sernik z ciasteczkami Oreo czekoladowymi

Piękny, o nietypowym designie, na świątecznym stole! Sernik z ciasteczkami czekoladowymi Oreo okazuje się nie tylko bardzo smaczny, ale także spektakularny, jest idealny na każdą ucztę. Taki sernik jest przygotowywany głównie z twarogu, co znacznie obniża jego koszt.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 40 % 17 g
259 kcal
IG: 6 / 41 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik twarogowy z ciasteczkami czekoladowymi Oreo? Przygotuj produkty do bazy. Do gotowania potrzebujesz około 38 sztuk podwójnych ciastek. Oddziel je wcześniej i usuń krem. Wyjmij masło z lodówki wcześniej,aby zmiękło. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, zgodny z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    18 podwójne kawałki Oreo będą potrzebne do bazy sernika. Zmiel połówki ciastek w dowolny dogodny sposób, zrobiłem to w blenderze. Możesz je po prostu rozbić wałkiem do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło do pokruszonych ciasteczek. Dobrze wymieszaj produkty, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj spód formy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Włóż masę z ciasteczek do formy, rozprowadź równomiernie na dnie cienką warstwą rękami. Wyjmij formę z podstawą do zamrażarki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Zauważ, że mój twaróg jest bardzo płynny. Pastowaty. Jeśli masz ziarnisty twaróg, lepiej przepuścić go przez maszynkę do mięsa, przetrzeć przez sito lub przebić blenderem. Zawartość tłuszczu w twarogu jest lepsza niż 9-18%. Weź ser twarogowy bez dodatków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomarańczę sodą ciepłą wodą, a następnie zetrzyj na drobnej tarce jej skórkę-wierzchnią warstwę skórki. Nie dotykaj białej warstwy, będzie gorzka. Wymieszaj cukier, twaróg, ser twarogowy, Dodaj do nich skórkę pomarańczową. Jeśli chcesz, możesz tutaj dodać nadzienie Oreo. Ale to nie jest konieczne. Ubij jedzenie mikserem. Nie przestając ubijać, dodaj po jednym jajku, a na końcu mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij półfabrykat z podstawą z zamrażarki. Połóż całe połówki ciastek po bokach, tworząc w ten sposób boki. Zajęło mi to 16 sztuk.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nadzienie do formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż pozostałe połówki Oreo na wierzchu. Sernik piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 55 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 55 minutach ogrzewanie piekarnika wyłącz, otwórz drzwi i pozostaw sernik do ostygnięcia. Gdy sernik ostygnie, wyjmij go i wyjmij formę. Sernik wstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy sernik ostrożnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy