wielkanocne ciasto na żółtkach

delikatny kremowy smak i niesamowity aromat! Pieczę ciasta wielkanocne dopiero od kilku lat, ale za każdym razem pieczę według nowego przepisu, aby spróbować więcej. W tym roku przepis jest prefabrykowany, wziął za podstawę kilka i zrobił to na swój sposób. Ciasta przekroczyły wszelkie oczekiwania, okazały się bardzo delikatnym miękiszem, niesamowicie kremowym aromatem, lekko słodkim (główna słodycz nadal pochodzi z suszonych owoców) i po prostu bardzo smaczne! Szkoda, że nie zdążyłam opublikować przepisu przed Wielkanocą, ale mam nadzieję, że ktoś spróbuje je upiec w przyszłym roku!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 70 % 47 g
335 kcal
IG: 2 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku hodujemy drożdże, dodajemy 1 łyżkę. l cukier, dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 180 g przesianej mąki (około 1,5 szklanki o pojemności 200 ml)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj, ciasto powinno wyglądać jak naleśniki. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią i umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno pęcznieć i zwiększać się 2-3 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki na maślaną część (zapomniałem umieścić olej roślinny na zdjęciu, ale nie trzeba go używać).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij żółtka z cukrem, nasionami wanilii (lub po prostu cukrem waniliowym) i szczyptą soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj starte żółtka i śmietanę do ciasta (użyłem 15%, śmietana powinna mieć temperaturę pokojową).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj. Dodając mąkę w małych porcjach, zagniataj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być bardzo miękkie i trochę lepkie, tutaj bardzo ważne jest, aby nie przesadzać z mąką. Mąka może wymagać więcej niż składników, co najważniejsze, skupiasz się na cieście, powinno być miękkie, jeśli trochę się klei, to normalne, nadal będziemy ugniatać!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz ciasto na ciasta należy dokładnie zagnieść. Ugniatając, dodaj małe porcje, najpierw miękkie masło, potem roślinne (po prostu wlej trochę do ręki) i tak dalej, aż wszystko się skończy. Ugniatamy długo i dokładnie (proces ten zajął mi 30 minut, jeśli nie więcej). Najłatwiej jest mieszać oleje bezpośrednio w misce, ale wtedy ktoś musi trzymać tę miskę, jednocześnie przeszkadzać i utrzymywać praca nie jest łatwa)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po wymieszaniu całego masła przechodzimy na deskę roboczą i mieszamy ciasto w gładkim, delikatnym koloboku. Jeśli potrzebujesz stołu, posyp trochę mąką. Gotowe ciasto wysyłamy do miski i wysyłamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagniatamy gotowe ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na powierzchni roboczej. Na cieście układamy umyte i wysuszone suszone owoce i orzechy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnymi ruchami wmieszaj suszone owoce do ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I ponownie wyślij ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na części, zwijamy w bułki i układamy w przygotowane formy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Użyłem papierowych foremek, po prostu posmarowałem foremki masłem i włożyłem do nich ciasto. Pozostaw ciasta wielkanocne do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmaruj ciasta ubitym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C, około 20-40 minut, w zależności od wielkości.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto takie słodkie i bardzo delikatne ciasta wielkanocne. Są to najmniejsze, foremki o objętości około 300 ml, pieczę je przez około 17-20 minut. Gotowe ciasta ostudzić i udekorować do smaku. I możesz to zostawić, nadal okazuje się bardzo smaczne!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wesołej Wielkanocy. Smacznego!

wiele gospodyń domowych boi się pieczenia ciast, powiem od razu, że proces ten wcale nie jest straszny, ale czasochłonny! Sił nie zabraknie, ale nie ma się czego obawiać. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, aw pomieszczeniu, w którym będziesz ugniatać, powinno być ciepło. Osobiście uważam, że lepiej jest używać świeżych drożdży prasowanych, ciasto okazuje się na nich żywe, a tak naprawdę nie znalazłem jeszcze suchych dobrych drożdży dla siebie. Pamiętaj, aby dostroić się do dobrego przed ugniataniem!!! przeczytaj modlitwę, a odniesiesz sukces!!! Dobre wypieki dla Ciebie i jasna Wielkanoc!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy