skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
W ciepłym mleku hodujemy drożdże, dodajemy 1 łyżkę. l cukier, dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj 180 g przesianej mąki (około 1,5 szklanki o pojemności 200 ml)
Krok 4:
Dobrze wymieszaj, ciasto powinno wyglądać jak naleśniki. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią i umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno pęcznieć i zwiększać się 2-3 razy.
Krok 5:
Składniki na maślaną część (zapomniałem umieścić olej roślinny na zdjęciu, ale nie trzeba go używać).
Krok 6:
Ubij żółtka z cukrem, nasionami wanilii (lub po prostu cukrem waniliowym) i szczyptą soli.
Krok 7:
Dodaj starte żółtka i śmietanę do ciasta (użyłem 15%, śmietana powinna mieć temperaturę pokojową).
Krok 8:
Dobrze wymieszaj. Dodając mąkę w małych porcjach, zagniataj ciasto.
Krok 9:
Ciasto powinno być bardzo miękkie i trochę lepkie, tutaj bardzo ważne jest, aby nie przesadzać z mąką. Mąka może wymagać więcej niż składników, co najważniejsze, skupiasz się na cieście, powinno być miękkie, jeśli trochę się klei, to normalne, nadal będziemy ugniatać!
Krok 10:
Teraz ciasto na ciasta należy dokładnie zagnieść. Ugniatając, dodaj małe porcje, najpierw miękkie masło, potem roślinne (po prostu wlej trochę do ręki) i tak dalej, aż wszystko się skończy. Ugniatamy długo i dokładnie (proces ten zajął mi 30 minut, jeśli nie więcej). Najłatwiej jest mieszać oleje bezpośrednio w misce, ale wtedy ktoś musi trzymać tę miskę, jednocześnie przeszkadzać i utrzymywać praca nie jest łatwa)
Krok 11:
Po wymieszaniu całego masła przechodzimy na deskę roboczą i mieszamy ciasto w gładkim, delikatnym koloboku. Jeśli potrzebujesz stołu, posyp trochę mąką. Gotowe ciasto wysyłamy do miski i wysyłamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Krok 12:
Zagniatamy gotowe ciasto.
Krok 13:
Rozłóż na powierzchni roboczej. Na cieście układamy umyte i wysuszone suszone owoce i orzechy.
Krok 14:
Delikatnymi ruchami wmieszaj suszone owoce do ciasta.
Krok 15:
I ponownie wyślij ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na części, zwijamy w bułki i układamy w przygotowane formy.
Krok 16:
Użyłem papierowych foremek, po prostu posmarowałem foremki masłem i włożyłem do nich ciasto. Pozostaw ciasta wielkanocne do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmaruj ciasta ubitym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C, około 20-40 minut, w zależności od wielkości.
Krok 17:
Oto takie słodkie i bardzo delikatne ciasta wielkanocne. Są to najmniejsze, foremki o objętości około 300 ml, pieczę je przez około 17-20 minut. Gotowe ciasta ostudzić i udekorować do smaku. I możesz to zostawić, nadal okazuje się bardzo smaczne!
Krok 18:
Wesołej Wielkanocy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g