bułeczki z dżemem z ciasta kruchego

pyszne ciasteczka z kruchego ciasta kruchego. Z ciasta kruchego można zrobić ogromną liczbę różnych rodzajów ciasteczek. A jednym z nich są bajgle z dżemem. Bardzo smaczne i szybkie wypieki na rodzinne przyjęcie herbaciane! Po prostu objadanie się! Spróbuj gotować i Ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 64 % 47 g
398 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić bajgle, pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta kruchego. Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, aby stało się miękkie. Aby przyspieszyć proces, możesz pokroić masło na kawałki. W ten sposób szybciej się nagrzeje. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito i dodaj do niej szczyptę sody i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wygodnej misce do robienia ciasta połącz miękkie masło i cukier. Ubijaj wszystko razem przez 2-3 minuty, aby masło było bardziej przewiewne. Następnie dodaj jajko i śmietanę do ciasta. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wsyp mąkę do ciasta i zagniataj ciasto kruche. Wygodnie jest to zrobić za pomocą drewnianej szpatułki. Długie zagniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, w przeciwnym razie nadmiar mąki wejdzie do niego, a produkty z niego będą twarde.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto jest bardzo miękkie, delikatne i plastyczne. Praca z nim jest przyjemna i nie przykleja się do rąk. W zależności od jakości mąki może potrzebować trochę więcej lub mniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel gotowe ciasto kruche na 2-3 części i rozwałkuj każdą w okrąg. Pokrój ciasto na segmenty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż trochę dżemu na szerokiej części. Powinien być bardzo gęsty, aby nie wyciekł z Ciasteczek podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozciągnij nieco szeroką część ciasta i przykryj dżem. lekko dociśnij boki. Następnie przekręć rolkę w kierunku wąskiej części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż bułki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Lekko je wygnij, nadając kształt bajgli. Umieść blachę do pieczenia z bajglami w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 do 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe bajgle będą miały apetyczny złoty kolor. Wyjmij je z piekarnika i wyjmij z blachy do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bułeczki ostudź trochę i poczęstuj się. Możesz trochę posypać cukrem pudrem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy