tortille z mąki żytniej

smak, który wielu pamięta z czasów radzieckich! W czasach mojego dzieciństwa w każdym chlebie sprzedawano tortille żytnie. Teraz niestety nie można znaleźć takich w sprzedaży. Próbowałem zrobić je w mojej kuchni i udało mi się! Ten sam smak, ten sam rodzaj!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 66 % 40 g
324 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Używam suchych drożdży. W początkowym przepisie przyjmuje się surowe. Tutaj wybór należy do ciebie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz ugotować ciasto. Woda do ciasta jest lekko podgrzewana, do temperatury przyjemnej w dotyku. Włóż mąkę pszenną, drożdże i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, wkładam do wyłączonego piekarnika. Drożdże powinny zostać aktywowane, ciasto wzrośnie i zacznie bulgotać. Zajęło mi to około godziny. Jeśli gotujesz na surowych drożdżach, poczekaj trzy godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie bierzemy wodę do ciasta, 65 ml, rozpuszczamy w niej cukier i sól. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło. Lekko ubij jajko widelcem. Zagnieść ciasto, stopniowo dodając roztwór wodny, jajko i olej. Najpierw mieszałem mikserem, potem ręką. Ciasto jest dość ciasne i wcale nie lepkie. Zostawiamy go na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 8 części i uformuj Kolobok z każdej części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spłaszcz każdą bułkę do ciasta. Łatwo to zrobić ręką, ale możesz użyć wałka do ciasta. Wykonujemy nacięcia nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasta na pergamin. Posmaruj wierzch jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut, tortille powinny być lekko zrumienione.

tortille żytnie okazały się bardzo smaczne! Są szczególnie dobre na ciepło, z mlekiem. Ale następnym razem zmniejszę trochę mąki żytniej, aby ciasto było nieco bardziej miękkie. Wtedy łatwiej będzie z nim pracować, a gotowe ciasta będą bardziej delikatne.
istnieją przepisy, w których zamiast masła dodaje się tłuszcz roślinny lub zwierzęcy. Możesz wymienić, jeśli chcesz.
wyrabianie ciasta jest bardzo łatwe, mikser nie jest wcale konieczny.
jeśli pieczesz bez pergaminu, dobrze nasmaruj blachę do pieczenia.
wierzch tortilli można posypać mielonymi orzechami, sezamem, jest bardzo smaczny, myślę, że będzie z nasionami.
aby tortille były świeże przez długi czas, przechowuj je w zamkniętym pojemniku lub włóż do torby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy