skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z fasoli i kukurydzy z krakersami sałatki z fasoli i kukurydzy z krakersami, potrzebujemy: jednej puszki kukurydzy w puszkach, jednej puszki fasoli w puszkach; trzy kromki czarnego chleba; dwie gałązki koperku; dwie gałązki pietruszki i koperku; 2 łyżki majonezu; zioła prowansalskie i sól.
Krok 2:
Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka, a następnie spłucz wodą. Wysusz fasolę. To samo zrobić z kukurydzą w puszkach.
Krok 3:
Czarny chleb pokroić w plastry o grubości nie większej niż 5 mm. każdy plasterek pokroić w kostkę.
Krok 4:
Ułóż krakersy na blasze do pieczenia, posyp wodą lub olejem roślinnym. Posyp ziołami prowansalskimi i solą i wymieszaj.
Krok 5:
Włóż krakersy do piekarnika nagrzanego do 180°C i susz przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Wyjmij gotowe krakersy z piekarnika i przenieś na talerz. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 7:
Umyj pietruszkę i koperek i drobno posiekaj.
Krok 8:
W salaterce połącz fasolę w puszkach i kukurydzę, krakersy, posiekane warzywa.
Krok 9:
Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj sałatkę. Podawaj natychmiast, aż grzanki zostaną namoczone. Smacznego!
ta sałatka często pomagała mi we wczesnych latach pracy w szkole po Uniwersytecie. Dostałem zajęcia na dwie zmiany. Wychodziłam więc z domu rano i wracałam późnym wieczorem, bliżej 8-9 godzin. Nie było siły, ani pragnienia, aby coś ugotować, ale chciałem brutalnie jeść. Nie dodawałem zieleni, sucharki suszyłem wcześniej w weekendy w dużych ilościach, więc przygotowanie Zajęło mi dosłownie 5 minut.
ta sama sałatka była sprzedawana w naszej stołówce studenckiej. Absolutnie wszyscy go lubili. Ale porcja była bardzo mała. Dlatego czasami gotowałem go w domu i w dużych porcjach, aby na pewno zjeść z serca.
Sałatka, choć mało złożona, jest obfita. Można do niego również dodać groszek w puszkach.
jeśli są gotowe krakersy-zakupione lub domowe, czas gotowania można skrócić do 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal / 100g