Chaczapuri Imeretyński

szalenie smaczne, proste, łatwe, ze zwykłych potraw! Chaczapuri Imereti to klasyczne Gruzińskie tortille z solonym serem. Przygotowywane są na miękkim cieście drożdżowym. I okazuje się niezwykle smaczny, rumiany, delikatny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 40 % 19 g
266 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri Imeretian? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą i rozpocznij gotowanie od ciasta. Weź mąkę tylko najwyższej klasy. Olej-oliwa z oliwek lub inna roślina. Suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi, potrzebują 2 razy więcej, czyli około 15 g.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże zawsze sprawdzam pod kątem aktywności. Dlatego w ciepłej wodzie podgrzanej do 37-40°C rozpuść cukier i sól. Posyp suche drożdże na powierzchni i pozostaw, aż pojawi się wspaniały kapelusz. Oznacza to, że drożdże działają i można je dalej gotować. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są niskiej jakości, a ciasto z nimi nie wzrośnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz aktywowane drożdże i olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo, w kilku krokach, dodaj przesianą mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, elastyczne, nieprzylepne ciasto. Początkowo ciasto przylega do dłoni, ale stopniowo traci lepkość. Jeśli ciasto bardzo mocno przylega do dłoni, lekko posmaruj je olejem roślinnym. Możesz dodać trochę mąki pszennej (ponieważ mąka może być inna i wchłaniać wilgoć na różne sposoby). Ale w każdym razie staraj się nie zatykać ciasta mąką, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt gęste. Lepiej dodać mąkę później, podczas wałkowania ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj nadzienie. Zamiast suluguni możesz użyć sera Imereti. Jajko potrzebuje dużego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sulguni zetrzyj na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jajko, mąkę do sera i dokładnie wymieszaj. Lepiej od razu wymieszać rękami, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Otrzymasz lekko lepką masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj masę serową w ciasną kulkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj ciasto, połóż na pergaminie posypanym mąką i rozwałkuj rękami lub wałkiem do ciasta w równe koło o średnicy około 20-25 cm ciasto jest bardzo giętkie, miękkie, łatwo je rozciągnąć tylko rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść kulkę serową na środku tortilli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Luźne krawędzie ciasta delikatnie Zbierz wokół sera i ostrożnie ściśnij, nie pozostawiając żadnych dziur.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lekko posyp wierzch mąką i odwróć ciasto na drugą stronę. Rękami lub wałkiem do ciasta ponownie ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało, spłaszcz obrabiany przedmiot w równe okrągłe ciasto o średnicy około 30 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na środku tortilli zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Razem z pergaminem przenieś obrabiany przedmiot na blachę do pieczenia. Piec chaczapuri w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut na złoty kolor. Dokładny czas zależy od piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do smarowania chaczapuri weź 20-30 g masła.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij gorące chaczapuri z piekarnika, natychmiast posmaruj kawałkiem masła i podawaj. Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy