skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na paszteciki. Wlej szklankę ciepłego mleka i szklankę ciepłej wody do miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj mieszaninę, aby cukier się rozpuścił. Dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj, aby suche drożdże się rozproszyły.
Krok 2:
Drożdże uwielbiają ciepłe i słodkie środowisko, więc jeśli produkty są wysokiej jakości, zrobione dobrze, drożdże powinny się aktywować. Aby to zrobić, umieść miskę z mieszanką drożdży w ciepłym miejscu na 15 minut, nie ma potrzeby przykrywania miski od góry. Na powierzchni mieszanki powinna powstać piana.
Krok 3:
Wlej olej roślinny, sól do miski z mieszanką drożdży. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę pszenną w częściach. Mąkę należy przesiać, aby wzbogacić tlenem, co przyczynia się do uzyskania bujnego ciasta i miękkiego pysznego ciasta. Musisz dodać mąkę w częściach, aby ciasto nie okazało się zbyt płynne lub, przeciwnie, ciasne.
Krok 5:
Za każdym razem po dodaniu mąki wymieszaj ciasto drewnianą szpatułką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łopatką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie.
Krok 6:
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, praktycznie nie przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski, zaciśnij miskę na wierzchu folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut. Następnie ugniatamy ciasto i możemy od razu przystąpić do gotowania ciast.
Krok 7:
Gdy ciasto stoi, przygotuj nadzienie. Jako nadzienie możesz użyć mięsa mielonego. Mięso mielone można owinąć samodzielnie ze świeżego mięsa lub kupić gotowe. Do miski z mięsem mielonym dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, jeśli masa jest zbyt gęsta, wlej trochę zimnej wody. Zagnieść mięso mielone, aby stało się jednorodne w konsystencji.
Krok 8:
Podziel gotowe ciasto na 15 kawałków. Zwiń każdy kawałek w małe ciasto. Na środku każdego ciasta kładziemy trochę mięsa mielonego, mocujemy brzegi ciasta, formujemy placki.
Krok 9:
Umieść placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, umieść je w ciepłym miejscu na 15 minut, pozwól plackom rosnąć. Smarujemy placki ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i wysyłamy do piekarnika na 30 minut w około 180 ° C. Wyjmujemy placki z piekarnika, wyjmujemy z blachy do pieczenia, podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g