ciasto bezowe

delikatny biszkopt, chrupiące bezy. Bardzo smaczne! Chcesz wypróbować nowy przepis! To ciasto jest dla ciebie! Maślany, delikatny biszkopt, krem i warstwa bezy. Bardzo smaczne połączenie. Takie ciasto dla miłośników pysznych i słodkich. Myślę, że nie pożałujesz. Beza bardzo dobrze komponuje się z kremami maślanymi. Możesz zrobić gotowane mleko skondensowane z olejem, będzie również pyszne. Możesz podawać go z dowolnymi napojami.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 25 czerwca-1 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 73 % 43 g
292 kcal
IG: 9 / 2 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie biszkoptu. Rozpuść masło i pozwól mu ostygnąć. Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka. Dodaj cukier i pokonaj jeszcze przed szczytami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj żółtka do białek pojedynczo, nie przestając ubijać.Przesiej skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. I w 3 etapach interweniujemy. Następnie wlej olej wzdłuż krawędzi i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciasto do formy pokrytej papierem, posmarowałem je masłem na krawędziach i również przykryłem. Forma 24 cm. włóż do nagrzanego piekarnika na 35 minut w 180gr.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto taki biszkopt. Pozostaw na 5 minut do ostygnięcia i usuń formę i papier. Odwróć go i pozwól mu całkowicie ostygnąć.Następnie musi stać przez 5 godzin. Wkładam go do lodówki na noc. Owinięty w folię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie bezy lub bezy. Przygotuj produkty. Mamy zimne białka. Miska miksera powinna być idealnie czysta, beztłuszczowa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaczynamy ubijać białka. Gdy pojawi się bujna piana, Dodaj części cukru i ubij z największą prędkością do stabilnych szczytów.Masa powinna stać się gęsta i błyszcząca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nakładamy krem do worków kulinarnych. Wziąłem 2 dysze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I wyciśnij bezy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100gr. na 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe powinny łatwo pozostawać w tyle za papierem i mieć lekki kremowy kolor.Pozwól im ostygnąć. Opcjonalnie można było dodać barwnik . Robimy to, gdy białka są już ubite. Kilka kropli żelu lub suchego barwnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku kremu bierzemy zimne mleko. Dodaj żółtka, skrobię, cukier. Dobrze wszystko wymieszaj. Dodaj cukier waniliowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podpalamy. Gotuj mieszając, aż zgęstnieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij z ognia i natychmiast włóż olej. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj folią w kontakcie i ostudź. Wkładam do głębokiego kubka z lodowatą wodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kiedy wszystko będzie gotowe. Pokrój biszkopt. Odetnij górę, przyda się nam. Ciasto kroję nitką. Robię nacięcia na całym obwodzie, wkładam nić, a następnie rozciągam ją na dwóch końcach, krzyżując. Oto biszkopt, który nie wymaga impregnacji.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż jedno ciasto na podłożu. Rozłóż krem cienką warstwą. Na wierzchu kładziemy bezy. Niektóre złamałem lub pokroiłem. Ale jeśli chcesz, aby bezy były chrupiące, lepiej umieścić je w całości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie włożyłem krem do torby i wycisnąłem na brzegach i na środku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zrobiłem to również z innym ciastem. Przykryj 3 ciastem. Lekko dociśnij od góry.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj folią, nadal możesz ją przykryć pierścieniem. I wkładamy na noc do lodówki.Na wierzchu kładę płaski talerz i lekki ładunek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnego dnia dekorujemy ciasto. Mam krem białkowy. Jak to zrobić, już opisałem. Gotuj syrop z cukrem i wodą, ubijając białka z cukrem waniliowym. Syrop gotujemy do 122gr.Na koniec dodaj kwas cytrynowy, dobrze wymieszaj, gotuj przez 1 minutę. Wlej syrop do białek cienkim strumieniem. Białka powinny być dobrze ubite . I ubijaj syropem przez kolejne 5 minut. Posmaruj ciasto jeszcze ciepłym kremem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż dużą ilość kremu na torcie. I najpierw usuń z góry lotem. W tym samym czasie zanurzamy lot w gorącej wodzie. Następnie robi boki.Wyrównaj boki szpachelką. Kładziemy go płasko i obracamy wokół naszego ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Cóż, a potem jeszcze raz mijamy górę. Usuwamy nadmiar. Wszystko to należy zrobić szybko. W przeciwnym razie krem zacznie sięgać po szpatułkę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Teraz musimy zrobić z góry taką "poduszkę".Robimy to ze skrawków biszkoptu. Czasami robię to z ciasteczek. Potrzebujemy tego dla kwiatów, aby ciasto wyglądało na obszerne. Pokryj go kremem. Wszystko, ciasto jest gotowe do dekoracji. Teraz wybieramy kolory, którymi będziemy dekorować. Najlepiej mieć 3 kolory. Jeśli sam nie wiesz,jak wybrać kolory, istnieją tabele, które pokazują kombinacje kolorów.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zbieramy krem do kubków i barwimy go. Mam barwnik żelowy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dla bladoróżowego zrobiłem farbę za pomocą pędzla taki pasek w torbie. To podkreśli kolor róży.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Czerwony kolor jest mieszany z żółtym również w ten sam sposób.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Więc robimy różę, wyciskamy taką czapkę z białego kremu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Z Czerwonym kremem robimy jedno loki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Następnie kolejne 3 takie same wokół pierwszego.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    I dalej w kręgu 5 liści i 7 . Okazuje się, że taka róża.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Robimy też róże z innego kremu. I sadzimy je na torcie. I udekoruj zielonymi liśćmi.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Oto, co mam.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    I takie jest cięcie. Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy