ciasto orzechowe z migdałami

delikatne ciasto z ciastami migdałowymi i kremem maślanym. Zafunduj swoim bliskim ciasto z pachnących ciast migdałowych i delikatnej śmietany. Miło jest usiąść z nim przy filiżance herbaty w bliskim kręgu rodzinnym. I możesz gotować na świątecznym stole i słuchać słów podziwu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 46 % 29 g
węglowodany 41 % 26 g
392 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Masło wyjmujemy z lodówki, powinno być miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż migdały do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut. Spuść wodę i usuń skórkę. Jeśli nadal z trudem odejdzie, zalej wrzącą wodą przez kolejne 5 minut. Nie trzymaj orzechów długo w wodzie, ponieważ w przyszłości będziemy je suszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia i susz w piekarniku przez godzinę. Możesz znacznie przyspieszyć ten proces, jeśli masz kuchenkę mikrofalową. Rozłóż orzechy na talerzu w jednej warstwie i susz je z maksymalną mocą przez jedną minutę z przerwami. Sprawdzamy orzechy po każdej minucie, ponieważ w przeciwieństwie do piekarnika wysychają od wewnątrz. Dlatego z bladym widokiem z góry mogą spalić się w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwykle zajmuje mi pięć zestawów po jednej minucie. Ostudzić i zmielić w blenderze. Powinieneś dostać małe okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka i ostrożnie oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki, aż będą nam potrzebne. Wlej cukier granulowany, skrobię do mleka i dodaj żółtka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Im jaśniejsze żółtka, tym bardziej żółty będzie kolor gotowego kremu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na najmniejszym ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje. Natychmiast usuń.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź kawałek polietylenu i umieść krem w kontakcie. Jest to konieczne, aby podczas stygnięcia kremu na jego powierzchni nie tworzyła się skorupa. Całkowicie ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz bierzemy białka i ubijamy w mikserze do miękkich szczytów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kontynuuj ubijanie i stopniowo dodawaj cukier puder. Ubijaj do twardych szczytów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj 150 gramów okruchów migdałów do ubitych białek i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia i narysuj dwa koła o średnicy 20 centymetrów. Nakładamy na nie masę białkową. Można to łatwo zrobić za pomocą torebki cukierniczej z okrągłą dyszą. Następnie wyrównaj powierzchnię nożem. Piec w gorącym piekarniku przez 20 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Podczas pieczenia koła trochę się rozprzestrzeniają, więc przycinamy koła zgodnie z szablonem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W przypadku kremu włóż masło do miski miksera i ubij, aż będzie bujne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj schłodzony krem z żółtek. Ubij na puszystą masę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz składamy ciasto. Usuń ciasta z papieru. Posmaruj pierwsze ciasto kremem. I kładziemy na nim drugi. Pokrywamy wierzch i boki ciasta pozostałą śmietaną, wyrównujemy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp boki pozostałymi okruchami migdałów.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozostałe kawałki ciast migdałowych są mielone na małe okruchy. Można to łatwo zrobić za pomocą zwykłego popychacza. Posyp wierzch ciasta i dociśnij okruchy do kremu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj wierzch ciasta według własnego uznania. Udekorowałam czekoladą i migdałami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby było namoczone.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy