skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić małe placki? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Masło, kefir i jajko powinny być zimne.
Krok 2:
Pokrój zimne masło w kostkę.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez drobne sito do głębokiej miski. Włóż kawałki masła do mąki.
Krok 4:
Zmiel mąkę i masło rękami na okruchy. Aby przyspieszyć proces, możesz ubić mąkę i masło w blenderze.
Krok 5:
Połącz kefir z jajkiem, cukrem i solą i wstrząśnij, aż będzie gładki.
Krok 6:
Wlać mieszaninę kefiru do mieszanki mąki i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Ze względu na dużą ilość masła ciasto jest bardzo giętkie i elastyczne.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto w kulkę. Powinien być gruby i dobrze utrzymywać swój kształt.
Krok 8:
Zawiń ciasto w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie ciasto ostygnie i nie pęknie podczas zwijania. Jeśli gotujesz ciasto wieczorem, ostygnie mocniej i przed rozwałkowaniem należy odstawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Stanie się bardziej elastyczny i będzie łatwiejszy do rozciągnięcia.
Krok 9:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Aby ciasta były soczyste, lepiej użyć mieszanego mięsa mielonego. Mam mielonego kurczaka i zmieszanego z wieprzowiną i wołowiną.
Krok 10:
W misce połącz mięso mielone i kurczaka, majonez, wlej olej roślinny, dodaj przyprawy.
Krok 11:
Wszystko dobrze wymieszaj. Oprócz tych składników możesz dodać drobno posiekaną cebulę do mięsa mielonego.
Krok 12:
Podziel ciasto na 3-4 części.
Krok 13:
Rozwałkuj każdą część na posypanym mąką stole w cienkie kółko i użyj szklanki, aby wyciąć kółka z ciasta.
Krok 14:
Na każdy kawałek ciasta połóż 1 łyżkę. l nadzienie mięsne
Krok 15:
Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta.
Krok 16:
Jeśli chcesz, możesz zrobić piękną szczyptę ciasta, zbierając krawędzie ciasta na wykałaczce.
Krok 17:
Ułóż powstałe placki na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej olejem roślinnym. Jeśli chcesz, możesz posmarować placki ubitym jajkiem. Nie smarowałem, ponieważ w cieście jest dużo masła. Piecz placki przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 18:
Wyjmij wykałaczki z gotowych pasztecików i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
te placki można nie tylko upiec w piekarniku, ale także smażyć w głębokim tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g