Sałatka z fasoli i kukurydzy z grzankami

Sałatka z krakersami w pośpiechu-szybka, prosta i satysfakcjonująca. Dzieci pokochają tę sałatkę z fasoli i kukurydzy z krakersami-uwielbiają smakiem chrupać)) lepiej dodać krakersy przed podaniem, aby się nie zmokły.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 68 % 19 g
130 kcal
IG: 0 / 63 / 37

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z fasoli i kukurydzy z krakersami sałatki z fasoli i kukurydzy z krakersami, potrzebujemy: jednej puszki kukurydzy w puszkach, jednej puszki fasoli w puszkach; trzy kromki czarnego chleba; dwie gałązki koperku; dwie gałązki pietruszki i koperku; 2 łyżki majonezu; zioła prowansalskie i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka, a następnie spłucz wodą. Wysusz fasolę. To samo zrobić z kukurydzą w puszkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czarny chleb pokroić w plastry o grubości nie większej niż 5 mm. każdy plasterek pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż krakersy na blasze do pieczenia, posyp wodą lub olejem roślinnym. Posyp ziołami prowansalskimi i solą i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż krakersy do piekarnika nagrzanego do 180°C i susz przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe krakersy z piekarnika i przenieś na talerz. Pozostaw do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pietruszkę i koperek i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce połącz fasolę w puszkach i kukurydzę, krakersy, posiekane warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj sałatkę. Podawaj natychmiast, aż grzanki zostaną namoczone. Smacznego!

ta sałatka często pomagała mi we wczesnych latach pracy w szkole po Uniwersytecie. Dostałem zajęcia na dwie zmiany. Wychodziłam więc z domu rano i wracałam późnym wieczorem, bliżej 8-9 godzin. Nie było siły, ani pragnienia, aby coś ugotować, ale chciałem brutalnie jeść. Nie dodawałem zieleni, sucharki suszyłem wcześniej w weekendy w dużych ilościach, więc przygotowanie Zajęło mi dosłownie 5 minut.
ta sama sałatka była sprzedawana w naszej stołówce studenckiej. Absolutnie wszyscy go lubili. Ale porcja była bardzo mała. Dlatego czasami gotowałem go w domu i w dużych porcjach, aby na pewno zjeść z serca.
Sałatka, choć mało złożona, jest obfita. Można do niego również dodać groszek w puszkach.

jeśli są gotowe krakersy-zakupione lub domowe, czas gotowania można skrócić do 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal / 100g

Podobne przepisy