tiramisu w szklance proste

pyszny deser tiramisu w filiżankach. Myślisz, że taki deser jak tiramisu jest trudny i długi do przygotowania? Ale nie! Przygotuj to pyszne porcje tiramisu w filiżankach, które gotuje się dosłownie w pół godziny
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 59 % 23 g
węglowodany 31 % 12 g
269 kcal
IG: 25 / 33 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

dodaj kawę i cukier do gorącej wody, wymieszaj.
wymieszaj żółtko z cukrem i umieść w łaźni wodnej.
mieszaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 2 min)
ubij żółtko, aż stanie się białe.
wymieszaj żółtko z mascarpone.
ubij zimną śmietanę na półstałe szczyty (około 2 min)
Przenieś śmietanę do miski z mascarpone i żółtkiem i mieszaj, aż będzie gładka.
wlej schłodzoną kawę do wygodnego pojemnika.
montaż tiramisu:
włóż około 1-1,5 łyżki do szklanki.L. Krem.
połamać ciasteczka na pół i zanurzyć w kawie, ułożyć na śmietanie.
Dodaj jeszcze 1 łyżkę. krem, a następnie ciasteczka nasączone kawą, powtarzaj tę czynność aż do napełnienia pojemników.
ostatnia warstwa powinna pochodzić z kremu.
następnie posyp deser kakao w proszku i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny

Tiramisu to włoski deser warstwowy, który zawiera: ser mascarpone, kawę (Zwykle espresso), jaja kurze, cukier i ciasteczka Savoyardi. Z reguły deser jest sproszkowany proszkiem kakaowym. Możliwa jest odmiana z dodatkiem orzecha włoskiego.

istnieją adaptacje przepisu, zgodnie z którymi proszek kakaowy zastępuje się startą czekoladą, Savoyardi-biszkoptem, impregnacją kawy — owocową lub alkoholową (Zwykle Marsala, Madera, Amaretto), aw niektórych odmianach tiramisu może przypominać budyń lub babeczkę.

niektórzy historycy uważają, że tiramisu zostało zaprojektowane w XVII wieku na cześć wielkiego księcia Cosimo III De ' Medici, ale nie ma na to żadnych dokumentów. Prawdziwa historia tego wyrobu cukierniczego zaczyna się w latach 60. lub 70., co pozwala uznać go za stosunkowo nowoczesny wynalazek

pisemna wzmianka została odnotowana w artykule Giuseppe di Clemente (Giuseppe di Clemente) i pochodzi z 1971 roku. W 1981 roku jego imiennik, Giuseppe Maffioli, w kwartalniku "Vin Veneto" napisał, że tiramisu został stworzony przez cukiernika Roberto Linguanotto pod koniec lat 60., "nieco ponad dekadę temu" w restauracji "Alle Beccherie" (miasto Treviso). Giuseppe Maffioli podkreślił, że swoją nazwą tiramisu(wł. tira mi sù-podnosi mnie) zawdzięcza regenerującym i odżywczym walorom produktów wchodzących w jego skład, ale nie właściwościom afrodyzjaku.

przepis znajduje się również w książce "I dolci del Veneto" (1983). Dalsze wzmianki można znaleźć już w późniejszych tekstach, takich jak" Cucina e tradizioni del Veneto", gdzie pisze się, że tiramisu zostało stworzone w okresie powojennym w restauracji" Alle Beccherie " przez szefa kuchni, który miał doświadczenie w Europie Środkowej.

wraz z wyżej wymienionymi pisemnymi dowodami istnieją legendy. Jeden z nich: popularny włoski deser został po raz pierwszy przygotowany w Sienie (Toskania) specjalnie dla wielkiego księcia Toskanii Cosimo III Medici, ale nazywany "Zuppa del duca".

istnieją również wersje, według których autorstwo przypisuje się restauracjom "El Toulà" i "Al Fogher". Ponadto, 8 października 2006 roku gazeta Baltimore Sun opublikowała artykuł, w którym twierdzi, że dostawcą deserów dla restauracji "Beccherie" był Carminantonio Iannacone, obecnie mieszkający w Baltimore, w stanie Maryland, USA, i że to on wynalazł tiramisu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy