skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto w puszkach? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź twaróg na sucho, masło-mrożone, mąkę-najwyższej jakości.
Krok 2:
Przygotowuję to ciasto za pomocą blendera - okazuje się to kilka razy szybciej, ale w przypadku braku blendera możesz zrobić to samo ręcznie. Wymieszaj mąkę z sodą w osobnym pojemniku.
Krok 3:
Dodaj zamrożone masło pokrojone na małe kawałki (można zastąpić margaryną).
Krok 4:
Przetrzyj masę blenderem w okruchy (lub ręce).
Krok 5:
Dodaj twaróg do masy mącznej.
Krok 6:
Ponownie zmiksuj wszystko w blenderze, aż stanie się drobnym okruchem.
Krok 7:
Na stole rękami Zbierz okruchy w bryłę, przyjmij. Włóż powstałe ciasto do torby lub zawiń w folię spożywczą. Wyślij ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut, ale możesz więcej.
Krok 8:
W międzyczasie zajmij się farszem. Przygotuj dla niej niezbędne składniki. Spuść płyn lub olej z konserw rybnych, ale możesz zostawić trochę dla soczystości. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie.
Krok 9:
Ryż przełożyć do rondla z osoloną wodą i gotować do ugotowania ryżu (stosunek wody do ryżu 1:3).
Krok 10:
Zakonserwowany różowy łosoś (lub inne konserwy rybne) rozgnieć widelcem na talerzu.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 12:
Posiekaj świeże zioła (mam pietruszkę, ale koperek też jest świetny).
Krok 13:
W głębokiej misce połącz wszystkie składniki nadzienia.
Krok 14:
Dodaj śmietanę.
Krok 15:
Ubij jajko widelcem osobno, wlej do nadzienia. Zarezerwuj trochę ubitego jajka, aby posmarować wierzch ciasta.
Krok 16:
Nadzienie pieprzowe.
Krok 17:
Trochę soli (pamiętaj, że same przetwory są słone).
Krok 18:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 19:
Podziel schłodzone ciasto na 2 nierówne części.
Krok 20:
Rozwałkuj większość ciasta na wymiar formy lub blachy do pieczenia. Połóż ciasto na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia.
Krok 21:
Ułóż nadzienie na wierzchu i spłaszcz je.
Krok 22:
Rozwałkuj drugą część ciasta. Przykryj nim ciasto.
Krok 23:
Delikatnie ściśnij brzegi ciasta.
Krok 24:
Posmaruj powierzchnię pozostałym jajkiem.
Krok 25:
Zrób nakłucia w cieście widelcem.
Krok 26:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. I piecz ciasto przez 35-40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika.
Krok 27:
Ciasto jest gotowe, smacznego!
możesz nakarmić takie ciasto nawet dużą liczbą gości, ponieważ tylko jeden kawałek zaspokoi głód. Dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g