placki drożdżowe na suchych drożdżach

Miękkie, pyszne ciasta drożdżowe! Ciasta drożdżowe to doskonałe wypieki na herbatę dla dużej rodziny. Okazują się nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące. Nadzienie można zrobić dla różnych ciast, aby uwzględnić gusta wszystkich gospodarstw domowych. Obecność produktu pod ręką, takiego jak suche drożdże, pozwala częściej rozpieszczać domowników pieczeniem z ciasta drożdżowego, ponieważ suche drożdże są przechowywane przez długi czas i można je mieć dużo w rezerwie, a ciasto przygotowuje się na nich szybko i łatwo.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 60 % 27 g
225 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na paszteciki. Wlej szklankę ciepłego mleka i szklankę ciepłej wody do miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj mieszaninę, aby cukier się rozpuścił. Dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj, aby suche drożdże się rozproszyły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże uwielbiają ciepłe i słodkie środowisko, więc jeśli produkty są wysokiej jakości, zrobione dobrze, drożdże powinny się aktywować. Aby to zrobić, umieść miskę z mieszanką drożdży w ciepłym miejscu na 15 minut, nie ma potrzeby przykrywania miski od góry. Na powierzchni mieszanki powinna powstać piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, sól do miski z mieszanką drożdży. Wymieszaj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę pszenną w częściach. Mąkę należy przesiać, aby wzbogacić tlenem, co przyczynia się do uzyskania bujnego ciasta i miękkiego pysznego ciasta. Musisz dodać mąkę w częściach, aby ciasto nie okazało się zbyt płynne lub, przeciwnie, ciasne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za każdym razem po dodaniu mąki wymieszaj ciasto drewnianą szpatułką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łopatką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, praktycznie nie przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski, zaciśnij miskę na wierzchu folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut. Następnie ugniatamy ciasto i możemy od razu przystąpić do gotowania ciast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto stoi, przygotuj nadzienie. Jako nadzienie możesz użyć mięsa mielonego. Mięso mielone można owinąć samodzielnie ze świeżego mięsa lub kupić gotowe. Do miski z mięsem mielonym dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, jeśli masa jest zbyt gęsta, wlej trochę zimnej wody. Zagnieść mięso mielone, aby stało się jednorodne w konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel gotowe ciasto na 15 kawałków. Zwiń każdy kawałek w małe ciasto. Na środku każdego ciasta kładziemy trochę mięsa mielonego, mocujemy brzegi ciasta, formujemy placki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, umieść je w ciepłym miejscu na 15 minut, pozwól plackom rosnąć. Smarujemy placki ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i wysyłamy do piekarnika na 30 minut w około 180 ° C. Wyjmujemy placki z piekarnika, wyjmujemy z blachy do pieczenia, podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy