skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy: semolinę, cukier i wanilinę włóż do głębokiej miski. Wlej bezwonny olej roślinny i przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Wymieszaj składniki i pozostaw na pół godziny. Aby kasza manna była nasycona wilgocią i dobrze spuchnięta.
Krok 2:
Dodaj proszek do pieczenia. Jeśli czas na to pozwala, lepiej pozostawić masę na dłuższy czas, aby kasza manna nie pozostała w gotowym cieście, a manna była delikatna i miękka.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę pszenną do masy. Mąkę należy przesiać, aby usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i nasycić mąkę tlenem, co z kolei sprawi, że manna będzie bujna i przewiewna.
Krok 4:
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, posyp semoliną i wlej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec mannę przez około 30 minut. Gotowość Manny można sprawdzić drewnianą wykałaczką, powinna być dobrze zrumieniona z góry. Wyjmujemy mannę z formy, pozostawiamy do ostygnięcia, przykrywając ją bawełnianą serwetką, aby manna nie wyschła na brzegach i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
łatwo jest zamienić tę mannę w proste ciasto, jeśli pokroisz ją wzdłuż i posmarujesz dżemem lub dżemem, a na wierzch posyp cukrem pudrem lub startą czekoladą. Ten przysmak docenią również ci, którzy przestrzegają diety wegetariańskiej lub postu. Chuda manna jest uzyskiwana z niedrogich wypieków, ponieważ składa się z niedrogich produktów. Nie ma masła, mleka, jajek ani kefiru. Ale jest kasza manna, która jest bardzo satysfakcjonującym produktem, a także przydatnym. Aby poprawić smak i nadać dodatkowy aromat Mannie, możesz dodać do wielu składników: jagody, owoce, suszone owoce, orzechy, skórkę cytrusową, płatki kokosowe, czekoladę, kakao i inne przyprawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g