Istnieje wiele odmian przygotowania tego popularnego deseru, ciasta z różnymi zestawami składników. W rezultacie powstały bardzo różne i bardzo smaczne przepisy na domowe tiramisu. - Do impregnacji-sok pomarańczowy lub alkohol: Likier Kalua, Baileys, Amaretto, rum, koniak, Madera, brandy. - Do dekoracji blatu-Starta czekolada, bita śmietana i owoce. - Zamiast Savoyardi-biszkopt lub herbatniki damskie palce. Niektóre gospodynie domowe zalecają Wkładanie patyczków do formy, czerpanie kawy łyżką i podlewanie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
Ciasteczka Savoyardi | 378 | 8.5 | 3.8 | 76.6 |
mascarpone | 412 | 4.8 | 41.5 | 4.8 |
Kawa | 94 | 15 | 3.5 | 0 |
kakao w proszku | 374 | 24.2 | 17.5 | 32 |
inni kucharze radzą zanurzyć każdą rzecz w kubku-obie opcje są poprawne. - Ciężka śmietana lub jaja przepiórcze zamiast jaj kurzych. Istnieją przepisy na tiramisu bez jajek. Zmienił się również wygląd-tiramisu jest również przygotowywane jako duże okrągłe lub prostokątne ciasto, inną odmianą jest układanie potraw warstwami w szklance lub misce. Aby uzyskać pełną gotowość, deser należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Nawet uważany za niezbędny składnik - mascarpone, zastępuje się innym miękkim serem lub twarogiem.