skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Używam suchych drożdży. W początkowym przepisie przyjmuje się surowe. Tutaj wybór należy do ciebie.
Krok 2:
Najpierw musisz ugotować ciasto. Woda do ciasta jest lekko podgrzewana, do temperatury przyjemnej w dotyku. Włóż mąkę pszenną, drożdże i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, wkładam do wyłączonego piekarnika. Drożdże powinny zostać aktywowane, ciasto wzrośnie i zacznie bulgotać. Zajęło mi to około godziny. Jeśli gotujesz na surowych drożdżach, poczekaj trzy godziny.
Krok 3:
Następnie bierzemy wodę do ciasta, 65 ml, rozpuszczamy w niej cukier i sól. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło. Lekko ubij jajko widelcem. Zagnieść ciasto, stopniowo dodając roztwór wodny, jajko i olej. Najpierw mieszałem mikserem, potem ręką. Ciasto jest dość ciasne i wcale nie lepkie. Zostawiamy go na 15 minut.
Krok 4:
Podziel ciasto na 8 części i uformuj Kolobok z każdej części.
Krok 5:
Spłaszcz każdą bułkę do ciasta. Łatwo to zrobić ręką, ale możesz użyć wałka do ciasta. Wykonujemy nacięcia nożem.
Krok 6:
Przenieś ciasta na pergamin. Posmaruj wierzch jajkiem.
Krok 7:
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut, tortille powinny być lekko zrumienione.
tortille żytnie okazały się bardzo smaczne! Są szczególnie dobre na ciepło, z mlekiem. Ale następnym razem zmniejszę trochę mąki żytniej, aby ciasto było nieco bardziej miękkie. Wtedy łatwiej będzie z nim pracować, a gotowe ciasta będą bardziej delikatne.
istnieją przepisy, w których zamiast masła dodaje się tłuszcz roślinny lub zwierzęcy. Możesz wymienić, jeśli chcesz.
wyrabianie ciasta jest bardzo łatwe, mikser nie jest wcale konieczny.
jeśli pieczesz bez pergaminu, dobrze nasmaruj blachę do pieczenia.
wierzch tortilli można posypać mielonymi orzechami, sezamem, jest bardzo smaczny, myślę, że będzie z nasionami.
aby tortille były świeże przez długi czas, przechowuj je w zamkniętym pojemniku lub włóż do torby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g