skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do robienia bułek. Mleko w proszku weź całe, bez tłuszczów roślinnych. Z substytutem może być zły wynik. Zwróć uwagę na suche drożdże, które weźmiesz do ciasta. Ten przepis wykorzystuje szybko działające, nie rozpuszcza się ich w płynie, ale natychmiast miesza z mąką.
Krok 2:
Najpierw rozpuść masło, aby miało czas na ostygnięcie. Użyj dowolnej wygodnej metody - w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Topię się na kuchence, na patelni.
Krok 3:
Weź ciepłą wodę, temperatura wynosi około 38-40 stopni, powinna być przyjemnie ciepła w dotyku. Wlej wodę do mleka w proszku, dobrze wymieszaj, aby rozbić grudki. Aby uzyskać mniej grudek, wlej wodę do mleka, zamiast wlewać ją do wody. Jednocześnie intensywnie mieszaj łyżką. Otrzymasz prawdziwe mleko.
Krok 4:
Weź dużą miskę, przesiej do niej mąkę. Dodaj cukier, szczyptę soli i suche drożdże do mąki, wymieszaj. Jeszcze raz zauważam, że tutaj używam szybko działających drożdży, miesza się je z mąką. W przeciwnym razie będziesz musiał rozpuścić drożdże w mleku w poprzednim kroku i poczekać na ich aktywację. Zwykle cała instrukcja jest napisana na opakowaniu z drożdżami.
Krok 5:
Zrób wgłębienie w mące pośrodku. Rozbij jajko na osobną miskę, lekko ubij widelcem. Wrzuć trochę ubitego jajka, dosłownie łyżkę deserową-to wystarczy, aby posmarować bułki na wierzchu. Resztę jajka wlej do mąki. Wlej tam schłodzone masło. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką, jednocześnie wlewając do niego mleko.
Krok 6:
Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a gdy cały płyn zostanie wymieszany z mąką, zacznij ugniatać rękami. Ciasto będzie dość lepkie, dodałam trochę mąki, dosłownie łyżkę, żeby można było ugniatać. Nie dodawaj dużo mąki, ciasto może stać się twarde, a pieczenie nie będzie smaczne.
Krok 7:
Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie. Zajmie to bardzo mało czasu-około 5 minut. Zbierz gotowe ciasto w kulkę. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem lub folią i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
Krok 8:
Ciasto powinno podwoić się. Jeśli wystarczy na godzinę-świetnie. Moje rosło półtora. Wyrośnięte ciasto lekko zgnieść - to wydostanie się z niego nadmiar powietrza.
Krok 9:
Podziel ciasto na 8 równych części. Jeśli chcesz zrobić duże bułeczki-to na 6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Krok 10:
Z każdej części zwiń piłkę. Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odległość.
Krok 11:
Posmaruj każdą bułkę zarezerwowanym jajkiem. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem. Pozostaw je na 20 minut. W tym czasie bułki nieznacznie wzrosną.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb góra-dół. Piecz bułki przez 20-30 minut. Skoncentruj się na wyglądzie - stają się rumiane. Schłodzić gotowe bułki na ruszcie.
kolejny przepis na skarbonkę pysznych bułek-miękkich, słodkich, aromatycznych!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g