skład / składniki
metoda gotowania
dodaj kawę i cukier do gorącej wody, wymieszaj.
wymieszaj żółtko z cukrem i umieść w łaźni wodnej.
mieszaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 2 min)
ubij żółtko, aż stanie się białe.
wymieszaj żółtko z mascarpone.
ubij zimną śmietanę na półstałe szczyty (około 2 min)
Przenieś śmietanę do miski z mascarpone i żółtkiem i mieszaj, aż będzie gładka.
wlej schłodzoną kawę do wygodnego pojemnika.
montaż tiramisu:
włóż około 1-1,5 łyżki do szklanki.L. Krem.
połamać ciasteczka na pół i zanurzyć w kawie, ułożyć na śmietanie.
Dodaj jeszcze 1 łyżkę. krem, a następnie ciasteczka nasączone kawą, powtarzaj tę czynność aż do napełnienia pojemników.
ostatnia warstwa powinna pochodzić z kremu.
następnie posyp deser kakao w proszku i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny
Tiramisu to włoski deser warstwowy, który zawiera: ser mascarpone, kawę (Zwykle espresso), jaja kurze, cukier i ciasteczka Savoyardi. Z reguły deser jest sproszkowany proszkiem kakaowym. Możliwa jest odmiana z dodatkiem orzecha włoskiego.
istnieją adaptacje przepisu, zgodnie z którymi proszek kakaowy zastępuje się startą czekoladą, Savoyardi-biszkoptem, impregnacją kawy — owocową lub alkoholową (Zwykle Marsala, Madera, Amaretto), aw niektórych odmianach tiramisu może przypominać budyń lub babeczkę.
niektórzy historycy uważają, że tiramisu zostało zaprojektowane w XVII wieku na cześć wielkiego księcia Cosimo III De ' Medici, ale nie ma na to żadnych dokumentów. Prawdziwa historia tego wyrobu cukierniczego zaczyna się w latach 60. lub 70., co pozwala uznać go za stosunkowo nowoczesny wynalazek
pisemna wzmianka została odnotowana w artykule Giuseppe di Clemente (Giuseppe di Clemente) i pochodzi z 1971 roku. W 1981 roku jego imiennik, Giuseppe Maffioli, w kwartalniku "Vin Veneto" napisał, że tiramisu został stworzony przez cukiernika Roberto Linguanotto pod koniec lat 60., "nieco ponad dekadę temu" w restauracji "Alle Beccherie" (miasto Treviso). Giuseppe Maffioli podkreślił, że swoją nazwą tiramisu(wł. tira mi sù-podnosi mnie) zawdzięcza regenerującym i odżywczym walorom produktów wchodzących w jego skład, ale nie właściwościom afrodyzjaku.
przepis znajduje się również w książce "I dolci del Veneto" (1983). Dalsze wzmianki można znaleźć już w późniejszych tekstach, takich jak" Cucina e tradizioni del Veneto", gdzie pisze się, że tiramisu zostało stworzone w okresie powojennym w restauracji" Alle Beccherie " przez szefa kuchni, który miał doświadczenie w Europie Środkowej.
wraz z wyżej wymienionymi pisemnymi dowodami istnieją legendy. Jeden z nich: popularny włoski deser został po raz pierwszy przygotowany w Sienie (Toskania) specjalnie dla wielkiego księcia Toskanii Cosimo III Medici, ale nazywany "Zuppa del duca".
istnieją również wersje, według których autorstwo przypisuje się restauracjom "El Toulà" i "Al Fogher". Ponadto, 8 października 2006 roku gazeta Baltimore Sun opublikowała artykuł, w którym twierdzi, że dostawcą deserów dla restauracji "Beccherie" był Carminantonio Iannacone, obecnie mieszkający w Baltimore, w stanie Maryland, USA, i że to on wynalazł tiramisu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g