skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić sałatkę z brokułami i kurczakiem? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych pomidorów, zwykłych śliwek lub wiśni. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.
Krok 2:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Sól, pieprz. W razie potrzeby możesz posypać filety innymi przyprawami do smaku.
Krok 3:

Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż filety przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości fileta i stopnia podgrzania.
Krok 4:

Schłodzić gotowy filet i pokroić w cienkie plasterki. Zamiast smażyć filety można gotować lub piec w piekarniku w folii. Zamiast świeżego kurczaka możesz użyć wędzonego.
Krok 5:

Brokuły gotuj we wrzącej osolonej wodzie, aż będą miękkie, około 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kwiatostanów i stopnia nagrzania. Możesz użyć brokułów świeżych lub mrożonych. Jeśli używasz mrożonej kapusty, nie musisz jej wcześniej rozmrażać.
Krok 6:

Wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Jeśli kwiatostany są duże, podziel je na mniejsze.
Krok 7:

Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 8:

Liście sałaty dokładnie opłucz i osusz. Zamiast sałaty liściastej możesz użyć gotowej mieszanki sałatkowej.
Krok 9:

W misce połącz kurczaka, pomidory, brokuły i czosnek przepuszczony przez prasę. Sól, pieprz i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć pomidorów.
Krok 10:

Wyłóż talerz lub talerz świeżą sałatą. Ułóż pieczonego kurczaka, pomidory i brokuły z czosnkiem na wierzchu.
Krok 11:

Posyp sałatkę majonezem. Zrobiłem to za pomocą torebki ze słodyczami, aby zrobić piękną cienką pajęczynę majonezu. Możesz doprawić składniki majonezem w salaterce i wymieszać (krok 9). A następnie połóż całą masę na liściach sałaty. Natychmiast podawaj sałatkę. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g





