skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić bajgle, pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta kruchego. Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, aby stało się miękkie. Aby przyspieszyć proces, możesz pokroić masło na kawałki. W ten sposób szybciej się nagrzeje. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito i dodaj do niej szczyptę sody i soli.
Krok 2:
W wygodnej misce do robienia ciasta połącz miękkie masło i cukier. Ubijaj wszystko razem przez 2-3 minuty, aby masło było bardziej przewiewne. Następnie dodaj jajko i śmietanę do ciasta. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Stopniowo wsyp mąkę do ciasta i zagniataj ciasto kruche. Wygodnie jest to zrobić za pomocą drewnianej szpatułki. Długie zagniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, w przeciwnym razie nadmiar mąki wejdzie do niego, a produkty z niego będą twarde.
Krok 4:
Gotowe ciasto jest bardzo miękkie, delikatne i plastyczne. Praca z nim jest przyjemna i nie przykleja się do rąk. W zależności od jakości mąki może potrzebować trochę więcej lub mniej.
Krok 5:
Podziel gotowe ciasto kruche na 2-3 części i rozwałkuj każdą w okrąg. Pokrój ciasto na segmenty.
Krok 6:
Połóż trochę dżemu na szerokiej części. Powinien być bardzo gęsty, aby nie wyciekł z Ciasteczek podczas pieczenia.
Krok 7:
Rozciągnij nieco szeroką część ciasta i przykryj dżem. lekko dociśnij boki. Następnie przekręć rolkę w kierunku wąskiej części.
Krok 8:
Ułóż bułki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Lekko je wygnij, nadając kształt bajgli. Umieść blachę do pieczenia z bajglami w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 do 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Gotowe bajgle będą miały apetyczny złoty kolor. Wyjmij je z piekarnika i wyjmij z blachy do pieczenia.
Krok 10:
Bułeczki ostudź trochę i poczęstuj się. Możesz trochę posypać cukrem pudrem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g