skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki cynamonowe bez mleka? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę, dzięki czemu nie tylko usuniesz ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz mąkę tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne i miękkie. Wybierz rafinowany, bezwonny olej. Mam drożdże szybko działające. Jeśli weźmiesz inne, postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Krok 2:
Upiekłam połowę porcji. Weź dużą miskę ciasta. Przesiej do niego mąkę. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól.
Krok 4:
Dodaj drożdże. Dobrze wymieszaj suche składniki, aby drożdże były równomiernie rozłożone na całej mące.
Krok 5:
Podgrzej wodę do temperatury 38-40 stopni. Powinien być przyjemnie ciepły, w żadnym wypadku nie gorący. Gorąca woda zniszczy żywe organizmy-drożdże, aw ciepłej obudzą się i zaczną pracować. Ciągle mieszając wlej wodę do mąki.
Krok 6:
Następnie wlej olej roślinny. Płyn będzie już wystarczający, aby rozpocząć wyrabianie ciasta. Najpierw wymieszaj widelcem, a następnie rękami.
Krok 7:
Ciasto dość szybko połączy się w kulkę ze względu na dużą ilość oleju. Praktycznie nie przykleja się do rąk, jest bardzo łatwy w obsłudze.
Krok 8:
Jednak lepiej ugniatać ciasto dłużej, aby było całkowicie jednolite i gładkie.
Krok 9:
Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Zawsze wkładam miskę ciasta do niedziałającego piekarnika. Nadal jest cieplej i nie ma przeciągów, ciasto jest świetne.
Krok 10:
Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 11:
Podziel go na kilka części, aby ułatwić pracę. Ponieważ mam połowę porcji, podzieliłem ją na pół. Zaleca się podzielenie pełnej porcji na 4 części.
Krok 12:
Rozwałkuj część ciasta na cienką warstwę o grubości około 5 mm. zrób prostokątny kształt, aby wygodniej było uformować rolkę.
Krok 13:
Nasmarowałem warstwę cienką warstwą oleju roślinnego. Ale nie jest to konieczne, autor przepisu gotował bez niego. Połącz cynamon i cukier.
Krok 14:
Posyp równomiernie warstwą ciasta tą mieszanką.
Krok 15:
Zwiń go w rolkę wzdłuż dłuższego boku. Ściśnij krawędź.
Krok 16:
Pokrój bułkę na identyczne kawałki. Najpierw przeciąłem na pół, potem każdą część na pół i tak dalej. Z jednej rolki zrobiono 8 kawałków. Możesz zrobić większe kawałki, aby bułki były większe. Ale do tego lepiej, aby sama bułka była grubsza. W takim przypadku początkowo nie dziel ciasta na części, ale rozwałkuj na duży kawałek.
Krok 17:
Weź kawałek bułki i ściśnij go z jednej strony. To będzie podstawa bułki. Takie formowanie sprawi, że będą bardzo nietypowe w kształcie — w postaci róż. Zrób to samo ze wszystkimi kawałkami. Podobnie zrób bułki z pozostałych kawałków ciasta. Nie możesz uszczypnąć krawędzi półfabrykatów, wtedy otrzymasz bułki, które wyglądają jak sinnabony.
Krok 18:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem do pieczenia. Połóż na nim bułki szwem w dół. Pamiętaj, aby zostawić wolne miejsce między nimi, bułki wyrosną podczas pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i odstaw na 30 minut. Następnie możesz je posmarować przed pieczeniem-jajkiem, jeśli nie jest to zasadniczo chudy przepis, czy nie, słodką herbatą lub wodą. W ogóle nic nie smarowałem.
Krok 19:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, mój jest elektryczny, tryb góra-dół. Piecz bułki przez około 25-30 minut, w zależności od ich wielkości, liczby i funkcji piekarnika. Muszą się złomować. Wyjmij gotowe bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Z połowy porcji zrobiłam 16 małych bułek.
Krok 20:
Podawaj je na ciepło, są bardzo dobre z upałem z upałem. Nawet schłodzone bułeczki lekko podgrzałam w kuchence mikrofalowej. Pomimo braku muffinek w cieście, bułeczki były niesamowicie puszyste! Są szczególnie smaczne z mlekiem. Jeśli jesteś weganinem lub na czczo, to z roślinnym) smacznego!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g