ciasteczka owsiane

pyszne i szybkie, apetyczne i bujne, najsmaczniejsze! Ciasteczka owsiane okazują się niepodobne do kupionych w sklepie. Jest bardziej jednorodny, nie tak kruchy i gęstszy, ponieważ nie ma płatków owsianych, tylko mąka. Ale w smaku ciasteczka nie są gorsze od zakupionych, są równie smaczne, nawet trochę lepsze!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 67 % 47 g
346 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka owsiane? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, drugiej kategorii, weź ich 3 sztuki. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości. Możesz wziąć gotową mąkę owsianą w sklepie lub przygotować ją samodzielnie, mieląc płatki owsiane w młynku do kawy. Masło i śmietana powinny być wysokiej jakości i zgodne z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i lekko ostudź. Przeczytaj o tym, jak stopić masło na końcu przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż śmietanę do głębokiej miski, dodaj cukier, wlej stopione masło. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka i ponownie ugniataj masę, aż będzie gładka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia i wszystko ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej oba rodzaje mąki osobno do miski. Konieczne jest przesianie mąki. Po pierwsze, może nie być zmielonych lub źle zmielonych cząstek, a po drugie podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a ciasteczka okażą się bardziej przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę do mieszanki jajecznej i zagnieść miękkie, giętkie, gładkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto na początku przylgnie do dłoni, ale gdy mąka wchłonie wilgoć, będzie coraz bardziej pozostawać w tyle za dłońmi i ścianami miski. W razie potrzeby możesz dodać kolejne 1-2 łyżki. l płatki owsiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na małe kawałki wielkości orzecha włoskiego i zwiń je w równe kulki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kulki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości od siebie i lekko spłaszcz na wierzchu. Włóż ciasteczka owsiane do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasteczka nabiorą lekkiego złotego odcienia, a na powierzchni pojawią się pęknięcia. Ważne jest, aby nie prześwietlać ciasteczek w piekarniku, aby nie wyschły i nie przypaliły się od dołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy