bułka twarogowa

dla miłośników twarogu-twarożek i ciasto i krem! Aby przygotować tę bułkę, potrzebujesz dużo twarogu i mało mąki. Pieczenie okaże się nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ twaróg jest źródłem wapnia.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 62 % 28 g
223 kcal
IG: 18 / 4 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy przygotowywać bułkę od pieczenia twarogu. Przygotuj produkty. Lepiej jest wziąć miękki twaróg, mój był suchy, a ciasto było mocno ugniatane. Wziąłem skrobię kukurydzianą, należy ją włożyć więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dzielimy jajka na żółtka i białka. Do miski wkładamy żółtka, połowę cukru, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg. Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Tutaj żałowałem, że wziąłem zwykły twaróg. Masa okazała się gęsta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka z pozostałą połową cukru. Nie ubijałem do mocnych szczytów, specjalnie po to, aby pozostały płynne i rozcieńczyły gęste ciasto. Jeśli twoje ciasto jest płynne, ubij białka mikserem na sztywne szczyty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie włóż białka do ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj go łyżką, jakby składając ruchy, od dołu do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rezultacie ciasto ma odpowiednią konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej go na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wyrównaj łopatką, aby uzyskać prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec biszkopt w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Skoncentruj się na wyglądzie, powinien stać się złoty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szybko wyjmujemy biszkopt i kładziemy go na wcześniej rozłożonym ręczniku. Bez worka przekręcamy go w ciasną rolkę. Komuś udaje się to zrobić z jednym papierem, udało mi się tylko razem z ręcznikiem. W porządku, ręcznik jest czysty. Pozostaw rolkę do ostygnięcia w tym stanie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy bułka ostygnie, zróbmy krem. Przygotujmy dla niego produkty. Jako dżem radzę wziąć jakąś kwaśną wersję, która podkreśli słodycz kremu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystkie składniki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krem powinien być jednolity. Schładzamy go przez pół godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń papier z schłodzonej rolki. Odbywa się to bez problemów, ciasto absolutnie nie jest lepkie. Ostrożnie rozłóż rolkę, uważając, aby jej nie złamać. Smarujemy go równomierną warstwą kremu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przekręć rolkę, obróć szew w dół. Wierzch i boki smarujemy również kremem. wysyłamy na godzinę do lodówki w celu impregnacji. Widelcem wykonujemy wzór na górze, dekorujemy do woli. Końce przed podaniem można równomiernie odciąć, będzie piękniej. Smacznego!

bułka okazała się miękka, delikatna, o jasnym smaku twarogu. Coś jak serniki z piekarnika.
jeszcze raz radzę wziąć miękki twaróg. Możesz zmniejszyć ilość cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal / 100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy