skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do robienia bułek. Wyjmij jajko z lodówki z wyprzedzeniem, powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli nie masz na to czasu, rozgrzej go w ciepłej wodzie.
Krok 2:
Podgrzej mleko do stanu ciepłego-temperatura 37-38 stopni. Powinien stać się zauważalnie ciepły, ale w żadnym wypadku nie gorący! Drożdże zostaną aktywowane w mleku, gorące środowisko je zabije. Dodaj cukier i drożdże do mleka, wymieszaj. Przykryj filiżankę mleka serwetką i odstaw na 15 minut.
Krok 3:
Drożdże w tym czasie w ciepłym słodkim mleku powinny się obudzić-puchnąć i wstać" czapką & quot;. Oznacza to, że drożdże są świeże i aktywne. Jeśli tak się nie stanie, weź inne drożdże, dzięki którym wypieki nie wzrosną.
Krok 4:
Weź dużą miskę. Przesiej do niego mąkę. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej puszyste i miękkie.
Krok 5:
Dodaj sól do mąki, wymieszaj. Zrób zagłębienie na środku mąki, wlej tam drożdże. Lekko ubij jajko widelcem i wlej po nim.
Krok 6:
Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a gdy już będzie ciężko mieszać, zacznij ugniatać rękami lub mikserem. Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki. Im bardziej miękkie ciasto, tym bardziej przewiewne będą bułki.
Krok 7:
Po wymieszaniu całej mąki dodaj olej roślinny. Ugniatanie stanie się łatwiejsze, ale ciasto nadal będzie się kleić.
Krok 8:
Ugniataj ciasto przez długi czas, 10 minut. Powinno być gładkie. Zbierz ciasto w kulkę. przykryj miskę ręcznikiem, folią lub pokrywką i odłóż w ciepłe miejsce. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 9:
Po odpowiednim czasie ciasto podwoi się.
Krok 10:
Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej i podziel na 8 części. Zaokrąglij każdą część-ściśnij krawędzie do środka, jak węzeł, a następnie odwróć szew w dół i zwiń okrężnymi ruchami, tworząc piłkę.
Krok 11:
Uformuj bułki. Aby to zrobić, weź puste miejsce. Palcami spłaszcz go do kształtu owalu.
Krok 12:
Ściśnij jedną krawędź o około 1 cm.
Krok 13:
Ponownie ściśnij tę samą krawędź.
Krok 14:
Odwróć obrabiany przedmiot i ściśnij drugą krawędź w ten sam sposób. Najpierw raz.
Krok 15:
Potem drugi.
Krok 16:
I dopiero teraz połącz krawędzie przedmiotu obrabianego, ściskając je na środku. Okazuje się, że to taka długa rurka.
Krok 17:
Możesz go trochę zwinąć, aby go wyrównać. Podobnie uformuj wszystkie bułki.
Krok 18:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim bułki, pozostawiając między nimi miejsce.
Krok 19:
Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw bułki na kolejne 30 minut. Trochę dorosną.
Krok 20:
Piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, tryb góra-dół, 15 minut na złoty kolor. Gotowe bułki całkowicie ostudzić na ruszcie i używać zgodnie z przeznaczeniem.
cudowne bułeczki! Bardzo miękkie, przewiewne i smaczne. Hot dogi okazały się świetne!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g