skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mannę z jabłkami? Odmierz niezbędne składniki, używając szklanki o pojemności 250 ml.masło wyjąć wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Kefir też nie powinien być zimny. Liczba jabłek zależy od średnicy ciasta, potrzebujesz 3-5 średnich owoców.
Krok 2:
Semolina wlać kefir, dobrze wymieszać. Pozostaw na 1 godzinę, aby grys puchł.
Krok 3:
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 4:
W wygodnej misce połącz cukier, żółtka i miękkie masło.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż cukier się połączy i rozpuści.
Krok 6:
Włóż semolinę namoczoną w kefirze do powstałej masy, wymieszaj.
Krok 7:
Białka najpierw ubij solą przy minimalnej prędkości miksera, aż będą miękkie szczyty. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż powstanie gęsta, stabilna pianka białkowa.
Krok 8:
Do ciasta dodaj proszek do pieczenia i wanilinę, wymieszaj.
Krok 9:
Użyj szpatułki, aby delikatnie wymieszać białka z ciastem od dołu do góry.
Krok 10:
Ciasto jest płynne i bujne dzięki przewiewności ubitych białek.
Krok 11:
Umyj jabłka, dobrze wysusz, obierz nasiona. W razie potrzeby skórę można również odciąć. Pokrój połowę jabłek w plasterki lub kostki.
Krok 12:
Nasmaruj formę olejem. Ostrożnie ułóż ciasto. Rozłóż pokrojone jabłka na wierzchu. Podczas pieczenia ciasto znacznie wzrośnie, a jabłka znajdą się w cieście. Dlaczego nie dodać jabłek do ciasta od razu? Aby nie zakłócać bujnej struktury ciasta.
Krok 13:
Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut. W tym czasie lepiej nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie osiadło. Gdy powierzchnia ciasta wyraźnie się zastygnie i pojawi się widoczna skórka, ostrożnie wyjmij formę z piekarnika. Połóż pozostałe jabłka pokrojone w kliny na cieście. Włóż formę z powrotem do piekarnika.
Krok 14:
Piec mannę do miękkości przez około 25 minut. Użyłem formy d = 18 cm, możesz wziąć d=22 cm, wtedy ciasto będzie mniejsze. W zależności od tego skróci się również czas pieczenia. Gotowe ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 15:
Smacznego!
rzadko piekłam mannę i zawsze był to klasyczny przepis z mąką. Ta wersja ciasta podobała się wszystkim znacznie bardziej. Jabłka całkowicie zmieniają jego smak. Teraz mannik z jabłkami będzie częstszym "klientem" mojego piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g