ciasto kefirowe z dżemem proste i szybkie

w pośpiechu, z dostępnych produktów, piękne i pyszne! Ciasto kefirowe z dżemem jest bardzo proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni! Zawsze pomoże, jeśli niespodziewanie pojawią się goście lub po prostu chcesz czegoś smacznego do herbaty. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 86 % 49 g
232 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste i szybkie ciasto kefirowe z dżemem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Kefir i dżem mierzę w szklance-200 ml. mąkę przesiej wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowy produkt jest bardziej przewiewny. Możesz użyć dowolnego dżemu do ciasta, ale niezbyt płynnego. Mam dżem śliwkowy. Będzie równie smaczny z dżemem z wiśni lub czarnej porzeczki. Kefir mam 1% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do ubijania połącz jajka z cukrem i ubij, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej kefir do miski i dodaj sodę. Wymieszaj wszystko trzepaczką. Po zmieszaniu soda zareaguje z kefirem, a bąbelki natychmiast pojawią się w cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj dżem do ciasta. Jeśli twój dżem jest ciemny jak mój, ciasto zmieni kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Jeśli dżem był bardziej płynny, ciasto zajmie trochę więcej mąki. Skoncentruj się na jego konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto nie jest ani płynne, ani zbyt gęste. Mniej więcej jak naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj spód dzielonej formy (20 cm) do pieczenia pergaminem. Włóż przygotowane ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto dobrze wyrośnie i stanie się złote. Przebij go szpikulcem i natychmiast wyciągnij. Jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij go z formy i pozostaw do ostygnięcia. Nawiasem mówiąc, takie ciasto może być używane jako biszkopt do ciasta. Smak odczuwa lekką kwaskowatość z dżemu, który doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy