skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste i szybkie ciasto kefirowe z dżemem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Kefir i dżem mierzę w szklance-200 ml. mąkę przesiej wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowy produkt jest bardziej przewiewny. Możesz użyć dowolnego dżemu do ciasta, ale niezbyt płynnego. Mam dżem śliwkowy. Będzie równie smaczny z dżemem z wiśni lub czarnej porzeczki. Kefir mam 1% tłuszczu.
Krok 2:
W misce do ubijania połącz jajka z cukrem i ubij, aż będą puszyste.
Krok 3:
Następnie wlej kefir do miski i dodaj sodę. Wymieszaj wszystko trzepaczką. Po zmieszaniu soda zareaguje z kefirem, a bąbelki natychmiast pojawią się w cieście.
Krok 4:
Następnie dodaj dżem do ciasta. Jeśli twój dżem jest ciemny jak mój, ciasto zmieni kolor.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Jeśli dżem był bardziej płynny, ciasto zajmie trochę więcej mąki. Skoncentruj się na jego konsystencji.
Krok 6:
Gotowe ciasto nie jest ani płynne, ani zbyt gęste. Mniej więcej jak naleśniki.
Krok 7:
Przykryj spód dzielonej formy (20 cm) do pieczenia pergaminem. Włóż przygotowane ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 8:
Ciasto dobrze wyrośnie i stanie się złote. Przebij go szpikulcem i natychmiast wyciągnij. Jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe.
Krok 9:
Wyjmij go z formy i pozostaw do ostygnięcia. Nawiasem mówiąc, takie ciasto może być używane jako biszkopt do ciasta. Smak odczuwa lekką kwaskowatość z dżemu, który doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Miłego poczęstunku!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g