kiełbaski w francuskim cieście drożdżowym w piekarniku

obfite, gorące, rumiane, na śniadanie to samo! Kiełbaski w francuskim cieście drożdżowym w piekarniku będą jedną z ulubionych przekąsek w twojej rodzinie - sprawdź i przekonaj się sam. Jeśli zrobisz je z gotowego ciasta, czas spędzasz tylko na zwijaniu i pieczeniu. I może to być 15-20 minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 46 % 26 g
węglowodany 39 % 22 g
347 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbaski w francuskim cieście drożdżowym w piekarniku? Przygotuj produkty na liście. Lepiej niech będą w temperaturze pokojowej (z wyjątkiem mleka). Przesiej mąkę wcześniej przez drobne sito, aby nasycić tlenem. Wyjmij masło z lodówki na 1-2 godziny przed gotowaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko na kuchence, ale nie gotuj, powinno być przyjemnie ciepłe. W 100 ml mleka dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj drożdże i 50 g mąki. Dobrze wymieszaj. Pozostaw na 30-40 minut w cieple. W tym czasie ciasto powinno dobrze rosnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej resztę ciepłego mleka do ciasta, dodaj sól i pozostałą mąkę. Wymieszać. Dodaj 20 g miękkiego masła. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze ugniataj rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto zwinąć w kulkę i przykryć folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj miękkie masło w mały prostokąt. Użyj do tego dwóch arkuszy pergaminu. Połóż masło na jednym, przykryj drugim i przejdź przez wałek do ciasta. Umieść obrabiany przedmiot w lodówce bezpośrednio z pergaminem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na stole w prostokąt. Po jednej stronie prostokąta ułóż schłodzoną warstwę masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż ciasto kopertą: najpierw bok bez masła, przykryj warstwą ciasta z masłem. Otrzymasz 3 warstwy. Delikatnie i szybko rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwiń warstwę ciasta i ponownie zwiń ją kopertą. Otrzymasz 9 warstw. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Powtórz procedurę z zwijaniem, składaniem i chłodzeniem jeszcze 2 razy. W rezultacie liczba warstw w teście powinna wynosić 81.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz pominąć skomplikowane przygotowanie domowego ciasta francuskiego, kupić gotowe w sklepie i zrobić z niego. Potrzebujemy 200 g takiego lub właśnie przygotowanego ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto lekko w wydłużony prostokąt na posypanym mąką stole.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nożem do pizzy pokrój ciasto na długie paski. Liczba pasków powinna być równa liczbie kiełbasek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obierz kiełbaski z folii i zawiń je w jeden pasek ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż kiełbaski w cieście na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp kiełbaski w cieście sezamem. Nie zapomnij wcześniej włączyć piekarnika, aby się rozgrzał.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz kiełbaski przez około 20 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas dobieraj indywidualnie do piekarnika.

mój syn bardzo lubi kiełbaski w cieście. Nie tak dawno temu przygotowałem dla niego takie z ciasta drożdżowego. Przed urodzinami postanowiłem zadowolić kiełbaski w cieście francuskim i drożdżowym. Jak bardzo był zadowolony-słów nie da się przekazać.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal / 100g

Podobne przepisy