małe paszteciki z przekąskami z mięsem

dobrze jest wyrzeźbić je razem z dziećmi! Małe przekąski z mięsem na jeden kęs to świetna przekąska, która może zaostrzyć apetyt nawet najbardziej wybrednych ludzi. Soczyste nadzienie, chrupiące ciasto i mały rozmiar sprawią, że te paszteciki będą centralnym daniem na stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 3-9 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 41 % 23 g
węglowodany 39 % 22 g
335 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić małe placki? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Masło, kefir i jajko powinny być zimne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój zimne masło w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę przez drobne sito do głębokiej miski. Włóż kawałki masła do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel mąkę i masło rękami na okruchy. Aby przyspieszyć proces, możesz ubić mąkę i masło w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz kefir z jajkiem, cukrem i solą i wstrząśnij, aż będzie gładki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać mieszaninę kefiru do mieszanki mąki i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Ze względu na dużą ilość masła ciasto jest bardzo giętkie i elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę. Powinien być gruby i dobrze utrzymywać swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń ciasto w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie ciasto ostygnie i nie pęknie podczas zwijania. Jeśli gotujesz ciasto wieczorem, ostygnie mocniej i przed rozwałkowaniem należy odstawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Stanie się bardziej elastyczny i będzie łatwiejszy do rozciągnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Aby ciasta były soczyste, lepiej użyć mieszanego mięsa mielonego. Mam mielonego kurczaka i zmieszanego z wieprzowiną i wołowiną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz mięso mielone i kurczaka, majonez, wlej olej roślinny, dodaj przyprawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Oprócz tych składników możesz dodać drobno posiekaną cebulę do mięsa mielonego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na 3-4 części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj każdą część na posypanym mąką stole w cienkie kółko i użyj szklanki, aby wyciąć kółka z ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na każdy kawałek ciasta połóż 1 łyżkę. l nadzienie mięsne

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeśli chcesz, możesz zrobić piękną szczyptę ciasta, zbierając krawędzie ciasta na wykałaczce.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż powstałe placki na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej olejem roślinnym. Jeśli chcesz, możesz posmarować placki ubitym jajkiem. Nie smarowałem, ponieważ w cieście jest dużo masła. Piecz placki przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij wykałaczki z gotowych pasztecików i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

te placki można nie tylko upiec w piekarniku, ale także smażyć w głębokim tłuszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy