Zupa Górnicza z kaszą gryczaną

idealne danie na rodzinny obiad! Smaczne i zdrowe! Zupa Górnicza z kaszą gryczaną to proste domowe danie, które z łatwością zapewni pełny posiłek dla rodziny. Wspaniały smak bulionu drobiowego uzupełniają warzywa i zioła, a brak przypraw w przepisie pozwala nie gotować osobnych potraw dla małych dzieci.
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
52 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

zaczynamy gotować zupę górniczą od bulionu. Mięso z kurczaka (możesz wziąć dowolną część) myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do rondla. Wlać niezbędną ilość wody do bulionu, postawić na dużym ogniu, aż się zagotuje. Gdy woda prawie się zagotuje, uważnie monitorujemy, aby nie przegapić momentu powstania piany-całość należy zebrać łyżką. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion przez 45 minut. Kurczak jest miękkim i delikatnym mięsem, więc ten czas wystarczy, aby się ugotował, a bulion wchłonie cały smak i aromat.

podczas gotowania mięsa zajmijmy się warzywami. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę i umyj bieżącą wodą. Pokrój ziemniaki w kostkę. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso i ładujemy ziemniaki. Pozostaw kurczaka na talerzu do ostygnięcia.

sortujemy kaszę gryczaną, aby usunąć z niej zanieczyszczenia i nieobrane ziarna. Spłucz kilka razy, aż płatki będą całkowicie czyste, a woda czysta. Gdy ziemniaki gotują się w bulionie przez 7 minut, wysyłamy tam kaszę gryczaną, mieszamy i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu.

posiekaj obraną cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni, załaduj warzywa i podsmaż do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe, nie trzymaj ich na patelni, w przeciwnym razie stracą kolor i nie będą ładnie wyglądać w gotowym naczyniu. Natychmiast wyślij do garnka do zupy. Kontynuujemy gotowanie, aż ziemniaki i gryka będą gotowe.

dodaj sól, gotuj przez kolejne 2 minuty i wyłącz. Myjemy i suszymy pietruszkę, drobno siekamy i wysyłamy do zupy na etapie, gdy pozostałe składniki są już w pełni gotowe. Jeśli załadujesz pietruszkę nieco wcześniej i ugotujesz dłużej, może się zagotować, stać się bez smaku i stracić kolor. W razie potrzeby możesz zastąpić warzywa innymi (koperek, zielona cebula).

Usuń gotowane mięso z kurczaka z kości, pokrój na małe kawałki, włóż do każdego talerza. Wlej zupę na wierzch i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy