kurze łapki ciasteczka z twarogiem

najsmaczniejsze, delikatne, kruche, ze zwykłych produktów! Ciasteczka kurze łapki z twarogu są bardzo smaczne, miękkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe i proste, spróbuj zrobić to z dziećmi. Świetne słodkie wypieki na herbatę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 59 % 40 g
372 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasteczka z kurzymi łapkami z twarogu? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź twaróg wilgotny, miękki, bez małych twardych ziaren, o zawartości tłuszczu 5-9%. Odpowiedni jest również twaróg w brykietach. Jajko potrzebuje dużego wyboru. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj wstępnie zamrożone masło do miski na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg do masła i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko do miski, przesiej część mąki sodą. Zagnieść ciasto. Następnie dodaj trochę reszty mąki. W zależności od wilgotności twarogu wielkość mąki jajecznej może być potrzebna mniej więcej. Dlatego nie spiesz się, aby wlać całą mąkę na raz. Spójrz na konsystencję. Samo ciasto zajmie tyle mąki, ile potrzebuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rezultatem powinno być miękkie, elastyczne, nieprzylepne ciasto z małymi plamami małych kawałków twarogu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto twarogowe zwiń w kulkę, zawiń w folię lub torebkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier na talerz. Do samego ciasta nie dodajemy cukru, ponieważ będziemy formować ciasteczka, zwijając ciasto w cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką stole w warstwę o grubości około 5 mm. ciasto jest bardzo giętkie, łatwo rozwałkować w pożądanym kierunku, nie przykleja się do stołu. Użyj szklanki, aby wyciąć koła z ciasta. Mogą mieć dowolny rozmiar w zależności od preferowanego rozmiaru pliku cookie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wytnij okrąg ciasta z jednej strony na cukier i dociśnij palcami, aby cukier dobrze przylegał do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie złóż ciasto stroną z cukrem do wewnątrz. Ponownie zanurz powstałe półkole w cukrze z jednej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I ponownie złóż cukier na pół do środka. Powstałą ćwiartkę z jednej strony obtocz w cukrze, a drugą pozostaw czystą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Użyj widelca po stronie cukru, aby wycisnąć, aby obrabiany przedmiot wyglądał jak kurze łapki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś puste miejsca na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, a następnie przez kolejne 10 minut w 160°c na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Upewnij się, że ciasteczka nie przypalą się od dołu. Jeśli istnieje tryb góra + dół + konwekcja, lepiej na nim piec, wtedy wystarczy pierwsze 15 minut pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy