bułeczki drożdżowe z cukrem cynamonowym na maśle

smak pieczenia może oszaleć! Nie można się oprzeć! Polecam przepis z kategorii-pyszne domowe wypieki! Nie ma tu nic skomplikowanego. Te bułeczki rozgrzeją ciepłem każdego, kto przyjdzie do ciebie tego dnia! I na pewno nadejdzie, ponieważ wszyscy sąsiedzi usłyszą aromat i nie będą mogli nie spojrzeć na herbatę!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 71 % 45 g
291 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, jakość wypieków będzie w dużej mierze zależeć od tego. Pamiętaj, aby przesadzić, aby nasycić ją tlenem. Wtedy pieczenie okaże się bujne i łatwe. Należy również pamiętać, że mąka różni się właściwościami, ponieważ może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie. Możesz przeczytać więcej w artykule, do którego link znajdziesz na końcu przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko. Powinien być przyjemny w dotyku (nie więcej niż 40 stopni), w żadnym wypadku nie gorący. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże aktywują się, w gorącym po prostu umrą, aw zimnym nie obudzą się. Wlej 1 łyżkę do mleka.l cukier, wymieszaj. Kryształy cukru powinny się rozpuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suche drożdże. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj pojemnik z drożdżami ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże działały. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna powstać Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, drożdże są przeterminowane lub zepsute. W takim przypadku polecam wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie bułki nie będą działać, a Twoja praca pójdzie na marne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce wymieszaj 2 jajka, 2 łyżki cukru (lub słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej) i szczyptę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (przeczytaj instrukcje urządzenia). Ostudzić i dodać do mieszanki jajecznej. Jak stopić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego. Zainstaluj mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w wodzie o około połowę. Włóż do niego posiekane masło. Pod wpływem wrzącej wody zacznie się topić. Gdy stanie się płynny, wyłącz ogrzewanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz mieszankę jajeczno-maślaną z drożdżową. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przesianą mąkę do tej płynnej mieszanki kawałek po kawałku. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub odwrotnie, zmniejsz jej ilość. Skoncentruj się na pożądanej miękkiej konsystencji ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniatanie powinno być dość długie przez około 10-15 minut, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Dobrze zagniecione ciasto będzie gładkie, elastyczne i posłuszne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto wzrośnie w tym czasie około 2x. Następnie zmiażdż go, aby usunąć nadmiar dwutlenku węgla, spowalniając proces fermentacji i pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W misce wymieszaj cukier z cukrem waniliowym i mielonym cynamonem. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża). Ważne jest, aby przed użyciem przeczytać instrukcje, aby nie zepsuć wypieków. Jeśli wrzucisz więcej waniliny niż potrzebujesz, smak bułek będzie gorzki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nadzienie jest gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasto pasuje po raz drugi, ugniataj je trochę i podziel na małe bułeczki. Powinno być około 22 sztuk.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj każdą kulkę w cienki owal (o grubości około 2-3 mm).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Lekko nasmaruj powierzchnię warstwy ciasta rafinowanym olejem roślinnym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp mieszanką cukru.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Mocno przekręć rurkę i ściśnij końce, aby cukier się nie rozlał.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Złóż rolkę na pół. Na zagięciu wykonaj cięcie do połowy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozwiń cięciem do góry. Okazuje się takie serce (jak na zdjęciu).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyłóż blachę do pieczenia naoliwionym papierem do pieczenia. Ułóż półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia przyzwoicie wzrosną. Pozostaw je do korekty na 15 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W pojemniku lekko ubij jedno jajko widelcem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przed pieczeniem posmaruj bułeczki jajkiem za pomocą silikonowej szczotki.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed pieczeniem) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułki przez około 20-25 minut. Mam 3 partie. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić. Gdy bułki staną się rumiane, podrosną, sprawdź ich gotowość drewnianą wykałaczką. Przebij ciasto. Jeśli wykałaczka wyszła sucha, to gotowe!

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wyjmij blachę do pieczenia. Gdy ostygnie, zaparz aromatyczną herbatę. Przenieś bułeczki z cukrem cynamonowym na półmisek. Jeśli chcesz, posyp go cukrem pudrem. Częstować. Miłego picia herbaty!

bułki można również kształtować w inny sposób. Jak zrobić tę lub inną formę, możesz dowiedzieć się z innych podobnych przepisów, klikając ten link

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj tutaj

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy