pstrąg smażony na patelni

dzięki marynacie ryba jest niezapomniana. Zwykle czerwoną rybę piecze się w piekarniku, aby maksymalnie zachować jej skład chemiczny, a także zapobiec przesuszeniu. Dotyczy to zwłaszcza różowego łososia. Jednak pstrągi nie są przesuszone-ryba sama w sobie jest dość tłusta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 22 % 7 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania smażonego pstrąga na patelni potrzebujemy samego pstrąga. Może być mały-waga całej ryby wynosi około 300 g.lub tak duża jak moja. Oczyść rybę z łusek. Odetnij płetwy. Pokrój filety na porcje steków o grubości około 2 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marynata. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: sosu sojowego, soku z cytryny, oleju roślinnego (mam słonecznik) i ziarnistej musztardy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny, olej roślinny i ziarnistą musztardę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby olej roślinny całkowicie zmieszał się z sosem sojowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Steki z pstrąga zalać marynatą i odstawić na 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej patelnię i smaż na niej pstrąga pod przykryciem przez 3 minuty . Kiedy położyłem rybę na patelni, polałem ją 2-3 łyżkami sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć rybę i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw rybę na chłodzącej patelni pod pokrywką na 8-10 minut.

w podobnej marynacie, ale bez musztardy Zwykle trzymam kurczaka. Sos sojowy dobrze marynuje mięso, olej roślinny zmiękcza twarde włókna, sok z cytryny nadaje lekką kwaskowatość.
to samo, gdy uzyskuje się podczas marynowania ryb. Musztarda Francuska dodaje pikantności sosowi. Jest dobrze nasycony marynatą. Dlatego podczas smażenia nie wysycha. Nawiasem mówiąc, podczas smażenia możesz stopniowo smarować rybę resztkami marynaty.
w resztkach marynaty można marynować udka z kurczaka lub filety.
możesz smażyć pstrąga stekami, tak jak ja. I możesz przeciąć każdy stek na pół i usunąć wszystkie kości. Otrzymasz długie paski ryb, które są wygodne do smażenia i równie wygodne do jedzenia.
jeśli ryba jest mała, można ją całkowicie usmażyć. W takim przypadku należy go obrócić podczas marynowania, aby obie strony były nasączone marynatą. A na samej tuszy wykonaj nacięcia, aby poprawić impregnację.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy