mannik na kefirze z jabłkami

popularny przepis na ciasto z semoliny z nadzieniem owocowym! Czy próbowałeś ugotować soczystą mannę na kefirze w piekarniku z jabłkami? Ciasto okazuje się bardzo smaczne, delikatne, przewiewne i pachnące! Kruchy wierzch i wilgotna, nasączona soczystością owoców dolna skorupa. Na pewno będziesz chciał zrobić to ponownie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 5-11 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 78 % 28 g
175 kcal
IG: 18 / 32 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mannę z jabłkami? Odmierz niezbędne składniki, używając szklanki o pojemności 250 ml.masło wyjąć wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Kefir też nie powinien być zimny. Liczba jabłek zależy od średnicy ciasta, potrzebujesz 3-5 średnich owoców.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Semolina wlać kefir, dobrze wymieszać. Pozostaw na 1 godzinę, aby grys puchł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wygodnej misce połącz cukier, żółtka i miękkie masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż cukier się połączy i rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż semolinę namoczoną w kefirze do powstałej masy, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Białka najpierw ubij solą przy minimalnej prędkości miksera, aż będą miękkie szczyty. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż powstanie gęsta, stabilna pianka białkowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do ciasta dodaj proszek do pieczenia i wanilinę, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj szpatułki, aby delikatnie wymieszać białka z ciastem od dołu do góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest płynne i bujne dzięki przewiewności ubitych białek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj jabłka, dobrze wysusz, obierz nasiona. W razie potrzeby skórę można również odciąć. Pokrój połowę jabłek w plasterki lub kostki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj formę olejem. Ostrożnie ułóż ciasto. Rozłóż pokrojone jabłka na wierzchu. Podczas pieczenia ciasto znacznie wzrośnie, a jabłka znajdą się w cieście. Dlaczego nie dodać jabłek do ciasta od razu? Aby nie zakłócać bujnej struktury ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut. W tym czasie lepiej nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie osiadło. Gdy powierzchnia ciasta wyraźnie się zastygnie i pojawi się widoczna skórka, ostrożnie wyjmij formę z piekarnika. Połóż pozostałe jabłka pokrojone w kliny na cieście. Włóż formę z powrotem do piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec mannę do miękkości przez około 25 minut. Użyłem formy d = 18 cm, możesz wziąć d=22 cm, wtedy ciasto będzie mniejsze. W zależności od tego skróci się również czas pieczenia. Gotowe ciasto ostudzić i wyjąć z formy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

rzadko piekłam mannę i zawsze był to klasyczny przepis z mąką. Ta wersja ciasta podobała się wszystkim znacznie bardziej. Jabłka całkowicie zmieniają jego smak. Teraz mannik z jabłkami będzie częstszym "klientem" mojego piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy