skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić kiełbaski w francuskim cieście drożdżowym w piekarniku? Przygotuj produkty na liście. Lepiej niech będą w temperaturze pokojowej (z wyjątkiem mleka). Przesiej mąkę wcześniej przez drobne sito, aby nasycić tlenem. Wyjmij masło z lodówki na 1-2 godziny przed gotowaniem.
Krok 2:

Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko na kuchence, ale nie gotuj, powinno być przyjemnie ciepłe. W 100 ml mleka dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj drożdże i 50 g mąki. Dobrze wymieszaj. Pozostaw na 30-40 minut w cieple. W tym czasie ciasto powinno dobrze rosnąć.
Krok 3:

Wlej resztę ciepłego mleka do ciasta, dodaj sól i pozostałą mąkę. Wymieszać. Dodaj 20 g miękkiego masła. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze ugniataj rękami.
Krok 4:

Ciasto zwinąć w kulkę i przykryć folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 5:

Rozwałkuj miękkie masło w mały prostokąt. Użyj do tego dwóch arkuszy pergaminu. Połóż masło na jednym, przykryj drugim i przejdź przez wałek do ciasta. Umieść obrabiany przedmiot w lodówce bezpośrednio z pergaminem.
Krok 6:

Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na stole w prostokąt. Po jednej stronie prostokąta ułóż schłodzoną warstwę masła.
Krok 7:

Złóż ciasto kopertą: najpierw bok bez masła, przykryj warstwą ciasta z masłem. Otrzymasz 3 warstwy. Delikatnie i szybko rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta.
Krok 8:

Rozwiń warstwę ciasta i ponownie zwiń ją kopertą. Otrzymasz 9 warstw. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Powtórz procedurę z zwijaniem, składaniem i chłodzeniem jeszcze 2 razy. W rezultacie liczba warstw w teście powinna wynosić 81.
Krok 9:

Możesz pominąć skomplikowane przygotowanie domowego ciasta francuskiego, kupić gotowe w sklepie i zrobić z niego. Potrzebujemy 200 g takiego lub właśnie przygotowanego ciasta.
Krok 10:

Rozwałkuj ciasto lekko w wydłużony prostokąt na posypanym mąką stole.
Krok 11:

Nożem do pizzy pokrój ciasto na długie paski. Liczba pasków powinna być równa liczbie kiełbasek.
Krok 12:

Obierz kiełbaski z folii i zawiń je w jeden pasek ciasta.
Krok 13:

Ułóż kiełbaski w cieście na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem.
Krok 14:

Posyp kiełbaski w cieście sezamem. Nie zapomnij wcześniej włączyć piekarnika, aby się rozgrzał.
Krok 15:

Piecz kiełbaski przez około 20 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas dobieraj indywidualnie do piekarnika.
mój syn bardzo lubi kiełbaski w cieście. Nie tak dawno temu przygotowałem dla niego takie z ciasta drożdżowego. Przed urodzinami postanowiłem zadowolić kiełbaski w cieście francuskim i drożdżowym. Jak bardzo był zadowolony-słów nie da się przekazać.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal / 100g


