skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie z ciasta drożdżowego? Przygotuj jedzenie. Zwykle gotowe ciasto składa się z dwóch talerzy. Wyjmij go wcześniej z zamrażarki, wyjmij z opakowania i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie oddziel płytki od siebie i pozostaw do całkowitego zmiękczenia. Możesz wziąć absolutnie każdy ser — zarówno twardy, jak i miękki. Wybierz również warzywa według własnych upodobań. Wzięłam koperek.
Krok 2:
Najpierw przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Umyj świeże zioła, dobrze osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
Zetrzyj twardy ser. W głębokim naczyniu połącz posiekane warzywa, starty ser, ser śmietankowy. W razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy, sól, jeśli wydaje się mało, lub czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Rozłóż rozmrożone ciasto na płaskiej powierzchni, pokrój każdą warstwę na cztery kwadraty (części). Aby gotowe ptysie były bardziej bujne, lepiej nie rozwałkować ciasta, a jeśli to konieczne, tylko lekko rozciągnąć rękami.
Krok 6:
Na każdym kwadracie umieść przygotowane nadzienie, około jednej łyżki stołowej.
Krok 7:
Możesz zwinąć ptysie w dowolny sposób: trójkąt, kwadrat itp. Dla wygody możesz wziąć widelec i docisnąć nim krawędzie.
Krok 8:
Gotowe ptysie posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem. Jeśli masz wolny czas, możesz zostawić uformowane produkty w ciepłym miejscu, aby zwiększyć objętość. Ale możesz je natychmiast upiec.
Krok 9:
Piecz ptysie w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni na złoty kolor, 20 do 30 minut. Wyjmij gotowe produkty z piekarnika i lekko ostudź. Ptysie z serem smakują lepiej na ciepło, ponieważ ser staje się twardy na zimno. Następnie możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g