Sałatka z brokułami i kurczakiem

Jasny, zdrowy, soczysty i prosty, dla całej rodziny! Sałatka z brokułami i kurczakiem nadaje się na dzień powszedni i na świąteczny stół. Kurczak dodaje sałatce sytości, chrupiące świeże warzywa - niepowtarzalny smak. Ta kombinacja składników przypadnie do gustu wielu osobom.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 14 % 3 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z brokułami i kurczakiem? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych pomidorów, zwykłych śliwek lub wiśni. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Sól, pieprz. W razie potrzeby możesz posypać filety innymi przyprawami do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż filety przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości fileta i stopnia podgrzania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowy filet i pokroić w cienkie plasterki. Zamiast smażyć filety można gotować lub piec w piekarniku w folii. Zamiast świeżego kurczaka możesz użyć wędzonego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Brokuły gotuj we wrzącej osolonej wodzie, aż będą miękkie, około 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kwiatostanów i stopnia nagrzania. Możesz użyć brokułów świeżych lub mrożonych. Jeśli używasz mrożonej kapusty, nie musisz jej wcześniej rozmrażać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Jeśli kwiatostany są duże, podziel je na mniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Liście sałaty dokładnie opłucz i osusz. Zamiast sałaty liściastej możesz użyć gotowej mieszanki sałatkowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz kurczaka, pomidory, brokuły i czosnek przepuszczony przez prasę. Sól, pieprz i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć pomidorów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłóż talerz lub talerz świeżą sałatą. Ułóż pieczonego kurczaka, pomidory i brokuły z czosnkiem na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp sałatkę majonezem. Zrobiłem to za pomocą torebki ze słodyczami, aby zrobić piękną cienką pajęczynę majonezu. Możesz doprawić składniki majonezem w salaterce i wymieszać (krok 9). A następnie połóż całą masę na liściach sałaty. Natychmiast podawaj sałatkę. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy