skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy przygotowywać bułkę od pieczenia twarogu. Przygotuj produkty. Lepiej jest wziąć miękki twaróg, mój był suchy, a ciasto było mocno ugniatane. Wziąłem skrobię kukurydzianą, należy ją włożyć więcej.
Krok 2:
Dzielimy jajka na żółtka i białka. Do miski wkładamy żółtka, połowę cukru, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszać.
Krok 3:
Dodaj twaróg. Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Tutaj żałowałem, że wziąłem zwykły twaróg. Masa okazała się gęsta.
Krok 4:
Ubij białka z pozostałą połową cukru. Nie ubijałem do mocnych szczytów, specjalnie po to, aby pozostały płynne i rozcieńczyły gęste ciasto. Jeśli twoje ciasto jest płynne, ubij białka mikserem na sztywne szczyty.
Krok 5:
Delikatnie włóż białka do ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj go łyżką, jakby składając ruchy, od dołu do góry.
Krok 6:
W rezultacie ciasto ma odpowiednią konsystencję.
Krok 7:
Wlej go na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wyrównaj łopatką, aby uzyskać prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.
Krok 8:
Piec biszkopt w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Skoncentruj się na wyglądzie, powinien stać się złoty.
Krok 9:
Szybko wyjmujemy biszkopt i kładziemy go na wcześniej rozłożonym ręczniku. Bez worka przekręcamy go w ciasną rolkę. Komuś udaje się to zrobić z jednym papierem, udało mi się tylko razem z ręcznikiem. W porządku, ręcznik jest czysty. Pozostaw rolkę do ostygnięcia w tym stanie.
Krok 10:
Gdy bułka ostygnie, zróbmy krem. Przygotujmy dla niego produkty. Jako dżem radzę wziąć jakąś kwaśną wersję, która podkreśli słodycz kremu.
Krok 11:
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 12:
Krem powinien być jednolity. Schładzamy go przez pół godziny.
Krok 13:
Usuń papier z schłodzonej rolki. Odbywa się to bez problemów, ciasto absolutnie nie jest lepkie. Ostrożnie rozłóż rolkę, uważając, aby jej nie złamać. Smarujemy go równomierną warstwą kremu.
Krok 14:
Przekręć rolkę, obróć szew w dół. Wierzch i boki smarujemy również kremem. wysyłamy na godzinę do lodówki w celu impregnacji. Widelcem wykonujemy wzór na górze, dekorujemy do woli. Końce przed podaniem można równomiernie odciąć, będzie piękniej. Smacznego!
bułka okazała się miękka, delikatna, o jasnym smaku twarogu. Coś jak serniki z piekarnika.
jeszcze raz radzę wziąć miękki twaróg. Możesz zmniejszyć ilość cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal / 100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g