ciasto galaretkowe z rybą na kefirze

Prosty, szybki, pyszny , sycący - na lunch lub kolację! Nawet początkująca gospodyni domowa może ugotować galaretowate ciasto z rybą na kefirze, zwłaszcza że produkty są dla niego najbardziej zwyczajne. Proces można jeszcze przyspieszyć, jeśli używasz konserw rybnych, ale ciasto okaże się smaczniejsze i bardziej aromatyczne ze świeżych ryb.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 33 % 8 g
107 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę z rybą na kefirze? Jeśli ryba jest używana świeża, na przykład, jak w tym przypadku mintaja, powinieneś zacząć od przygotowania ryby. Mintaj jest wygodny w gotowaniu, ponieważ praktycznie nie ma małych kości. W razie potrzeby możesz użyć ryby rzecznej, okaże się jeszcze smaczniejsza, ale będziesz musiał majstrować przy niej, aby usunąć wszystkie małe kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę, wypatrosz i gotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym i pieprzem przez 20 minut. Ostudzimy rybę, oddzielamy miąższ od kości i kroimy na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zielona cebula doskonale uzupełni smak nadzienia rybnego, jeśli nie ma go pod ręką, możesz użyć zwykłej cebuli. Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do głębokiej miski wkładamy ugotowaną rybę, zieloną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku oraz kilka łyżek tłustej śmietany. Dokładnie wymieszaj nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta na ciasto. Jajka kurze wbijamy do miski, dodajemy sól. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Wlej kefir o temperaturze pokojowej, jeśli nie ma czasu na podgrzanie go w takich warunkach, możesz umieścić go w kuchence mikrofalowej na kilka sekund.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj. Dodaj sodę. Ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Zagniatamy ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę do pieczenia ciasta olejem roślinnym i posyp mąką. Wlej dwie trzecie przygotowanego ciasta do formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie rybne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej resztę ciasta na wierzch, aby nadzienie było zamknięte ciastem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 35-40 minut, w zależności od pracy piekarnika. Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest gotowe. Podajemy go do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Ciasto rybne jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

jak nasmarować gotowe wypieki i ciasto przed pieczeniem przeczytaj w tym artykule  .

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy