skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie biszkoptu. Rozpuść masło i pozwól mu ostygnąć. Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka. Dodaj cukier i pokonaj jeszcze przed szczytami.
Krok 2:
Dodaj żółtka do białek pojedynczo, nie przestając ubijać.Przesiej skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. I w 3 etapach interweniujemy. Następnie wlej olej wzdłuż krawędzi i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Wlej ciasto do formy pokrytej papierem, posmarowałem je masłem na krawędziach i również przykryłem. Forma 24 cm. włóż do nagrzanego piekarnika na 35 minut w 180gr.
Krok 4:
Oto taki biszkopt. Pozostaw na 5 minut do ostygnięcia i usuń formę i papier. Odwróć go i pozwól mu całkowicie ostygnąć.Następnie musi stać przez 5 godzin. Wkładam go do lodówki na noc. Owinięty w folię.
Krok 5:
Robienie bezy lub bezy. Przygotuj produkty. Mamy zimne białka. Miska miksera powinna być idealnie czysta, beztłuszczowa.
Krok 6:
Zaczynamy ubijać białka. Gdy pojawi się bujna piana, Dodaj części cukru i ubij z największą prędkością do stabilnych szczytów.Masa powinna stać się gęsta i błyszcząca.
Krok 7:
Nakładamy krem do worków kulinarnych. Wziąłem 2 dysze.
Krok 8:
I wyciśnij bezy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100gr. na 1,5 godziny.
Krok 9:
Gotowe powinny łatwo pozostawać w tyle za papierem i mieć lekki kremowy kolor.Pozwól im ostygnąć. Opcjonalnie można było dodać barwnik . Robimy to, gdy białka są już ubite. Kilka kropli żelu lub suchego barwnika.
Krok 10:
W przypadku kremu bierzemy zimne mleko. Dodaj żółtka, skrobię, cukier. Dobrze wszystko wymieszaj. Dodaj cukier waniliowy.
Krok 11:
Podpalamy. Gotuj mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 12:
Zdejmij z ognia i natychmiast włóż olej. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj folią w kontakcie i ostudź. Wkładam do głębokiego kubka z lodowatą wodą.
Krok 13:
Kiedy wszystko będzie gotowe. Pokrój biszkopt. Odetnij górę, przyda się nam. Ciasto kroję nitką. Robię nacięcia na całym obwodzie, wkładam nić, a następnie rozciągam ją na dwóch końcach, krzyżując. Oto biszkopt, który nie wymaga impregnacji.
Krok 14:
Połóż jedno ciasto na podłożu. Rozłóż krem cienką warstwą. Na wierzchu kładziemy bezy. Niektóre złamałem lub pokroiłem. Ale jeśli chcesz, aby bezy były chrupiące, lepiej umieścić je w całości.
Krok 15:
Następnie włożyłem krem do torby i wycisnąłem na brzegach i na środku.
Krok 16:
Zrobiłem to również z innym ciastem. Przykryj 3 ciastem. Lekko dociśnij od góry.
Krok 17:
Przykryj folią, nadal możesz ją przykryć pierścieniem. I wkładamy na noc do lodówki.Na wierzchu kładę płaski talerz i lekki ładunek.
Krok 18:
Następnego dnia dekorujemy ciasto. Mam krem białkowy. Jak to zrobić, już opisałem. Gotuj syrop z cukrem i wodą, ubijając białka z cukrem waniliowym. Syrop gotujemy do 122gr.Na koniec dodaj kwas cytrynowy, dobrze wymieszaj, gotuj przez 1 minutę. Wlej syrop do białek cienkim strumieniem. Białka powinny być dobrze ubite . I ubijaj syropem przez kolejne 5 minut. Posmaruj ciasto jeszcze ciepłym kremem.
Krok 19:
Rozłóż dużą ilość kremu na torcie. I najpierw usuń z góry lotem. W tym samym czasie zanurzamy lot w gorącej wodzie. Następnie robi boki.Wyrównaj boki szpachelką. Kładziemy go płasko i obracamy wokół naszego ciasta.
Krok 20:
Cóż, a potem jeszcze raz mijamy górę. Usuwamy nadmiar. Wszystko to należy zrobić szybko. W przeciwnym razie krem zacznie sięgać po szpatułkę.
Krok 21:
Teraz musimy zrobić z góry taką "poduszkę".Robimy to ze skrawków biszkoptu. Czasami robię to z ciasteczek. Potrzebujemy tego dla kwiatów, aby ciasto wyglądało na obszerne. Pokryj go kremem. Wszystko, ciasto jest gotowe do dekoracji. Teraz wybieramy kolory, którymi będziemy dekorować. Najlepiej mieć 3 kolory. Jeśli sam nie wiesz,jak wybrać kolory, istnieją tabele, które pokazują kombinacje kolorów.
Krok 22:
Zbieramy krem do kubków i barwimy go. Mam barwnik żelowy.
Krok 23:
Dla bladoróżowego zrobiłem farbę za pomocą pędzla taki pasek w torbie. To podkreśli kolor róży.
Krok 24:
Czerwony kolor jest mieszany z żółtym również w ten sam sposób.
Krok 25:
Więc robimy różę, wyciskamy taką czapkę z białego kremu.
Krok 26:
Z Czerwonym kremem robimy jedno loki.
Krok 27:
Następnie kolejne 3 takie same wokół pierwszego.
Krok 28:
I dalej w kręgu 5 liści i 7 . Okazuje się, że taka róża.
Krok 29:
Robimy też róże z innego kremu. I sadzimy je na torcie. I udekoruj zielonymi liśćmi.
Krok 30:
Oto, co mam.
Krok 31:
I takie jest cięcie. Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g