bułki do hot dogów w domu

Miękkie, Puszyste, bardzo smaczne bułeczki z hot dogami! Bardzo prosty przepis z najtańszych produktów! To ciasto to wspaniałe bułeczki nie tylko do hot dogów, ale także do burgerów. Mogą również zastąpić chleb. Ale wszystkie są smaczniejsze, oczywiście, z gorącą kiełbasą w środku!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 75 % 41 g
247 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do robienia bułek. Wyjmij jajko z lodówki z wyprzedzeniem, powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli nie masz na to czasu, rozgrzej go w ciepłej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do stanu ciepłego-temperatura 37-38 stopni. Powinien stać się zauważalnie ciepły, ale w żadnym wypadku nie gorący! Drożdże zostaną aktywowane w mleku, gorące środowisko je zabije. Dodaj cukier i drożdże do mleka, wymieszaj. Przykryj filiżankę mleka serwetką i odstaw na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drożdże w tym czasie w ciepłym słodkim mleku powinny się obudzić-puchnąć i wstać" czapką & quot;. Oznacza to, że drożdże są świeże i aktywne. Jeśli tak się nie stanie, weź inne drożdże, dzięki którym wypieki nie wzrosną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź dużą miskę. Przesiej do niego mąkę. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej puszyste i miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do mąki, wymieszaj. Zrób zagłębienie na środku mąki, wlej tam drożdże. Lekko ubij jajko widelcem i wlej po nim.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a gdy już będzie ciężko mieszać, zacznij ugniatać rękami lub mikserem. Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki. Im bardziej miękkie ciasto, tym bardziej przewiewne będą bułki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wymieszaniu całej mąki dodaj olej roślinny. Ugniatanie stanie się łatwiejsze, ale ciasto nadal będzie się kleić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj ciasto przez długi czas, 10 minut. Powinno być gładkie. Zbierz ciasto w kulkę. przykryj miskę ręcznikiem, folią lub pokrywką i odłóż w ciepłe miejsce. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po odpowiednim czasie ciasto podwoi się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej i podziel na 8 części. Zaokrąglij każdą część-ściśnij krawędzie do środka, jak węzeł, a następnie odwróć szew w dół i zwiń okrężnymi ruchami, tworząc piłkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj bułki. Aby to zrobić, weź puste miejsce. Palcami spłaszcz go do kształtu owalu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ściśnij jedną krawędź o około 1 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie ściśnij tę samą krawędź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć obrabiany przedmiot i ściśnij drugą krawędź w ten sam sposób. Najpierw raz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Potem drugi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I dopiero teraz połącz krawędzie przedmiotu obrabianego, ściskając je na środku. Okazuje się, że to taka długa rurka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Możesz go trochę zwinąć, aby go wyrównać. Podobnie uformuj wszystkie bułki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim bułki, pozostawiając między nimi miejsce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw bułki na kolejne 30 minut. Trochę dorosną.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, tryb góra-dół, 15 minut na złoty kolor. Gotowe bułki całkowicie ostudzić na ruszcie i używać zgodnie z przeznaczeniem.

cudowne bułeczki! Bardzo miękkie, przewiewne i smaczne. Hot dogi okazały się świetne!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy