mannik chudy

Prosta manna do herbaty na bezmięsne menu i dla wegetarian! Podczas postu lub gdy nie chcesz jeść tłuszczów zwierzęcych, możesz upiec prostą mannę. Przy minimalnej ilości dostępnych składników uzyskuje się pyszną, delikatną mannę, którą można podawać z miodem, dżemem lub dżemem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 75 % 49 g
319 kcal
IG: 0 / 31 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy: semolinę, cukier i wanilinę włóż do głębokiej miski. Wlej bezwonny olej roślinny i przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Wymieszaj składniki i pozostaw na pół godziny. Aby kasza manna była nasycona wilgocią i dobrze spuchnięta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj proszek do pieczenia. Jeśli czas na to pozwala, lepiej pozostawić masę na dłuższy czas, aby kasza manna nie pozostała w gotowym cieście, a manna była delikatna i miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną do masy. Mąkę należy przesiać, aby usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i nasycić mąkę tlenem, co z kolei sprawi, że manna będzie bujna i przewiewna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, posyp semoliną i wlej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec mannę przez około 30 minut. Gotowość Manny można sprawdzić drewnianą wykałaczką, powinna być dobrze zrumieniona z góry. Wyjmujemy mannę z formy, pozostawiamy do ostygnięcia, przykrywając ją bawełnianą serwetką, aby manna nie wyschła na brzegach i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

łatwo jest zamienić tę mannę w proste ciasto, jeśli pokroisz ją wzdłuż i posmarujesz dżemem lub dżemem, a na wierzch posyp cukrem pudrem lub startą czekoladą. Ten przysmak docenią również ci, którzy przestrzegają diety wegetariańskiej lub postu. Chuda manna jest uzyskiwana z niedrogich wypieków, ponieważ składa się z niedrogich produktów. Nie ma masła, mleka, jajek ani kefiru. Ale jest kasza manna, która jest bardzo satysfakcjonującym produktem, a także przydatnym. Aby poprawić smak i nadać dodatkowy aromat Mannie, możesz dodać do wielu składników: jagody, owoce, suszone owoce, orzechy, skórkę cytrusową, płatki kokosowe, czekoladę, kakao i inne przyprawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy