ciasto z rybą w puszkach i ryżem

obfite wypieki na obfity obiad! Ciasto z rybami w puszkach i ryżem jest dość łatwe do zrobienia, ale jakie pyszne! Ciasto twarogowe załatwia sprawę: jest aromatyczne, lekko chrupiące. Dobrze dobrane składniki nadzienia nie pozostawiają nikogo obojętnym.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 12 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 47 % 27 g
326 kcal
IG: 0 / 52 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto w puszkach? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź twaróg na sucho, masło-mrożone, mąkę-najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowuję to ciasto za pomocą blendera - okazuje się to kilka razy szybciej, ale w przypadku braku blendera możesz zrobić to samo ręcznie. Wymieszaj mąkę z sodą w osobnym pojemniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zamrożone masło pokrojone na małe kawałki (można zastąpić margaryną).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj masę blenderem w okruchy (lub ręce).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj twaróg do masy mącznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie zmiksuj wszystko w blenderze, aż stanie się drobnym okruchem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na stole rękami Zbierz okruchy w bryłę, przyjmij. Włóż powstałe ciasto do torby lub zawiń w folię spożywczą. Wyślij ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut, ale możesz więcej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie zajmij się farszem. Przygotuj dla niej niezbędne składniki. Spuść płyn lub olej z konserw rybnych, ale możesz zostawić trochę dla soczystości. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryż przełożyć do rondla z osoloną wodą i gotować do ugotowania ryżu (stosunek wody do ryżu 1:3).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zakonserwowany różowy łosoś (lub inne konserwy rybne) rozgnieć widelcem na talerzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj świeże zioła (mam pietruszkę, ale koperek też jest świetny).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W głębokiej misce połącz wszystkie składniki nadzienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj śmietanę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij jajko widelcem osobno, wlej do nadzienia. Zarezerwuj trochę ubitego jajka, aby posmarować wierzch ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nadzienie pieprzowe.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Trochę soli (pamiętaj, że same przetwory są słone).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podziel schłodzone ciasto na 2 nierówne części.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwałkuj większość ciasta na wymiar formy lub blachy do pieczenia. Połóż ciasto na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż nadzienie na wierzchu i spłaszcz je.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozwałkuj drugą część ciasta. Przykryj nim ciasto.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Delikatnie ściśnij brzegi ciasta.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posmaruj powierzchnię pozostałym jajkiem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zrób nakłucia w cieście widelcem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. I piecz ciasto przez 35-40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Ciasto jest gotowe, smacznego!

możesz nakarmić takie ciasto nawet dużą liczbą gości, ponieważ tylko jeden kawałek zaspokoi głód. Dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g

Podobne przepisy