biszkopt na mleku

najbardziej bujny, piękny, pyszny, ze zwykłych potraw! Biszkopt na mleku to doskonała baza do każdego ciasta. Okazuje się niezwykle miękki, wysoki, nie kruszy się podczas krojenia. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym jajkom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 70 % 39 g
269 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkopt na mleku? Przygotuj jedzenie. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to ważne dla udanego biszkoptu. Dlatego wcześniej wyjmij jajka i mleko z lodówki. Weź skrobię ziemniaczaną, olej - bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Podziel jajka na żółtka i białka, wlej je do różnych misek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij ubijać białka na średnich obrotach mikserem, dodając do nich szczyptę soli-dzięki temu będą bardziej stabilne. Gdy białka staną się białe, zacznij dodawać do nich cukier partiami, dobrze zagniatając po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie do ciasnych szczytów. Nie musisz osiągać konsystencji jak do pieczenia bezy, na biszkopt wystarczy tylko gruba masa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie, nie przerywając ubijania, wprowadź żółtka do masy białkowej po jednym na raz. Zatrzymaj ubijanie, gdy masa będzie puszysta i gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i skrobię do osobnej miski. Dodaj szczyptę waniliny. Wymieszaj suche składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę do jajek w trzech dawkach. Delikatnie wymieszaj każdą porcję silikonową szpatułką — nie zniszczy pęcherzyków powietrza w ubitych jajach. Ruchy powinny być od dołu do góry, Zakopane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny do mleka, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej również mleko i masło do ciasta partiami. Spróbuj wlać wzdłuż krawędzi miski, również delikatnie mieszając masę szpatułką. Powinno uzyskać jednorodne ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Upiekłam w pierścieniu o średnicy 18 cm, dno zrobiłam z folii. Nie ma potrzeby smarowania formy. Wlej do niego ciasto. Ustaw samą formę na blasze do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C, góra-dół, bez konwekcji. Piec biszkopt przez 40 do 50 minut, nie otwieraj drzwi przez pierwsze 20 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wysokości formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw gotowy biszkopt na 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami, a następnie wyjmij i przytrzymaj przez kolejne 5 minut. Wyjmij biszkopt z formy i całkowicie ostudź na ruszcie. Następnie zawiń w torebkę lub folię i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin — biszkopt stanie się bardziej jednorodny i nie rozpadnie się podczas krojenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Biszkopt możesz podać do stołu po prostu krojąc go na kawałki lub używając go jako podstawy do ciasta. Każdy zrobi krem. Smacznego!

to jak dotąd najlepszy przepis na biszkopt, jaki wypróbowałem do tej pory-jest naprawdę bardzo puszysty, całkowicie równy i nie kruszy się po pokrojeniu.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy