skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gyuvech w języku bułgarskim jest przygotowywany z dużej liczby różnych warzyw, weź bakłażan, cukinię, marchewkę, cebulę, zieloną fasolkę, marchewkę, paprykę, olej słonecznikowy i zestaw przypraw, wśród których obowiązkowa jest papryka.
Krok 2:
Oczyść, opłucz, osusz wszystkie warzywa-przygotuj do użycia jak zwykle. Pokrój warzywa na duże kawałki.
Krok 3:
Ułóż warzywa warstwami w jednym dużym lub kilku porcjach garnków. Zaczęłam od bakłażana. Następnie dodałem marchewkę, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę.
Krok 4:
Pokrój dojrzałego pomidora w kostkę, umieść go również w doniczce na wierzchu. Dodaj przyprawy, sól, liść laurowy do garnka.
Krok 5:
Wlej olej słonecznikowy lub inny olej roślinny, wodę (możliwy bulion lub wino). Płyn wystarcza do połowy lub 2/3 objętości garnka, aby nie wyciekł podczas gotowania.
Krok 6:
Przykryj garnek pokrywką i piecz przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
Krok 7:
Sprawdź gotowość nożem, przekłuwając całą masę-jeśli idzie łatwo, danie jest gotowe. Poczęstuj się!
Gyuvech w języku bułgarskim nosi swoją nazwę ze względu na fakt, że jest to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Dokładnie taką nazwę noszą naczynia do gotowania gyuvech - gliniany garnek. Porcjowane doniczki nazywane są gyuveche.
jak każde tradycyjne danie, gyuvech ma wiele wersji. W zależności od miejscowości, Pory roku zmienia się skład przypraw i składników. I jak to się dzieje z każdym przepisem, każda gospodyni ma swój własny guevech, dostosowując go do swojej rodziny. Nie ma specjalnych praw w przygotowywaniu bllud - co zostało znalezione, a następnie złożone w garnku - bardzo wygodne!
gotowanie gyuvech po bułgarsku jest bardzo proste. Wszystkie składniki należy układać warstwami wraz z przyprawami i wysyłać do piekarnika. Tam marnieją do gotowości, nasycając się nawzajem smakami i aromatami, a Ty otrzymujesz gotowy produkt na stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g