ptysie z drożdżowego ciasta francuskiego

gdy goście są na wyciągnięcie ręki, prosta przekąska w pośpiechu! Ciasto drożdżowe z dwoma rodzajami sera i ziołami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Okazuje się, że są przewiewne, pachnące i bardzo smaczne. Takie ptysie można zabrać, zaoferować dzieciom lub traktować przyjaciół jako przekąskę.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 41 % 25 g
węglowodany 43 % 26 g
352 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ptysie z ciasta drożdżowego? Przygotuj jedzenie. Zwykle gotowe ciasto składa się z dwóch talerzy. Wyjmij go wcześniej z zamrażarki, wyjmij z opakowania i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie oddziel płytki od siebie i pozostaw do całkowitego zmiękczenia. Możesz wziąć absolutnie każdy ser — zarówno twardy, jak i miękki. Wybierz również warzywa według własnych upodobań. Wzięłam koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Umyj świeże zioła, dobrze osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj twardy ser. W głębokim naczyniu połącz posiekane warzywa, starty ser, ser śmietankowy. W razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy, sól, jeśli wydaje się mało, lub czosnek przepuszczony przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż rozmrożone ciasto na płaskiej powierzchni, pokrój każdą warstwę na cztery kwadraty (części). Aby gotowe ptysie były bardziej bujne, lepiej nie rozwałkować ciasta, a jeśli to konieczne, tylko lekko rozciągnąć rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdym kwadracie umieść przygotowane nadzienie, około jednej łyżki stołowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz zwinąć ptysie w dowolny sposób: trójkąt, kwadrat itp. Dla wygody możesz wziąć widelec i docisnąć nim krawędzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ptysie posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem. Jeśli masz wolny czas, możesz zostawić uformowane produkty w ciepłym miejscu, aby zwiększyć objętość. Ale możesz je natychmiast upiec.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ptysie w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni na złoty kolor, 20 do 30 minut. Wyjmij gotowe produkty z piekarnika i lekko ostudź. Ptysie z serem smakują lepiej na ciepło, ponieważ ser staje się twardy na zimno. Następnie możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy