skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy gotować zupę górniczą od bulionu. Mięso z kurczaka (możesz wziąć dowolną część) myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do rondla. Wlać niezbędną ilość wody do bulionu, postawić na dużym ogniu, aż się zagotuje. Gdy woda prawie się zagotuje, uważnie monitorujemy, aby nie przegapić momentu powstania piany-całość należy zebrać łyżką. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion przez 45 minut. Kurczak jest miękkim i delikatnym mięsem, więc ten czas wystarczy, aby się ugotował, a bulion wchłonie cały smak i aromat.
podczas gotowania mięsa zajmijmy się warzywami. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę i umyj bieżącą wodą. Pokrój ziemniaki w kostkę. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso i ładujemy ziemniaki. Pozostaw kurczaka na talerzu do ostygnięcia.
sortujemy kaszę gryczaną, aby usunąć z niej zanieczyszczenia i nieobrane ziarna. Spłucz kilka razy, aż płatki będą całkowicie czyste, a woda czysta. Gdy ziemniaki gotują się w bulionie przez 7 minut, wysyłamy tam kaszę gryczaną, mieszamy i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu.
posiekaj obraną cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni, załaduj warzywa i podsmaż do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe, nie trzymaj ich na patelni, w przeciwnym razie stracą kolor i nie będą ładnie wyglądać w gotowym naczyniu. Natychmiast wyślij do garnka do zupy. Kontynuujemy gotowanie, aż ziemniaki i gryka będą gotowe.
dodaj sól, gotuj przez kolejne 2 minuty i wyłącz. Myjemy i suszymy pietruszkę, drobno siekamy i wysyłamy do zupy na etapie, gdy pozostałe składniki są już w pełni gotowe. Jeśli załadujesz pietruszkę nieco wcześniej i ugotujesz dłużej, może się zagotować, stać się bez smaku i stracić kolor. W razie potrzeby możesz zastąpić warzywa innymi (koperek, zielona cebula).
Usuń gotowane mięso z kurczaka z kości, pokrój na małe kawałki, włóż do każdego talerza. Wlej zupę na wierzch i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g