Szkocka zupa krabowa
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
proponuję przepis na tradycyjną szkocką zupę. Danie jest rodzajem zupy puree, której gęstość nadaje ryż i puree z kraba z mlekiem. Jeśli nie możesz kupić całego kraba, możesz użyć 175 g mrożonego lub konserwowanego mięsa kraba do przygotowania zupy. Na początek dzielimy się z krabem: oddzielam brązowe i białe mięso kraba. Rozbijam pazury i wyjmuję z nich mięso, które kroję na kawałki i odkładam na bok. Teraz gotuję ryż. Aby to zrobić, zagotuj mleko i ryż, a następnie gotuj w rondlu z zamkniętą pokrywką przez około 20 minut. Następnie dodaję brązowe i białe mięso kraba do garnka i gotuję przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni lekko schładzam i mielę za pomocą robota kuchennego lub przez sito, aż uzyskasz jednorodną masę.
zupę wlewam do czystego rondla, dodaję do niej bulion rybny i mięso kraba z pazurów. Wkładam patelnię do ognia i doprowadzam do wrzenia. Następnie możesz dodać sok z cytryny i esencję anchois. Zupę gotuję jeszcze kilka minut. Przed podaniem do szkockiej zupy krabowej należy dodać pietruszkę lub tymianek i odrobinę śmietany.
zupę wlewam do czystego rondla, dodaję do niej bulion rybny i mięso kraba z pazurów. Wkładam patelnię do ognia i doprowadzam do wrzenia. Następnie możesz dodać sok z cytryny i esencję anchois. Zupę gotuję jeszcze kilka minut. Przed podaniem do szkockiej zupy krabowej należy dodać pietruszkę lub tymianek i odrobinę śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięso kraba - 73 kcal/100g
- Mięso kraba Miramar - 140 kcal/100g
- Mięso kraba Santa braemor - 84 kcal/100g
- Kraby gotowane - 96 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Szczypiorek - 30 kcal/100g