bułeczki cynamonowe bez mleka

miękkie, delikatne, słodkie, pachnące, bez jajek! Bezmleczne bułeczki cynamonowe są przygotowywane z minimalnej ilości produktów, ale są niesamowicie przewiewne i puszyste. Przepis jest świetny dla wegan i osób poszczących, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 75 % 44 g
283 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki cynamonowe bez mleka? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę, dzięki czemu nie tylko usuniesz ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz mąkę tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne i miękkie. Wybierz rafinowany, bezwonny olej. Mam drożdże szybko działające. Jeśli weźmiesz inne, postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Upiekłam połowę porcji. Weź dużą miskę ciasta. Przesiej do niego mąkę. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drożdże. Dobrze wymieszaj suche składniki, aby drożdże były równomiernie rozłożone na całej mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej wodę do temperatury 38-40 stopni. Powinien być przyjemnie ciepły, w żadnym wypadku nie gorący. Gorąca woda zniszczy żywe organizmy-drożdże, aw ciepłej obudzą się i zaczną pracować. Ciągle mieszając wlej wodę do mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej olej roślinny. Płyn będzie już wystarczający, aby rozpocząć wyrabianie ciasta. Najpierw wymieszaj widelcem, a następnie rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dość szybko połączy się w kulkę ze względu na dużą ilość oleju. Praktycznie nie przykleja się do rąk, jest bardzo łatwy w obsłudze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jednak lepiej ugniatać ciasto dłużej, aby było całkowicie jednolite i gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Zawsze wkładam miskę ciasta do niedziałającego piekarnika. Nadal jest cieplej i nie ma przeciągów, ciasto jest świetne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel go na kilka części, aby ułatwić pracę. Ponieważ mam połowę porcji, podzieliłem ją na pół. Zaleca się podzielenie pełnej porcji na 4 części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj część ciasta na cienką warstwę o grubości około 5 mm. zrób prostokątny kształt, aby wygodniej było uformować rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmarowałem warstwę cienką warstwą oleju roślinnego. Ale nie jest to konieczne, autor przepisu gotował bez niego. Połącz cynamon i cukier.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp równomiernie warstwą ciasta tą mieszanką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zwiń go w rolkę wzdłuż dłuższego boku. Ściśnij krawędź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój bułkę na identyczne kawałki. Najpierw przeciąłem na pół, potem każdą część na pół i tak dalej. Z jednej rolki zrobiono 8 kawałków. Możesz zrobić większe kawałki, aby bułki były większe. Ale do tego lepiej, aby sama bułka była grubsza. W takim przypadku początkowo nie dziel ciasta na części, ale rozwałkuj na duży kawałek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Weź kawałek bułki i ściśnij go z jednej strony. To będzie podstawa bułki. Takie formowanie sprawi, że będą bardzo nietypowe w kształcie — w postaci róż. Zrób to samo ze wszystkimi kawałkami. Podobnie zrób bułki z pozostałych kawałków ciasta. Nie możesz uszczypnąć krawędzi półfabrykatów, wtedy otrzymasz bułki, które wyglądają jak sinnabony.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem do pieczenia. Połóż na nim bułki szwem w dół. Pamiętaj, aby zostawić wolne miejsce między nimi, bułki wyrosną podczas pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i odstaw na 30 minut. Następnie możesz je posmarować przed pieczeniem-jajkiem, jeśli nie jest to zasadniczo chudy przepis, czy nie, słodką herbatą lub wodą. W ogóle nic nie smarowałem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, mój jest elektryczny, tryb góra-dół. Piecz bułki przez około 25-30 minut, w zależności od ich wielkości, liczby i funkcji piekarnika. Muszą się złomować. Wyjmij gotowe bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Z połowy porcji zrobiłam 16 małych bułek.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj je na ciepło, są bardzo dobre z upałem z upałem. Nawet schłodzone bułeczki lekko podgrzałam w kuchence mikrofalowej. Pomimo braku muffinek w cieście, bułeczki były niesamowicie puszyste! Są szczególnie smaczne z mlekiem. Jeśli jesteś weganinem lub na czczo, to z roślinnym) smacznego!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy