skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec proste ciasteczka owsiane? Aby zrobić ciasteczka, weź płatki owsiane z minimalnym procentem bluszczu. To znaczy te, które powinny gotować się dłużej. Zawierają maksymalną ilość składników odżywczych. Wlej płatki do miski blendera.
Krok 2:
Zmiel płatki do stanu, który lubisz. Możesz spróbować zamienić je w mąkę. Wolę, aby struktura ciasteczek była bardziej niejednorodna. Na razie odłóż płatki na bok.
Krok 3:
W misce ubij jajko kurze, dodaj sól i cały cukier. Trzepaczką mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Krok 4:
Taka konsystencja powinna być podstawą testu na tym etapie.
Krok 5:
Dodaj olej słonecznikowy i sodę wygaszoną sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj płatki owsiane i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Teraz wygodnie jest to zrobić łyżką stołową.
Krok 7:
W kawałkach przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do ciasta. Wymieszaj i spójrz na strukturę ciasta. Jeśli zbyt mocno przylega do łyżki, kontynuuj dodawanie mąki.
Krok 8:
Ostatecznie struktura ciasta powinna nadal pozostać lepka i lepka. Ale powinien dobrze zachować swój kształt. Możesz oczywiście dodać więcej mąki, powyżej normy określonej w przepisie, aby ciasto można było rozwałkować wałkiem do ciasta. Ale w tym przypadku najprawdopodobniej ciasteczka po upieczeniu okażą się dębowe. Zajęło mi to tylko pół szklanki mąki. To znaczy około 100 gramów.
Krok 9:
Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasto w kulkę i spłaszcz. Teraz wygodnie będzie pokroić go nożem na osiem równych części. Lepiej pokroić na segmenty jak pizzę. Dzięki temu ciasteczka będą jak najbardziej takie same.
Krok 10:
Rękami lekko zwilżonymi wodą uformuj ciasto najpierw w kulki, a następnie spłaszcz je do kształtu okrągłego ciasteczka. Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej wysokiej jakości papierem do pieczenia. Używam specjalnego arkusza teflonowego. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Czas będzie inny dla wszystkich. Ale skup się na strukturze ciasteczek. Powinien lekko wyschnąć, a od dołu lekko się zrumienić.
najważniejsze jest, aby nie prześwietlać ciasteczek w piekarniku, aby nie wyglądały jak bułka tarta.
gotowe ciasteczka owsiane są chrupiące na brzegach, ale miękkie w środku. Ciasteczka są słodkie, z subtelnym posmakiem płatków owsianych i delikatnym aromatem. Idealny do gorącej kawy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g