ciasto Napoleon z gotowego ciasta francuskiego

pyszne, proste, niedrogie. Szybkie ciasto, gdy goście są na wyciągnięcie ręki! Ciasto Napoleon z gotowego ciasta francuskiego to prawdziwy ratunek dla tych, którzy uwielbiają Napoleona, ale nie lubią bawić się ciastem, wałkowaniem i pieczeniem ciast. Z gotowego ciasta francuskiego uzyskuje się wspaniałe ciasta, a nasz krem jest delikatny i przewiewny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 40 % 27 g
węglowodany 53 % 36 g
406 kcal
IG: 0 / 51 / 49

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto Napoleon z gotowego ciasta francuskiego? Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie w lodówce bez wyjmowania z torby. Otrzymasz 4 płytki. Nie musisz ich zwijać, mają więc idealny rozmiar na ciasto. Jeśli ciasto nie znajduje się w talerzach, ale w postaci długiego prostokąta zwiniętego w rolkę, możesz po prostu pokroić ten prostokąt na 2-3 części w zależności od pożądanego rozmiaru i grubości ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ułóż ciasto na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Przebij widelcem, aby ciasto równomiernie rosło podczas pieczenia. Piec ciasta w rozgrzanym do 190°C przez około 10-12 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasta powinny dobrze wyrosnąć i trochę się zarumienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia ciast przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową (wybierz naturalne, wysokiej jakości, lepiej 82% tłuszczu), więc wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Śmietana do śmietany powinna być wysokiej jakości, gęsta, 25-30% tłuszczu. Jeśli kwaśna śmietana jest płynna, a także w celu uzyskania gęstej konsystencji kwaśną śmietanę można wstępnie zawiesić (zawiesić w woreczku z tkaniny), aby nadmiar płynu był szklany. Alternatywnie możesz użyć zagęszczacza z torby(przeczytaj instrukcje). W misce połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy i ubij mikserem, aż będą puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij osobno miękkie masło i mleko skondensowane mikserem. Skondensowane mleko, podobnie jak inne produkty do kremu, wybierz wysokiej jakości, gęste. Gęstość i jakość gotowego kremu będzie zależeć od jakości wybranych składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz obie masy razem i ubij mikserem z małą prędkością, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem powinien być gęsty, nie płynny, ale miękki i puszysty. Włóż gotowy krem do lodówki, aż będzie potrzebny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wróćmy teraz do ciast. Pokrój każde ciasto francuskie wzdłuż na dwa ciasta i całkowicie ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bardzo ważne jest, aby ciasta były odpowiednio schłodzone, ponieważ jeśli są choć trochę ciepłe, stopią maślaną część kremu i po prostu wypłynie. Otrzymasz 8 cienkich ciast.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmielić jedno ciasto na małe okruchy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż ciasta jeden na drugim, dobrze posmaruj kremem, pozostawiając trochę kremu na wierzch i boki ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nie smaruj ostatniego ciasta kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż deskę na wierzchu ciasta jakimś ciężarem i pozostaw na 10 minut, aby ciasto trochę ubić. Następnie usuń ładunek. W razie potrzeby Przytnij boki ciasta nożem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu i posyp okruchami. Ciasto można podawać od razu, gdy jest chrupiące lub odstawić do lodówki na 3-4 godziny do namoczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj według uznania jagodami, miętą, posyp cukrem pudrem. Zostało mi trochę kremu i zrobiłem piękne gwiazdki za pomocą torby cukierniczej. Smacznego!

jak ubić śmietanę na śmietanę, dlaczego śmietana nie bije dobrze i przeczytaj wiele innych przydatnych wskazówek w artykule o śmietanie

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy