ciasto Anna Pavlova Classic

delikatne, przewiewne, rozpływające się w ustach ciasto Anna Pavlova. Podstawą ciasta jest ciasto bezowe z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dodatkowo krem z bitej śmietany i twarogu oraz aromatyczne jagody. Ciasto jest bardzo delikatne. Beza, śmietana, jagody - wszystko świetnie się komponuje, tworząc idealny deser!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 74 % 32 g
212 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Pavlova? Oddziel białka od żółtek, zrób to ostrożnie, aby żółtko nie dostało się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną ubite. Miska, w której białka zostaną ubite, a trzepaczki miksera powinny być idealnie czyste i chude. Wybierz głęboką miskę, aby podczas ubijania nie tworzyć rozprysków. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego. Zacznij ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawaj cukier puder.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubijaj przez kilka minut, a następnie zwiększ prędkość miksera i ubijaj przez kolejne pięć minut. Gotowa beza powinna być gęsta, gładka i błyszcząca, podczas podnoszenia koronek powinien powstać dziób jak na zdjęciu. Dodaj skrobię i ocet (cytrynowy lub winny), dokładnie wymieszaj szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Narysuj okrąg na pergaminie, okrążyłem spód dzielonej formy o średnicy 21 cm i wykonałem podstawę ciasta. Użyłem torby do ciasta i okrągłej dyszy, ale możesz użyć łyżki, ułożyć bezę, a następnie wygładzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zrób boki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą szpatułki lub noża wyrównaj boki ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 °C (aby utworzyć skórkę), a następnie zmniejsz ogień do 90-100 °C i piecz bezę przez kolejne 1,5–2 godziny w trybie góra/dół z konwekcją. Czas gotowania zależy od cech piekarnika i wielkości bezy. Nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasto może się osiąść.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj krem. Aby to zrobić, dobrze ostudź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%, miskę, w której będziesz ubijać i trzepaczki miksera, Zwykle wkładam to wszystko do zamrażarki na 15-20 minut. Wybierz głęboką miskę, aby podczas ubijania nie tworzyć rozprysków. Wlej śmietanę do miski, dodaj cukier puder, zacznij ubijać na wolnych obrotach. Ubijaj przez minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zwiększ prędkość miksera i ubijaj jeszcze przez około trzy minuty, aż masa zgęstnieje, a trzepaczki miksera zaczną tworzyć koła na śmietanie. Dodaj ser śmietankowy, mieszaj na niskich obrotach miksera, aż będzie gładki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij ciasto, wypełnij puste przestrzenie kremem. Jak ozdobić ciasto Anna Pavlova? Oczywiście musisz pięknie posmarować dżemem lub polać syropem i położyć jagody. Możesz wybrać jagody, owoce, dżem według własnego gustu.

moje uwagi dotyczące przepisu-ciasto okazuje się bardzo smaczne, rozpływa się w ustach i szybko znika z lodówki. Najważniejsze w tym przepisie jest upieczenie

odpowiednia beza z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim rdzeniem. Aby to zrobić, musisz wybrać odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia bezy w piekarniku. Istnieją pewne znaki, na które możesz kierować reklamy. Jeśli beza wydaje się zbyt mokra, jest za wcześnie, aby wyłączyć ogień, a jeśli na jej powierzchni pojawią się krople syropu, przesuszasz deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy