Gyuvech po bułgarsku

Gyuvech w języku bułgarskim to proste i wielowariantowe danie. Gyuvech ma wiele opcji gotowania, dlatego ważne jest, aby nauczyć się algorytmu jego przygotowania, a reszta będzie zależeć od tego, co kochasz i co masz w lodówce. Możesz gotować gyuvech z grzybami, drobiem, mięsem, a nawet rybami, lub możesz w pełni chudą wersję - jak w tym przypadku.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 15-21 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 40 % 4 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gyuvech w języku bułgarskim jest przygotowywany z dużej liczby różnych warzyw, weź bakłażan, cukinię, marchewkę, cebulę, zieloną fasolkę, marchewkę, paprykę, olej słonecznikowy i zestaw przypraw, wśród których obowiązkowa jest papryka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść, opłucz, osusz wszystkie warzywa-przygotuj do użycia jak zwykle. Pokrój warzywa na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż warzywa warstwami w jednym dużym lub kilku porcjach garnków. Zaczęłam od bakłażana. Następnie dodałem marchewkę, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój dojrzałego pomidora w kostkę, umieść go również w doniczce na wierzchu. Dodaj przyprawy, sól, liść laurowy do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej słonecznikowy lub inny olej roślinny, wodę (możliwy bulion lub wino). Płyn wystarcza do połowy lub 2/3 objętości garnka, aby nie wyciekł podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj garnek pokrywką i piecz przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawdź gotowość nożem, przekłuwając całą masę-jeśli idzie łatwo, danie jest gotowe. Poczęstuj się!

Gyuvech w języku bułgarskim nosi swoją nazwę ze względu na fakt, że jest to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Dokładnie taką nazwę noszą naczynia do gotowania gyuvech - gliniany garnek. Porcjowane doniczki nazywane są gyuveche.
jak każde tradycyjne danie, gyuvech ma wiele wersji. W zależności od miejscowości, Pory roku zmienia się skład przypraw i składników. I jak to się dzieje z każdym przepisem, każda gospodyni ma swój własny guevech, dostosowując go do swojej rodziny. Nie ma specjalnych praw w przygotowywaniu bllud - co zostało znalezione, a następnie złożone w garnku - bardzo wygodne!
gotowanie gyuvech po bułgarsku jest bardzo proste. Wszystkie składniki należy układać warstwami wraz z przyprawami i wysyłać do piekarnika. Tam marnieją do gotowości, nasycając się nawzajem smakami i aromatami, a Ty otrzymujesz gotowy produkt na stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy