ciasteczka tiramisu

ciasteczka dla "tiramisu", delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach i chrupiące. Wielu zatrzymuje się przed przygotowaniem niesamowicie pysznego deseru "tiramisu" brak specjalnych Ciasteczek o nazwie" Savoyardi", które nie można znaleźć w każdym sklepie. Ale okazuje się, że można go dość łatwo i szybko upiec w domu. Najważniejsze jest, aby być bardzo ostrożnym przy przygotowywaniu ciasta i ciasteczek, aby uzyskać to, czego potrzebujesz. Takie ciasteczka są również pyszne z kawą lub herbatą i mogą być używane do robienia deserów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 80 % 52 g
248 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto na ciasteczka. Jaja kurze muszą wziąć największe C0. Aby ciasteczka były schludne i równe, lepiej jest użyć strzykawki do ciasta lub torby do ciasta, jeśli nie ma ich w gospodarstwie, możesz użyć prostej plastikowej torby, odcinając jej róg.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie oddziel białka od żółtek jaj kurzych, nie możesz pozwolić, aby nawet niewielka ilość żółtek dostała się do miski z białkami, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ilość cukru wskazana w składnikach jest podzielona na dwie części. Zmiel połowę cukru z żółtkami, aż uzyskasz białą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka z cukrem blenderem lub mikserem, aż uzyskasz bujną, gęstą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie połącz ubite białka z żółtkami, zrób to łyżką, aby masa się nie osiadła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę pszenną i wlej do powstałej masy. Mieszamy mąkę również łyżką, jakby podnosząc ciasto od dołu do góry, ale w żadnym wypadku nie można tego zrobić trzepaczką, w przeciwnym razie ciasto usiądzie. Mąka może wymagać trochę więcej lub mniej, musisz skupić się na stanie ciasta. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Jeśli jest więcej mąki niż to konieczne, ciasto opadnie, dlatego lepiej jest dodawać je w częściach, za każdym razem mieszając ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokręć blachę do pieczenia pergaminem. Ciasto układamy w strzykawce do ciasta i układamy ciasteczka o długości około 7 centymetrów. Pamiętaj, aby zostawić przestrzeń między ciasteczkami, ponieważ "rozłoży się" podczas pieczenia. Pozostaw ciasteczka na 5-7 minut, aby odpocząć. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp każde ciasteczko cukrem pudrem. Wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami do piekarnika na 10 minut, skupiamy się na pracy piekarnika, ciasteczek nie można prześwietlić, aby nie przyrumieniły się i nie stały się gorzkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasteczka, ostrożnie usuń z pergaminu. Ostudzimy i podajemy do kawy lub robimy desery. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy