanilina w dużych ilościach zaczyna gorzko, a duża ilość kwasu cytrynowego sprawi, że kompot będzie zbyt kwaśny.
Krok 9:
Dodaj cukier. Możesz wziąć dowolny cukier, ale cukier trzcinowy nada pierścieniom również karmelową nutę.
Krok 10:
Wlej sok ananasowy do rondla i zagotuj. Napełnij cukinię aż do góry. Natychmiast zwiń słoik pokrywką i odwróć do góry nogami. Jeśli na dnie pozostanie cukier, powoli chodź, aż się rozpuści. Zrób to tylko bardzo ostrożnie, ponieważ w środku jest zwiększone ciśnienie, a pokrywa może odlecieć, a Ty zostaniesz poparzony lub ranny.
Krok 11:
Umieść odwrócony słoik na ręczniku lub drewnianej desce i zawiń go w coś ciepłego, aż kompot całkowicie ostygnie. To dodatkowo sterylizuje pokrywę.
Krok 12:
Następnie przenieś nasz kompot z cukinii o smaku ananasa na zimę do chłodnego miejsca na co najmniej miesiąc, aby cukinia nabrała smaku ananasa.
Krok 13:
Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g