skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki ze smalcem w folii w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Mam bekon, ale bierzesz każdy smalec. Jeśli weźmiesz domowe, pokrój je w cienkie plasterki. Pokrój kawałki boczku na pół lub na trzy części. Spróbuj wybrać najlepsze bulwy ziemniaczane, bez wad, równe, tej samej wielkości.
Krok 2:
Dokładnie umyj ziemniaki, najlepiej szczotką pod bieżącą wodą. Jest to ważne, ponieważ nie obieramy bulw, potrzebujemy ich ze skórką. Następnie osusz ziemniaki papierowymi serwetkami, usuń z nich całą wilgoć. Pokrój każdy ziemniak nożem na plasterki, nie doprowadzając noża do końca.
Krok 3:
Rozłóż arkusz folii o takim rozmiarze na stole, aby można było owinąć cały ziemniak. Przenieś ziemniaki na folię. Do każdego cięcia włóż kawałek smalcu lub boczku.
Krok 4:
Skrop każdy ziemniak olejem roślinnym i zawiń w folię. Przenieś ziemniaki na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piec do miękkości. Czas zależy nie tylko od piekarnika, ale także od rodzaju ziemniaków. Mam piekarnik elektryczny, ziemniaki pieczone przez 1 godzinę i 15 minut.
Krok 5:
Po 45-60 minutach pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i otwórz folię przy każdym ziemniaku. Możesz lekko posypać je startym serem. Ale to jest opcjonalne. I piecz dalej, aż się ugotuje.
Krok 6:
Tutaj mamy ziemniaki ze smalcem w folii. Smacznego!
ziemniaki ze smalcem to pozornie proste danie. Ale same ziemniaki są bardzo miękkie, nasączone smalcem, smaczne, a nawet przypominają te same ziemniaki z letniego ognia. To danie jest koniecznie podawane z sosem, możesz czosnkiem. Możesz także z kiszoną kapustą. Z napojów odpowiednie jest czerwone wino, herbata.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii,
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g