ziemniaki ze smalcem w folii w piekarniku

proste i smaczne, na dni powszednie i święta! Pieczenie ziemniaków ze smalcem w folii w piekarniku to najlepsze rozwiązanie, aby były soczyste. Dostałem wersję ziemniaków akordeonowych, rodzaj świątecznej przystawki, bardzo aromatycznej i apetycznej. Spróbuj I ty, rozpieszczaj rodzinę w niedzielny obiad!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 50 % 15 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki ze smalcem w folii w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Mam bekon, ale bierzesz każdy smalec. Jeśli weźmiesz domowe, pokrój je w cienkie plasterki. Pokrój kawałki boczku na pół lub na trzy części. Spróbuj wybrać najlepsze bulwy ziemniaczane, bez wad, równe, tej samej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki, najlepiej szczotką pod bieżącą wodą. Jest to ważne, ponieważ nie obieramy bulw, potrzebujemy ich ze skórką. Następnie osusz ziemniaki papierowymi serwetkami, usuń z nich całą wilgoć. Pokrój każdy ziemniak nożem na plasterki, nie doprowadzając noża do końca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż arkusz folii o takim rozmiarze na stole, aby można było owinąć cały ziemniak. Przenieś ziemniaki na folię. Do każdego cięcia włóż kawałek smalcu lub boczku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skrop każdy ziemniak olejem roślinnym i zawiń w folię. Przenieś ziemniaki na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piec do miękkości. Czas zależy nie tylko od piekarnika, ale także od rodzaju ziemniaków. Mam piekarnik elektryczny, ziemniaki pieczone przez 1 godzinę i 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 45-60 minutach pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i otwórz folię przy każdym ziemniaku. Możesz lekko posypać je startym serem. Ale to jest opcjonalne. I piecz dalej, aż się ugotuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tutaj mamy ziemniaki ze smalcem w folii. Smacznego!

ziemniaki ze smalcem to pozornie proste danie. Ale same ziemniaki są bardzo miękkie, nasączone smalcem, smaczne, a nawet przypominają te same ziemniaki z letniego ognia. To danie jest koniecznie podawane z sosem, możesz czosnkiem. Możesz także z kiszoną kapustą. Z napojów odpowiednie jest czerwone wino, herbata.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii, rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy