skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasteczka z kurzymi łapkami z twarogu? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź twaróg wilgotny, miękki, bez małych twardych ziaren, o zawartości tłuszczu 5-9%. Odpowiedni jest również twaróg w brykietach. Jajko potrzebuje dużego wyboru. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
Zetrzyj wstępnie zamrożone masło do miski na grubej tarce.
Krok 3:
Dodaj twaróg do masła i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj jajko do miski, przesiej część mąki sodą. Zagnieść ciasto. Następnie dodaj trochę reszty mąki. W zależności od wilgotności twarogu wielkość mąki jajecznej może być potrzebna mniej więcej. Dlatego nie spiesz się, aby wlać całą mąkę na raz. Spójrz na konsystencję. Samo ciasto zajmie tyle mąki, ile potrzebuje.
Krok 5:
Rezultatem powinno być miękkie, elastyczne, nieprzylepne ciasto z małymi plamami małych kawałków twarogu.
Krok 6:
Gotowe ciasto twarogowe zwiń w kulkę, zawiń w folię lub torebkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Wlej cukier na talerz. Do samego ciasta nie dodajemy cukru, ponieważ będziemy formować ciasteczka, zwijając ciasto w cukier.
Krok 8:
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką stole w warstwę o grubości około 5 mm. ciasto jest bardzo giętkie, łatwo rozwałkować w pożądanym kierunku, nie przykleja się do stołu. Użyj szklanki, aby wyciąć koła z ciasta. Mogą mieć dowolny rozmiar w zależności od preferowanego rozmiaru pliku cookie.
Krok 9:
Wytnij okrąg ciasta z jednej strony na cukier i dociśnij palcami, aby cukier dobrze przylegał do ciasta.
Krok 10:
Następnie złóż ciasto stroną z cukrem do wewnątrz. Ponownie zanurz powstałe półkole w cukrze z jednej strony.
Krok 11:
I ponownie złóż cukier na pół do środka. Powstałą ćwiartkę z jednej strony obtocz w cukrze, a drugą pozostaw czystą.
Krok 12:
Użyj widelca po stronie cukru, aby wycisnąć, aby obrabiany przedmiot wyglądał jak kurze łapki.
Krok 13:
Przenieś puste miejsca na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, a następnie przez kolejne 10 minut w 160°c na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Upewnij się, że ciasteczka nie przypalą się od dołu. Jeśli istnieje tryb góra + dół + konwekcja, lepiej na nim piec, wtedy wystarczy pierwsze 15 minut pieczenia.
Krok 14:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g